Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Ειρήνη Βογιατζή – Συνέντευξη με την πολύπειρη επιστήμονα-εκπαιδευτικό και υποψήφια δημοτική σύμβουλο

Ρέθυμνο – Ειρήνη Βογιατζή – Συνέντευξη με την πολύπειρη επιστήμονα-εκπαιδευτικό και υποψήφια δημοτική σύμβουλο

Ας δώσουμε χώρο και βήμα στους νέους ανθρώπους, τη νέα γενιά

Έχετε αφιερωθεί στην παιδεία και τον πολιτισμό, διαμορφώνοντας επί της ουσίας τους πολίτες του αύριο. Με τη δική σας κάθοδο στον πολιτικό στίβο ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Όλη η παιδαγωγική μου πρακτική στοχεύει, πέρα από την παροχή της γνώσης, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές που να συσχετίζουν αυτή τη γνώση με τα κοινωνικά συμφραζόμενα και να τη μετατρέπουν σε δράση. Οι νέοι άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με προκλήσεις και πρέπει να διαχειριστούν προβλήματα που αξιώνουν μια συνολική προσέγγιση σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η δράση τους, όμως, πρέπει να ξεκινά από το τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση τους αποτελεί πρόκληση για την εκπαίδευση. Η συμμετοχή των 17αρηδων για πρώτη φορά στις εκλογές αποδεικνύει την ανάγκη ανταπόκρισης σ’ αυτή την πρόκληση, την άσκηση στην ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τους τομείς παιδείας και πολιτισμού μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Μέσα από δράσεις για τη δημιουργία στους νέους κινήτρων ενεργοποίησης και συμμετοχής στα κοινά με γνώμονα τη σύμπλευση ατομικού και κοινωνικού συμφέροντος. Δράσεις που θα ενισχύουν τους συναισθηματικούς δεσμούς τους με την κοινότητα. Όταν ενδυναμώνεται η αίσθηση του «ανήκειν» μεταφράζεται σε πρακτική ενδιαφέροντος και ενσυνείδητης συμμετοχής στην αναζήτηση του κοινού καλού. Συμμετοχής που θεωρείται απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ταυτότητάς τους μέσα στην κοινότητα, για την οποία φροντίζουν να ευημερεί και να εξελίσσεται, γιατί μαζί της βελτιώνονται και οι ίδιοι.

Κάνοντας τον Δήμο και προσωπική σας υπόθεση, ποια θεωρείτε ως προσωπική σας υπόθεση για το Δήμο;

Προτεραιότητά μου, επομένως, η υποστήριξη των δομών νεολαίας. Δομών που θα δίνουν δυνατότητες και κίνητρα στους νέους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους, να εκφράσουν την εσωτερική τους δυναμική με δημιουργικό τρόπο, να αναλάβουν πρωτοβουλίες  και να ενδυναμώνουν το προφίλ τους ως ενεργοί πολίτες. Ο ανασχεδιασμός του πλαισίου λειτουργίας του Κέντρου Νέων του Δήμου θα προσφέρει ευκαιρίες προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης στους νέους του Ρεθύμνου μέσα από κοινωνικές και μορφωτικές δραστηριότητες και τη μη τυπική μάθηση. Στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής και της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης, μάλιστα, που ακολουθεί ο Δήμος και η Δημοτική ομάδα της Νέας Αντίληψης μπορεί να αναπτυχθούν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιοποιηθούν Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus + για τη Νεολαία. Η ανταλλαγή καινοτόμων δράσεων θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Σημαντική, επίσης, θεωρώ τη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων. Αυτό απορρέει από την εμπειρία μου μέσα από τη διοργάνωση δραστηριοτήτων που εμπλέκουν βιωματικά τους μαθητές και τους δίνουν την ευκαιρία να εκφέρουν λόγο, όπως οι ρητορικοί αγώνες, και η προσομοίωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   Οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρή φωνή, έχουν φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες, έχουν φαντασία και δημιουργικότητα. Ικανότητες και δεξιότητες  που είναι αναγκαίες για την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων, που απαιτούν την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, τη διερεύνηση διαφορετικών απόψεων και τη διαχείριση συγκρουσιακών καταστάσεων.  Ας τους δώσουμε τα εργαλεία να ενημερωθούν, να αξιολογούν και να παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους, να καλλιεργούν δεξιότητες επικοινωνίας και δημόσιου λόγου.  Θα μας διδάξουν πολλά.

Συντάσσεστε με μια έμπειρη δημοτική ομάδα, τι σας κέρδισε σε αυτή την επιλογή σας; 

Εμπιστεύομαι την αξιοπιστία, την πνευματική εντιμότητα και την ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων του Γιώργη Μαρινάκη, γι’ αυτό και ανταποκρίθηκα στην τιμητική πρόταση να συμμετέχω στην ομάδα της Νέας Αντίληψης. Έχει επίσης, την ικανότητα να εμπνέει στην ομάδα του την αποτελεσματική συνεργασία, τη μεθοδικότητα, την επιμονή, την καινοτομία. Η αποτελεσματικότητα της ομάδας έχει αποτυπωθεί και έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση αυτού του έργου. Έχει σχεδιαστεί η επόμενη μέρα και έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση στόχων αυτού του σχεδιασμού.

Με τον Κλεισθένη η συνεργασία ανάγεται σε αναγκαιότητα. Πώς το διαβλέπετε στην πράξη;

Την κουλτούρα, λοιπόν, της συναίνεσης, της συνεργασίας και της συμπόρευσης, που  απαιτεί η αναλογική εκπροσώπηση του ʺΚλεισθένηʺ, την έχει αποδείξει η ομάδα της Νέας Αντίληψης. Και δική μου πεποίθηση είναι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με τρόπο διαλεκτικό, με θέση-αντίθεση-σύνθεση. Όταν αυτό αποτελεί την προσωπική και παιδαγωγική σου αρχή, τότε, όσο κι αν κάποιες φορές απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, βρίσκει πρόσφορο έδαφος, για να ευδοκιμήσει η συνεργασία με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα για την πόλη. Ας γίνουμε το παράδειγμα για τη νέα γενιά. Ο πλουραλισμός της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας το επιβάλλει.

Η Ειρήνη (Ρινέττα) Βογιατζή – Σταυριανάκη, είναι φιλόλογος στο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου με τον συνδυασμό «Νέα Αντίληψη» με επικεφαλής τον Γιώργη Μαρινάκη

Check Also

Ρέθυμνο – Λαμπάδιασε το όχημα στον ΒΟΑΚ ανάμεσα σε Πάνορμο και Μπαλί

neakriti.gr Φωτιά ξέσπασε σε αυτοκίνητο επί του ΒΟΑΚ – Συναγερμός στην Πυροσβεστική για να σβήσουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize