Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Ρέθυμνο – Από το χωριό του 1800 στον σημερινό Σταυρωμένο για την διαφθορά και την αποκατάσταση της αλήθειας

Ρέθυμνο – Από το χωριό του 1800 στον σημερινό Σταυρωμένο για την διαφθορά και την αποκατάσταση της αλήθειας

Σ’ ένα χωριό, στο μακρινό παρελθόν του 1800, μία «Σπασμένη Στάμνα» αναζητά τον δράστη του «τραυματισμού » της και την αποκατάσταση της Αλήθειας.

Στο σύγχρονο Ρέθυμνο ένα χωριό μια ανάσα από το Ρέθυμνο, ουσιαστικά ο Σταυρωμένος στα ανατολικά προάστια της πόλης και ο δραστήριος πολιτιστικός του σύλλογος, ανεβάζουν την παράσταση.

Μετά τις παραστάσεις στο 5ο Αρσάνειο γυμνάσιο Σφακακίου, θα ακολουθήσουν δύο παραστάσεις στις 8 και 9 Απριλίου στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Μια γρήγορη, ευχάριστη, λαϊκή κωμωδία με προεκτάσεις, ανεβάζει η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου. Η «Σπασμένη Στάμνα» είναι η αφορμή για να αναδειχθούν ζητήματα διαφθοράς της δικαιοσύνης πριν… 200 χρόνια, σε ένα έργο διαχρονικό που ακόμα και σήμερα επικοινωνεί σημαντικά μηνύματα στο κοινό.

Για μια ακόμη χρονιά η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου, δίνει τον καλύτερο της εαυτό για να ανέβει στο σανίδι. Αυτή τη φορά παρουσιάζει το έργο «Σπασμένη Στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ, μια «προκλητική» για την εποχή της, κωμωδία από το 1806.

Πως θα λυθεί το μυστήριο της «Σπασμένης Στάμνας»; Απλοϊκοί κι αυθόρμητοι χωριάτες, προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους με σκοπό να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Ένα έργο με απαιτήσεις για τους ηθοποιούς του ερασιτεχνικού θιάσου, που όμως ανταπεξέρχονται επάξια στις ερμηνείες τους. Είχαν ξεκινήσει εξάλλου τις πρόβες από τον Οκτώβρη και ήρθε πια η ώρα το έργο να παρουσιαστεί στο κοινό.

Η ανατρεπτική εξέλιξη του έργου, κρατάει σε εγρήγορση το κοινό, το οποίο προσπαθεί να μαντέψει ποιος μπορεί να είναι τελικά ο ένοχος.

Στο πλευρό του θιάσου ο καταξιωμένος ηθοποιός-σκηνοθέτης, Βαγγέλης Λιοδάκης, ο οποίος περήφανος για τους ηθοποιούς του ερασιτεχνικού θιάσου, ανέφερε ότι: «Είναι ένα στοίχημα το να αποδοθεί το συγκεκριμένο έργο από μια ερασιτεχνική ομάδα γιατί έχει αρκετά απαιτητικούς ρόλους».

Επισκεφθήκαμε την τελευταία πρόβα της θεατρικής ομάδας, πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Χρόνο με τον χρόνο η χημεία του καταξιωμένου ηθοποιού-σκηνοθέτη, Βαγγέλη Λιοδάκη, με την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου κατακτά νέα ύψη μέσα από την επαφή και την εμπειρία. Έτσι, και η μεν πρωτόγνωρη κάθε φορά διαδικασία της επαφής με ένα έργο, αποφέρει δε, ένα ολοένα αρτιότερο αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός, ότι η άνεση των ηθοποιών στη σκηνή είναι ένα σκαλί πιο πάνω και αυτό είναι πολύ θετικό, αφού όπως εξήγησε ο Βαγγέλης Λιοδάκης, η εμπειρία τους ολοένα και μεγαλώνει, καθώς και η μεταξύ επαφή τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανταπεξέρχονται επάξια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σκηνοθέτης, στις ερμηνείες τους.

Πρόκειται για μια κλασσική παράσταση που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ευχάριστα, όμως η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου κατάφερε να κατακτήσει νέα ύψη και αυτό είναι ολοφάνερο.

cretedoc.gr

Check Also

Ρέθυμνο – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος

ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize