Αρχική / FreeTime / Ρέθυμνο: Εντυπώσεις από την παρουσία του Τίτου Πατρίκιου στα Ρούστικα

Ρέθυμνο: Εντυπώσεις από την παρουσία του Τίτου Πατρίκιου στα Ρούστικα

Κι όπως έλεγε ο φίλος μου ο Τίτος…

 

Στον φίλο του και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς τους, της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Τ ί τ ο Π α τ ρ ί κ ι ο, ήταν αφιερωμένη η καθιερωμένη πια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, που διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 2009, που ιδρύθηκε ο «Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», στα Ρούστικα. Εκεί απάνω, στον φιλόξενο τόπο της πατρικής κατοικίας του ποιητή, η οποία λειτουργεί, μετά την παραχώρησή της από τον ίδιο το 1985 και την αποκατάστασή της, ως «Κοινοτική Βιβλιοθήκη, Πνευματικό- Πολιτιστικό Κέντρο Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης», η ποίηση βρήκε ανθρώπους των γραμμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και απλό κόσμο και απέδειξε ότι μπορεί κανένας στίχος σήμερα να μην κινητοποιεί τις μάζες και να ανατρέπει καθεστώτα,  όμως,  οι στίχοι σίγουρα ζούνε πιο πολύ / απ’ όλες τις καθεστωτικές αφίσες.

Η τιμητική εκδήλωση για τον ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή, βραβευμένο με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1994) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2008) και επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης Τίτο Πατρίκιο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 στις 8.00 μ.μ. και διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, σε συνεργασία με το Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο και Βιβλιοθήκη Ρουστίκων «Ανέστης και Μανόλης Αναγνωστάκης», τον Δήμο Ρεθύμνου, την ΚΕΔΗΡ, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων.

Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου πραγματεύτηκε το θέμα: «Τίτος Πατρίκιος: από την πολιτική και την Ιστορία στον έρωτα και την ποίηση»

Τα κοινά γνωρίσματα στο έργο των δύο ποιητών, οι οποίοι βίωσαν όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα και χαρτογραφούν στην ποίησή τους όσα σημάδεψαν την εποχή τους και τους ίδιους, ήταν το θέμα της εισήγησης του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Ευριπίδη Γαραντούδη: «Τίτος Πατρίκιος και Μανόλης Αναγνωστάκης: εκλεκτικές συγγένειες». ………….

Ο χειμαρρώδης λόγος του ποιητή, διανθισμένος με αυτοσαρκαστικό χιούμορ και προσωπικές εμπειρίες, συμπλήρωσε τη γνωριμία με τον άνθρωπο και το έργο του και η ανάγνωση ποιημάτων του από τον ίδιο ολοκλήρωσε με τον πιο απολαυστικό τρόπο τη  βραδιά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Μιχ. Γ. Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, ο οποίος έκανε και ανάγνωση-απαγγελία ποιημάτων  του Τίτου Πατρίκιου.

 

Το Δ.Σ του «Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όλους όσοι συνέβαλαν, υλικά και ηθικά, στην επιτυχή διοργάνωση της εκδήλωσης: τον Δήμο Ρεθύμνου και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κο Μαρινάκη, ο οποίος τίμησε και φέτος την εκδήλωση παρά το βαρύ πρόγραμμα των υποχρεώσεών του, την ΚΕΔΗΡ για την ουσιαστική βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή, τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο της επιτροπής διαχείρισης του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΕΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ κο Αγριμάκη, που φρόντισε για  τον εξωραϊσμό του κέντρου, την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον επιχειρηματία κ. Γιώργο Σταυρουλάκη και το supermarket Synka για τη χορηγία τους, τη διοίκηση των Ξενοδοχείων Pearl SENDIDO για την φιλοξενία προσκεκλημένων ομιλητών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων και γενικά τους κατοίκους του χωριού για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους και όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, που πρόβαλαν τη εκδήλωση.

 

 

Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

«Απόκοπος» – Σπουδαίο έργο στη Σπιναλόγκα

neakriti.gr Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018, 9:00 μμ, Σπιναλόγκα Ένα μουσικό έργο, ένα ντοκιμαντέρ και μία …

Σχόλια

Font Resize