Αρχική / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο – Δημοπρατήθηκαν τα πρώτα 6,6 χλμ. του ΝΟΑΚ με 14,8 εκ. ευρώ – Παρεμβάσεις και σε 452 σημεία-καρμανιόλα ανά την Κρήτη

Ρέθυμνο – Δημοπρατήθηκαν τα πρώτα 6,6 χλμ. του ΝΟΑΚ με 14,8 εκ. ευρώ – Παρεμβάσεις και σε 452 σημεία-καρμανιόλα ανά την Κρήτη

Με 14,8 εκατομμύρια ευρώ δημοπρατήθηκε το πρώτο τμήμα του νότιου οδικού άξονα Κρήτης στο Ρέθυμνο με συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης τους 30 μήνες.

Ανάδοχος και περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψαν την σχετική σύμβαση τμήματος 6,6 χιλιομέτρων από τους Αρμένους μέχρι την Παλέ, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες και για τα υπόλοιπα τμήματα, όπως και οι διεργασίες για παρεμβάσεις ασφάλειας σε 452 σημεία του επαρχιακού δικτύου ανά την Κρήτη με 35 εκατομμύρια ευρώ.

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε το πρώτο τμήμα του ΝΟΑΚ στο Ρέθυμνο με την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον ανάδοχο του έργου. Πρόκειται για το τμήμα Αρμένοι – Παλέ, με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 3 εκατομμύρια ευρώ τις υπόλοιπες μελέτες του δρόμου που θα φτάσει στην Αγία Γαλήνη στο νότιο Ρέθυμνο, όπως και μια συνολική παρέμβαση σε 452 επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Κρήτης με 35 εκ. ευρώ.

Αυτό που τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, είναι ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, προτάσσοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια του οδικού δικτύου, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις και ο χρόνος, μειώνονται κατά ένα τρίτο περίπου, καθιστώντας περιοχές της ενδοχώρας σε… προάστια της πόλης του Ρεθύμνου.

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος, Κώστας Δανδουλάκης, υπενθύμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης έτερων αναπτυξιακών έργων στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου: την ύδρευση από το φράγμα των Ποταμών, την κατασκευή του φράγματος του Πλατύ ποταμού και την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ.

Το σημαντικότερο έργο για το Δήμο Αγίου Βασιλείου, το μεγαλύτερο οδικό έργο στο Ρέθυμνο κι ένα από τα σπουδαιότερα οδικά έργα σε Παγκρήτιο επίπεδο, υπέγραψε σήμερα στο Ρέθυμνο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για δυο τμήματα του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου κι αποτελεί έργο συνολικού προϋπολογισμού 14.800.000 ευρώ το οποίο Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το Ποσό της σύμβασης του έργου είναι 7.737.307,77 €.

«Κατορθώσαμε και σ’ ένα οκτάμηνο με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο αυτό που βρίσκεται στο σημαντικό τμήμα από Ρεθυμνο έως Αγία Γαλήνη», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 3 εκ. Τις μελέτες του δρόμου προς Αγία Γαλήνη και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί και χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί ο δρόμος.

“Είναι μια σημαντική μέρα σήμερα γιατί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Κρήτης εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Πρόκειται για την αρχή του ΝΟΑΚ στο Ρέθυμνο και θα περάσει από τους Αρμένιους έως την Παλέ για ένα δρόμο 6,6 χιλ. Περίπου με προϋπολογισμό 14,8 εκ. Ευρώ κι είναι από τα μεγαλύτερα έργα που δημοπρατήσαμε ως Περιφέρεια», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την άμεση ανταπόκριση και προώθηση του έργου, τονίζοντας πως πρόκειται «για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο στο Δήμο που υπηρετεί το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους».

Το έργο

Να σημειωθεί πως η υπό αναβάθμιση οδός ανήκει στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο της Π. Ε. Ρεθύμνου με αριθμό 3 «Ρέθυμνο – Σπήλι -Αγία Γαλήνη».Περιλαμβάνεται στον πρωτεύοντα (διαπεριφερειακό) Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.) Ρέθυμνο – Μοίρες – Άνω Βιάννος – Ιεράπετρα σύμφωνα με το εγκεκριμένο Χωροταξικό της Περιφέρειας.

Το έργο βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αρμένοι και Παλέ και αποτελείται από δύο οδικά τμήματα:
Στο Τμήμα Α (Παράκαμψη Αρμένων) προβλέπεται η κατασκευή οδού περί τα 3,8 χλμ. με νέα χάραξη. Η αρχή του Τμήματος ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού λίγο πριν τη συμβολή της οδού προς τον οικισμό Σωματά και το τέλος λίγο πριν το Κ.Τ.Ε.Ο. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται επίσης, η αποκατάσταση του θιγόμενου αγροτικού δικτύου καθώς και δύο τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι.

Στο Τμήμα Β, προβλέπεται η βελτίωση/αναβάθμιση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού για μήκος περί τα 2,8 χλμ. περίπου. Η αρχή του τμήματος Β ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού 300 μέτρα πριν την δεύτερη συμβολή προς τον οικισμό Αμπελάκι και το τέλος λίγο πριν τον κόμβο της Παλέ.
Για τη διέλευση των κατασκευαζόμενων οδικών τμημάτων, απαιτούνται διάφορα τεχνικά έργα, κυρίως μικρά τεχνικά (οχετοί)

Επίσης προβλέπονται συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο και αποκαταστάσεις του.

Check Also

Ρέθυμνο – Καταστρέφουν τους καθρέφτες των οχημάτων με αιχμηρό αντικείμενο

Όπου βγάλει τον καθένα η ζωή σε αυτή την πόλη… Αυτή τη φορά δεχθήκαμε παράπονα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize