Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Ρέθυμνο – Ευρωεκλογές 2019 – «Αυτή τη φορά ψηφίζω»

Ρέθυμνο – Ευρωεκλογές 2019 – «Αυτή τη φορά ψηφίζω»

“Αυτή τη φορά ψηφίζω!”

Ευρωεκλογές 2019 και Προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “S(t)imulating European Identity” (EUSid) ήταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η διοργάνωση της Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EUropa.S. T.E.EN.S. από τον όμιλο “Students4Europe”  του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με υπεύθυνες τις κ.κ. Ειρήνη Βογιατζή, φιλόλογο, και Αναστασία Δεικτάκη, Κοινωνιολόγο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.). Όπως αναδείχθηκε στην εκδήλωση διάχυσης που προηγήθηκε της προσομοίωσης, το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, που συντονίζει το σχολείο μας, στοχεύει να φέρει σε επαφή εφήβους από πέντε χώρες της Ε.Ε. και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση, που θα βασίζεται στην πολυπολιτισμικότητα, την ανοχή και τη συνεργασία μέσα από δραστηριότητες  που ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Εκτός από δράσεις του σχεδίου, όπως την προβολή και την προώθηση του εργαλείου των προσομοιώσεων μέσω της πλατφόρμας eTwinning, της ηλεκτρονικής τάξης στο Edmodo και της ιστοσελίδας EUSid, τη συγγραφή μικροσεναρίων για τη διδασκαλία των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών τα οποία είναι διαθέσιμα σε ποικίλους ιστότοπους (π.χ. Learning Diaries, School Education Gateway, κλπ.), τους αντίστοιχους οδηγούς (Study Guides) και τη δημιουργία διαδικτυακού μαθήματος (Massive Open Online Course – MOOC), περιλαμβάνεται και η διοργάνωση προσομοιώσεων των διαφόρων ευρωπαϊκών οργάνων.

Η εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας δράση είχε την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ρεθύμνου καθώς και την υποστήριξη του Europe Direct Κρήτης.

Η Προσομοίωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 με συνολική συμμετοχή 41 μαθητών από διάφορα σχολεία της περιφέρειας και συγκεκριμένα: από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου, το Γενικό Λύκειο Ανωγείων, το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, το Γενικό Λύκειο  Νεάπολης και το Επαγγελματικό Λύκειο Αγίου Νικολάου. Οι συμμετέχοντες μαθητές κλήθηκαν να προσομοιώσουν μία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να συζητήσουν για συγκεκριμένα θέματα εκπροσωπώντας μέσα από ένα «παιχνίδι ρόλων» τη θέση μιας χώρας και ενός από τα  πέντε κεντρικά κόμματα που αναδείχθηκαν στις Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2014.

Κεντρικό θέμα της προσομοίωσης ήταν οι Ευρωεκλογές του 2019, η Δημοκρατία, η συμμετοχή και ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά, με επιμέρους θεματικούς άξονες το διακύβευμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών τις προτεραιότητες του νέου κοινοβουλίου, τον Ευρωσκεπτισμό, τα αίτια και τις επιπτώσεις του, το δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στη σημερινή εποχή και τους τρόπους ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Αναλυτικότερα, με την καθοδήγηση της κ. Δέσποινας Παπαδάκη, γραμματέα του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ., έγινε εκτενής συζήτηση για το τι πρέπει να επιτευχθεί στις φετινές εκλογές με αναφορά στη μείωση του ποσοστού της αποχής, τη συμμετοχή των νέων, το φαινόμενο της ανόδου ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και την αναγκαιότητα μιας περισσότερο δημοκρατικής νέας βουλής που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες που είναι καλό να έχει το νέο κοινοβούλιο (π.χ. η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση της απασχόλησης, η επαφή με τον ευρωπαίο πολίτη, η δημοκρατική συμμετοχή των νέων, η έμφαση σε νέες καινοτόμες πολιτικές όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η πράσινη ενέργεια, η προστασία περιβάλλοντος, κτλ. Πέραν τούτων, υπήρξε ιδιαίτερος προβληματισμός για τον Ευρωσκεπτικισμό. Συζητήθηκαν τα αίτια ανόδου και οι επιπτώσεις του, το φαινόμενο της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων, ο ρόλος του λαϊκισμού και της προπαγάνδας, η επιστροφή σε εποχές σκοταδισμού και η απομάκρυνση από τις ιδρυτικές αξίες και τα ιδανικά της Ε.Ε. Ένα τρίτο μείζον θέμα που τέθηκε ήταν το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μ.Μ.Ε., η Εκπαίδευση και η οικονομία σ’ αυτό, καθώς επίσης τα αίτια της αποχής των νέων και οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Επίσης, ζητήθηκε από τους έφηβους ευρωβουλευτές να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομική διάσταση όλων των παραπάνω για συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις.

Η σημασία της ευαισθητοποίησης, μέσα από την προσομοίωση, των μαθητών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. και τη διαχείριση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου τονίστηκε από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μαρινάκη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γ. Γεωργαλή, οι οποίοι χαιρέτησαν τη δράση και συνεχάρησαν διοργανωτές και μαθητές.

Από τις δηλώσεις των μαθητών, επίσης, γίνεται φανερή η συμβολή της διοργάνωσης τόσο στη διαμόρφωση τους ως ενεργών πολιτών όσο και στην κοινωνικοποίησή τους.

«Η Ε.Ε. του αύριο είναι απαραίτητο να διαφέρει από τη σημερινή της μορφή και λειτουργία. Είναι απαραίτητο πολλά προβλήματα ν’ αντιμετωπιστούν ώστε να γίνει μια καινούργια αρχή. Είναι σημαντικό για κάθε Ευρωπαίο να ενστερνιστεί το όραμα μιας Ένωσης  αλληλεγγύης και συνεργασίας και όχι ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό όπως το σημερινό. Αυτό ακριβώς κάναμε με τους συναδέλφους ευρωβουλευτές φέτος. Διατηρώντας ο καθένας την πολιτική και κομματική του ταυτότητα, αλλά όντας ταυτόχρονα πρόθυμοι να ακούσουμε τους άλλους, καταφέραμε με 39 ψήφους υπέρ και 1 κατά, να τροποποιήσουμε ένα ήδη υπάρχον κείμενο, να συντάξουμε νέα άρθρα και να κάνουμε, έστω και σε μια προσομοίωση, την Ε.Ε. κάπως καλύτερη». Γεώργιος Μαρκουλιδάκης, μαθητής της Β’ Τάξης, του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Π.Κ.

«Τα μέλη της Ευρωβουλής ήταν εξαιρετικά και η συνεργασία που προωθήθηκε ήταν ανεπανάληπτη. Η ωριμότητα που επέδειξαν ήταν απίστευτη κι αυτό πρέπει να χρεωθεί στους εκπαιδευτικούς των σχολείων οι οποίοι έδωσαν τις σωστές κατευθύνσεις. Έπειτα, είναι αναγκαίο να πούμε πως δεθήκαμε σαν μια ομάδα και είμαι αισιόδοξος πως θα κρατήσουμε επαφές», Βασίλειος Πλαΐτης,
μαθητής της Β’ Τάξης, του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Π.Κ.

«Σε περιόδους κοσμογονικών αλλαγών το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Στο εσωτερικό του ο Ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός γνωρίζουν άνθηση και αμφισβητούν ριζικά την αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. όπως και τη συνοχή των κρατών- μελών. Στο εξωτερικό του, οι συνεχείς αναταράξεις στις αγορές, η άνοδος λαϊκίστικών κυβερνήσεων και οι συνεχείς πόλεμοι υποσκάπτει τα θεμέλια του του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε καιρούς κατά τους οποίους χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια δυνατή Ε.Ε., η ίδια φαίνεται διχασμένη και αποδυναμωμένη. Είναι καθήκον της κοινωνίας, μεταξύ άλλων, να προσελκύσει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για την Ευρώπη με δράσεις όπως αυτή της προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», Γεώργιος Φραγκίδης, μαθητής της Β’ Τάξης, του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Π.Κ.

«Πολύ σημαντική ήταν η εκμάθηση και στη συνέχεια η εμπέδωση των κανόνων του Ε.Κ. καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού, μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από πολίτες της ίδιας μας της χώρας είμαστε και ευρωπαίοι πολίτες. Εξίσου σημαντικό κομμάτι της προσομοίωσης ήταν και η σύναψη φιλικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία έδωσε περισσότερο θάρρος σε όλους μας κι αναμφισβήτητα έναν παραπάνω λόγο να χαρακτηρίσουμε το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο ως αξέχαστο», Εμμανουήλ Παπαχρυσάνθου, μαθητής της Α’ Τάξης, του Γενικού Λυκείου  Νεάπολης.

Ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να πετύχει χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση φορέων, όπως ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως το ΚΤΕΛ Ρεθύμνης-Χανίων και το Ξενοδοχείο IDEON.   

 

Check Also

Ρέθυμνο – Φωτιά σε ΙΧ στον Γεροπόταμο

Φωτιά σε ΙΧ εκδηλώθηκε, χθες το μεσημέρι, λίγο μετά τη 1, στο Γεροπόταμο Ρεθύμνου. Στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize