Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρέθυμνο – Αχιλλέας Ζιμετάκης – «Δεν χρειαζόμαστε εκατομμύρια επισκεπτών, ας είναι λιγότεροι αλλά ποιοτικότεροι»

Ρέθυμνο – Αχιλλέας Ζιμετάκης – «Δεν χρειαζόμαστε εκατομμύρια επισκεπτών, ας είναι λιγότεροι αλλά ποιοτικότεροι»

Φέτος για πρώτη φορά, μου έγινε τιμητική πρόταση συμμετοχής σε δημοτικό συνδυασμό, από τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Θωμά Κρεβετζάκη και τον συνδυασμό «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Η πρόταση στοχεύει στο να συνεισφέρω με την όποια εμπειρία μου στον τομέα τουρισμού (ως αυτοαπασχολούμενος τουριστικός πράκτορας και ως μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου), στον τομέα του πολιτισμού (ως ιδρυτής και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου και ως νομαρχιακός εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη), και ως δημότης Ρεθύμνου (μέλος στο Δ.Σ. Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης).

Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση πιστεύοντας πως θα μπορέσω να ανταπεξέλθω με τις όποιες γνώσεις και δυνάμεις διαθέτω.

Παραθέτω ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα επειδή πολλές φορές γνωρίζουμε κάποιον εξωτερικά αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό το άτομο.

Γεννήθηκα το 1952 στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσα εκεί. Μετά  την αποφοίτηση από την Μεγάλη του Γένους Σχολή, έφυγα για την Ελλάδα.

Στην Αθήνα σπούδασα στο Κέντρο Τεχνολογικών Σπουδών (εσωτερική διακόσμηση και γραφικές τέχνες) και στη συνέχεια στο Institut Universitaire de Technologie Β’ του Μπορντώ Γαλλίας (δημόσιες σχέσεις και δημοσιογραφία).

Εργάσθηκα ως δημοσιογράφος:

στη Μεγάλη Βρετανία, ως ανταποκριτής του ραδιοφώνου «Αθήνα 9.84», ανταποκριτής της εφημερίδος «Δημοκρατικός Λόγος» και αρχισυντάκτης ελληνικής παροικιακής εφημερίδας.

στο Δήμο Σκιάθου ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, υπεύθυνος γραφείου τύπου και αρχισυντάκτης δημοτικού περιοδικού, παραγωγός – παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

στην Ελβετία ως ανταποκριτής του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων».

Από το 2000 κατοικώ και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στο Ρέθυμνο.  Είμαι παντρεμένος και ως ξένες γλώσσες μιλώ αγγλικά, γαλλικά και τουρκικά.

Έχω ταξιδέψει στην Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ινδονησία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Καμπότζη, Λουξεμβούργο, Μ. Βρετανία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Σουηδία, Ταϊλάνδη και Τσεχία.

Μετά από την δημοσίευση του σύντομου βιογραφικού μου, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου – όσο πιο συνοπτικά γίνεται- και έχουν σχέση με τις δραστηριότητες μου.

Επαγγελματικά καθώς ασχολούμαι με τον τουρισμό σχετικά με τις υποδομές…

ΛΙΜΑΝΙ: οι απόψεις συγκρούονται. Για άλλους είναι κατάλληλο και για άλλους όχι. Γεγονός είναι πως είναι «ακριβό» με τα χρήματα που επενδύονται συνεχώς. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου –στου οποίου Δ.Σ. συμμετέχω ως μέλος- πρότεινε στο Λιμενικό Ταμείο την αναβάθμιση της μαρίνας και την στροφή στα σκάφη πολυτελείας (γιοτ) και ιστιοπλοϊκά. Άποψη που συμμερίζομαι αφού αυτοί οι επισκέπτες θα δώσουν δουλειά σε πολλούς επαγγελματίες στο διάστημα που θα μείνουν στην μαρίνα.

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: Ποιος από εμάς δεν θέλει να έχει καράβι στα «πόδια» του αφού και στο περίπτερο πηγαίνουμε με το Ι.Χ. ή το μηχανάκι μας! Ειλικρινά ήταν κρίμα να χαθεί η δεύτερη προσπάθεια των Ρεθεμνιωτών να έχουμε δικό μας καράβι. Συνεχίζονται όμως οι προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση, και ας ελπίσουμε –καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία- πως θα ευδοκιμήσουν. Ίσως θα πρέπει να απαιτήσουμε από τους πλοιοκτήτες που χρησιμοποιούν το Ρέθυμνο για άλλα νησιά, να έχουν ως τελικό προορισμό τον Πειραιά. Από το Ρέθυμνο, κάθε Τρίτη και Σάββατο περίπου 800 – 900 άτομα πηγαίνουν ως ημερήσια εκδρομή στην Σαντορίνη, και πιστεύω αυτοί οι επιβάτες καλύπτουν τα καύσιμα έως τον Πειραιά ακόμη και υπάρχουν ελάχιστοι επιβάτες / αυτοκίνητα προς τον τελικό προορισμό.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ: Μου φαίνεται αδιανόητο οι Γερμανοί στην κατοχή να έχουν αεροδρόμιο στο Ρέθυμνο και σήμερα να μην διαθέτουμε έστω ένα για μικρά αεροσκάφη. Όπως και στο θέμα της μαρίνας, θα πρέπει να στραφούμε στις «ποιοτικές» αφίξεις και όχι των τσάρτερς, που καλά κάνουν και πηγαίνουν στους άλλους νομούς.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ: Τα κρουαζιερόπλοια είναι για την «θέαση». Τα βλέπουμε να έρχονται, οι ταξιδιώτες τους να περπατάνε στην παλιά πόλη, να επισκέπτονται αξιοθέατα…αλλά εισπρακτικά να μην αποφέρουν τίποτα στην τοπική αγορά, εκτός των ιδιοκτητών λεωφορείων. Προτιμότεροι οι φιλοξενούμενη στην μαρίνα με τα σκάφη τους παρά οι «τράνζιτ» επισκέπτες των κρουαζιέρων.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ: Δεν μπορούμε να έχουμε την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Από την μία θέλουμε επισκέπτες, από την άλλη θέλουμε μόνο κέρδη! Τι προσφέρουμε στον επισκέπτη όταν δεν γίνονται εκδρομές ή και αυτές που ανακοινώνονται ακυρώνονται λόγο μη αρκετών συμμετοχών? Τι έχουμε να τους προσφέρουμε σε μια βροχερή μέρα?

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Αυτή η υπερβολική ύπαρξη τουριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενη. Ο Δήμος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο θα πρέπει να προσφέρουν μια δωρεάν μελέτη βιωσιμότητας σε κάθε επίδοξο επιχειρηματία που θέλει να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Ο Δήμος χρειάζεται ένα δυναμικό γραφείο δημοσίων σχέσεων που θα λειτουργεί σε συνεργασία με επαγγελματίες δημοσίων σχέσεων. Δεν αρκούν μόνο οι συμμετοχές σε εκθέσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν επαρκεί ο χώρος εδώ για την ανάπτυξη τους.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ: Εάν δώσουμε την κατάλληλη προσοχή σε όλα τα παραπάνω, είναι σίγουρο πως θα έχουμε διαφορετική ποιότητα επισκεπτών. Δεν χρειαζόμαστε εκατομμύρια επισκεπτών, ας είναι λιγότεροι αλλά ποιοτικότεροι.

Πολιτιστικά καθώς ασχολούμαι με την Κινηματογραφική Λέσχη του Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.) και σχετικά με τις υποδομές…

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Φτάνει πια να πηγαίνουμε σε Ηράκλειο ή Χανιά και να ντρεπόμαστε που δεν διαθέτουμε έναν ανάλογο χώρο για κινηματογραφικές ή θεατρικές εκδηλώσεις. Το Σπίτι του Πολιτισμού είναι η «ασπιρίνη» στο πρόβλημα και συνήθως είναι κατειλημμένο από εκδηλώσεις. Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει οικόπεδο ή ακίνητο που διαθέτει στην κυριότητα του για κατασκευή ενός σωστού χώρου. Εάν δεν διαθέτει, ας χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του Πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Δεν εξυπηρετούν όταν γίνονται δυο ή και τρεις εκδηλώσεις την ίδια μέρα. Ο συνδυασμός «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» έχει προτείνει την δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τον συντονισμό των εκδηλώσεων.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: Όλοι οι διαθέσιμοι χώροι σίγουρα πρέπει να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Αλλά οι τιμές παραχώρησης και μάλιστα δίχως τον κατάλληλο εξοπλισμό, είναι παράλογο να κυμαίνονται από 100 έως 450 ευρώ!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:  Στην πόλη μας γίνονται πολλές ποιοτικές εκδηλώσεις με καθόλου έως πενιχρές επιχορηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν στην «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών» να υπάρχει η δυσανάλογη χρηματοδότηση ενός καρναβαλιού σε σχέση με εκατοντάδες άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις.

Με φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους τους συνδημότες μου,

Αχιλλέας Ε. Ζιμετάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

 

Check Also

Ρέθυμνο – Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητά άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

taxheaven.gr Επιστολή στον Υφυπουργό, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο έστειλε ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize