Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Ρέθυμνο – Από φαρμακείο σε φαρμακείο ψάχνονται οι ασθενείς για την αγωγή τους

Ρέθυμνο – Από φαρμακείο σε φαρμακείο ψάχνονται οι ασθενείς για την αγωγή τους

Απρόβλεπτες και εκτεταμένες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά του Ρεθύμνου, χωρίς ούτε καν οι φαρμακοποιοί να μπορούν να προσδιορίζουν την εκάστοτε φορά πιο φάρμακο θα λείψει από τις προθήκες τους, προκαλώντας τον προβληματισμό και την ανησυχία των ασθενών.

Η αγορά έχει απορυθμιστεί τα τελευταία χρόνια και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται, οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν, ότι αυτό, δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο.

Σκούρα τα βρίσκουν οι ασθενείς στην αναζήτηση φαρμάκων. Με το 65% των εγκεκριμένων σκευασμάτων να έχουν τιμή κάτω των 5 ευρώ, οι φαρμακευτικές εταιρείες βάζουν πλαφόν στη διάθεσή τους στην Ελλάδα, προτιμώντας την εξαγωγή τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ρεθύμνου να… “επαιτούν” από φαρμακείο σε φαρμακείο για την φαρμακευτική τους αγωγή και να ανατρέχουν στα προάστια της πόλης μήπως και εκεί βρουν τα φάρμακά τους.

Στα θετικά όπως δηλώνει ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, συγκαταλέγεται ότι για πρώτη φορά έχουμε μια διακομματική επιτροπή στη βουλή, να συζητά το νέο νομοσχέδιο για την φαρμακευτική πολιτική. Το πιο πιθανό είναι τα γενόσημα φάρμακα να κοστολογούνται στο 65% της τιμής των πρωτοτύπων και η ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων να γίνεται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποκατασταθεί η συνεισφορά τους στο σύστημα υγείας που όλο και αποδυναμώνεται με τους μνημονιακούς νόμους που έχουν προηγηθεί, με την γραμματέα του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, Ευρυδίκη Ψυχαράκη, να υπογραμμίζει την σημαντική προσφορά του κλάδου στην πρόληψη, με πρόσφατο παράδειγμα την ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize