Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο – Ερευνούν εκφάνσεις της μετανάστευσης και της προσφυγιάς στην Κρήτη και την Ουγγαρία

Ρέθυμνο – Ερευνούν εκφάνσεις της μετανάστευσης και της προσφυγιάς στην Κρήτη και την Ουγγαρία

Μια συνεργασία που ξεκίνησε για την μελέτη του «πειράματος» της Ουγγαρίας στο να προσφέρει σπίτι και εργασία σε Έλληνες πολιτικές πρόσφυγες, φτάνει σήμερα να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην σύγχρονη Κρήτη.

Ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τις δύο χώρες ερευνούν την εμπειρία των πολιτικών προσφύγων στην Κρήτη, τόσο με την κοινωνία, όσο και με το ελληνικό κράτος, ενώ πάνω απ’ όλα δίνουν τροφή για σκέψη και παιδεία γύρω από ένα ευαίσθητο θέμα.

Έλληνες και Ούγγροι ακαδημαϊκοί και φοιτητές συνεργάζονται στενά στην Κρήτη και την Ουγγαρία με αφορμή τις εκφάνσεις της μετανάστευσης, τότε και σήμερα.

Η αρχή έγινε με αφορμή τον οικισμό Μπελογιάννη στην Ουγγαρία που ιδρύθηκε για εκπατρισμένους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, ενώ τώρα φοιτητές από την Ουγγαρία, συνεργάζονται με αυτούς του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν λάβει συνεντεύξεις στην Εστία ανήλικων πολιτικών προσφύγων στα Ανώγεια.

Η Κρήτη ήταν ανέκαθεν φιλόξενη, όμως τώρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι εμπειρίες των προσφύγων στο ελληνικό κρατικό σύστημα, η αλληλεπίδραση και οι οσμώσεις που συντελούνται με τον Κοινωνικό Ανθρωπολόγο, Άρη Τσαντηρόπουλο να υπογραμμίζει ότι η πολιτισμική διαφορετικότητα, δε σημαίνει ότι κάποιος πολιτισμός είναι ανώτερος του άλλου, αλλά είναι απλά διαφορετικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό στοιχείο στην Ουγγαρία είχε σημαντική συμβολή στην χώρα ακόμα και στον καθορισμό της πρωτεύουσάς της, όπως εξηγεί ο Κοινωνιολόγος, Νίκος Φωκάς. Τα δύο πανεπιστήμια συνεχίζουν τη συνεργασία τους, ανατροφοδοτώντας την ακαδημαϊκή έρευνα συνεχώς στον χώρο και στον χρόνο.

Check Also

Ρέθυμνο – Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

taxheaven.gr Επιστολή στον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο έστειλε ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize