Breaking News

“Εκείνο που μας λείπει είναι η ζεστή αγκαλιά από το ίδιο το Ρέθυμνο, το οποίο δεν εννοεί να  αποδεχτεί ότι στην Αθήνα χτυπάει η καρδιά ενός  άλλου Ρεθεμνου”

ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»                                           

                              ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015-2019 

——————————-

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”, στην μεγάλη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο πρόεδρος κος Γεώργιος Ν. Βλατάκης εξέθεσε τον  κατωθι  διοικητικό απολογισμό :

         ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2015-2019)

ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

 

Αγαπημένες μου Ρεθεμνιωτισες και Ρεθεμνιώτες  σας καλωσορίζω στην έδρα του ιστορικότερου σωματείου της Ελλάδος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.  Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΔΣΑ και αγαπητό φίλο και συμφοιτητή συνάδελφο μου  κο Δημήτριο Βερβεσο για την ανιδιοτελή παραχώρηση της μεγάλης επίσημης αίθουσας του ΔΣΑ.

Πέρασαν κιόλας τέσσερα έτη δηλ. της θητείας του ΔΣ (2015-2019)και νόμιμα αλλά και εκ του καταστατικού διενεργούμαι αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ για την περίοδο 2019-2023.

Η σημερινή εποχή καθόλου εύκολη, πολύ περισσότερο για τα πολιτιστικά  σωματεία, και πολλοί θα αναρωτιούνται ,μα τι απήχηση μπορεί να έχει ο σκοπός του σωματείου σε ανθρώπους που ζουν στις σύγχρονες ακμάζουσες καταναλωτικά και προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες; . Η αποστολή των σωματείων αποτελεί το πιο ουσιώδες κεφάλαιο της ζωής της πατρίδας μας ακόμη και , της Εκκλησίας μας.  Είναι ένας πνευματικός ποταμός αποστολής καθ’ όλα ιερός. Πολύ πετυχημένα ελέχθη από κάποιους ότι: Πατρίδα χωρίς αποστολή – θεσμούς, είναι πατρίδα χωρίς ύπαρξη.

Η σημερινή παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων ,εκτός από τα καθιερωμένα έρχεται πλέον να αναπληρώσει και να στηρίξει  τα αυτονόητα μεν αλλά εξαφανιζόμενα δε. Όπως η γλώσσα ήτοι η κρητική διάλεκτος, τα ήθη και έθιμα, η κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, και πολλά άλλα. Δυστυχώς ως φαίνεται οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα εκλείψουν στο μέλλον, θα αποτελέσουν είδος προς εξαφάνιση , διότι το κράτος θέτει πλέον τέτοιες δύσκολες προϋποθέσεις διατήρησης τους ,τόσο γραφειοκρατικές όσο και οικονομικές που οδηγούνται σε μαρασμό. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι και καθοδηγούμενο ώστε να σβήσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και μαζί τους κάθε τι που θυμίζει και προάγει τον  πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας. Όσοι προσφέρουμε εθελοντικά τις

-2-

υπηρεσίες μας για την διατήρηση των ηθών και εθίμων του τόπου μας , μαζί με το βιοποριστικό μας επάγγελμα , πρέπει να ξέρετε ότι υπερβαίνουμε εαυτόν και αγαπάμε τον τόπο μας και αψηφούμε τέτοιες ενέργειες.

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» που πολλοί αναρωτούνται γιατί ιστορικός ( γιατί έχει στη πλάτη του 90 έτη, αφού ιδρύθηκε το 1930,προϋπήρχε της παγκρητίου ένωσης αλλά και της κρητικής εστίας, που υπήρξε ιδρυτικό τους μέλος, γιατί έχει στο δυναμικό του προσωπικότητες όπως του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Πατρ. Αλεξανδρείας  , του Αρχ. Κρήτης Ειρηναίου , Π. Πρεβελακη, Μ. Μανούσακα , Γ.Χατζιδακη,Ν. Σταμπολίδη κα, γιατί φέρει το βαρύγδουπο όνομα Αρκάδι )ολοκλήρωσε δε μια κρίσιμη αλλά εποικοδομητική τετραετία περιόδου 2015-2019..

Με μεγάλη και συνεχή προσπάθεια όλων των  συναδέλφων και των συνεργατών μου , με προσήλωση στη στρατηγική που έχουμε χαράξει και στους στόχους που έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας μας, αλλά και με την απαιτούμενη ευελιξία, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό από μόνο του συνιστά ιδιαίτερη επιτυχία μέσα στη δυσμενή οικονομική συγκυρία των πραγμάτων.

Ο σύλλογος μας την παρελθούσα τετραετία 2015 -2019 απέδειξε , ότι ωρίμασε ακόμη περισσότερο, ότι ανέβασε ακόμη πιο ψηλά το επίπεδο του ,δειχνοντας μια δυναμικότητα ,  αποτελεσματικότητα και το ηθος που τον διακρίνει. Ο σύλλογος μας εχει κατακτήσει την κορυφη της επιτυχιας της καταξιωσης στις καρδιες σας και το βλέπουμε σε κάθε εκδήλωση μας.

Ο ομιλών ως πρόεδρος δεν σας κρύβω ότι τα τέσσερα αυτά έτη υπερέ-βαλα εαυτόν. Πολλοί από εσάς το γνωρίζετε κι άλλοι το διαισθάνεστε. Ξόδεψα άπειρες εργατοώρες  για την ολοκλήρωση των στόχων μας, χρήματα όσα δεν φαντάζεστε , ήρθα σε σύγκρουση με την οικογένεια μου , την οποία πολλές φορές την έβαλα δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα , πήγα πολλές φορές πίσω την προσωπική και βιοποριστική μου εργασία.  Φυσικά το ήθελα και το θέλω αυτό που κάνω , γιατί έχω μέσα μου τον εθελοντισμό , την προσφορά στα κοινά αλλά και την αγάπη μου για το Ρέθυμνο. Αφοσιωμένος στο έργο μου , προσηλωμένος στα ιδεώδη μου, προσπάθησα να αναδείξω τον σύλλογο σε δυνατό παράγο-ντα , όπου ανάλογα με την θέση του να επεμβαίνει, να διορθώνει, να καυτηριάζει, να εξυψώνει τα πάντα γύρω από το Ρέθυμνο. Θέλω να πιστεύω ότι Τον έφτασα αδιαμφισβήτητα στην πιο

 

                                             -3-

ψηλή κορυφή του πολιτισμού, διατηρώντας  το σεβασμό που του αρμόζει. Έχει πλέον καταξιωθεί όσο ποτέ άλλοτε.

Χρησιμοποίησα τις  προσωπικές μου γνωριμίες για χάριν του συλλόγου , μη φειδώμενος  χρόνου , κόπου , χρημάτων.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούσαν να γίνουν από μόνα τους αν δεν έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες. Και εγώ τους είχα .. Ενεργούσαμε από κοινού «μή διδόντες τοῖς κροτάφοις ἡμῶν ἀνάπαυσιν καί τοῖς βλεφάροις ἡμῶν νυσταγμόν»Πίστεψαν και πιστεύουν σε εμένα και αυτό φάνηκε σε όλες τις δραστηριότητες μας. Υπηρετούμε την ίδια ιερή τρέλα που λέει εύστοχα μια φίλη μου Ρεθεμνιωτισα . Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΘΕΝΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ.

Με την εμπειρία και τη συνεργασία όλων καταφέραμε: • να λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα, • να δημιουργήσουμε μια νέα φιλοσοφία  αποστολής του συλλόγου μας  • να συνεχίζουμε να οραματιζόμαστε το μέλλον με πιο υψηλούς ακόμα σκοπούς  κι όχι με μοναδικό σκοπό προβάλλοντας τον εαυτόν μας ή το εγώ μας.

Αρχικά θα ήθελα να θυμηθούμε πως στα τέσσερα αυτά χρόνια είχαμε σημαντικές απώλειες αγαπημένων μας προσώπων όπως του ζεύγους Ιωάννη Καυκαλά, του δικαστικού Στελιου Χριστο-νάκη, της δασκάλας Ελένης Στήκα, του προέδρου Κρητικής Εστίας Μπάμπη Σαλβαρακη, του επιτίμου μέλους μας Γεωργίου Στραπατσακη, της Λελας Σφηνιά Κουτσούμπα,  της Ιωαννας Μαραβελάκη, του επιτίμου μέλους μας Μανόλη Κούνουπα, του  υποστράτηγου  Ιωαννη Τζανιδακη ,της τ. αντιπρ. Ζέτας Τσάκωνα, της υπουργού Βιργινίας Τσουδερου ,του Νικου Τσιουδακη , του Μάρκου Κατσουλάκη και άλλων   τους οποίους μνημονεύουμε εσαεί την ημέρα της Αγ. Βαρβάρας.  Πριν λίγες ημέρες  όμως μας άφησε και μια ξεχωριστή προσωπικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρος Στυλιανός Χαρκιανακης ,θειος του  αγαπητού μας Νίκου Καλιουρη από το Αδελε. Ενός ξεχωριστού, φωτισμένου και  ρηξικέλευθου Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

-4-

μεγάλου θεολόγου, ποιητή , επιστήθιου φίλου του Παντελή Πρεβελάκη. Ο σύλλογος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον ίδιο, ενώ του είχαμε προτείνει να τον τιμήσουμε όμως ήδη η ασθένεια τον είχε καταβάλει. Τον συναναστράφηκα  προσωπικώς στην εκδήλωση για τον Πρεβελάκη που διοργάνωσε ο σύλλογος μας το 2009 με το μορφωτικό ίδρυμα της εθνικής τράπεζας. Ας είναι αιώνια η μνήμη αυτού και ας έχουμε την ευχή του.

Ας μας επιτραπεί  σήμερον νά σημειώσωμεν ἐπιγραμματικῶς μερικά  ἐκ τῶν πολλῶν γεγονότων τῆς ἱστορικῆς πορείας του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  κατά τό παρελθόν των τεσσάρων ετών 2015-2019 , τά ὁποῖα ἀπό κοινοῦ, ἀδελφοί μου , ἐβιώσαμεν, καί φρονοῦμεν ὅτι καταξιώνουν καί τόν διελθόντα χρόνον ἀλλά καί τά διαδραματίσαντα ρόλον κατ᾿ αὐτόν πρόσωπα: Σημειώνω λοιπόν ότι μαζί με τους συνεργάτες μου ως πρόεδρος :
Κατόρθωσα  ιδίως την τελευταία τετραετία να ανυψώσω την ετήσια εκδήλωση της κοπής της πίττας σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου συγκεντρώνοντας την ελίτ των εν Αττική  Ρεθυμνιων,  επιλέγοντας το πολυτελές ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, και δημιουργώντας το αδιαχώρητο από Ρεθεμνιώτες  τόσο της Αττικής , όσο κυρίως    από το Ρέθυμνο , που καταφθάνουν κάθε χρόνο και περισσότεροι, Το πάντρεμα παραδοσιακής μουσικής με την νεωτέρα , αλλά και η συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως της   υψιφώνου Ζωής Καππου , του λυράρη Βασίλη Σκουλά με την φημισμένη μπάντα  του πολεμικού ναυτικού, τη συμμετοχή του μουσικοσυνθέτηΔ. Μαραμη με τον Ερωτοκριτο  δίνουν μια άλλα διάσταση στις εκδηλώσεις μας  και στην ποιότητα του συλλόγου μας

Ο σύλλογος μας ανεκήρυξε ως επίτιμα μέλη τα τέσσερα αυτά έτη τους εξής : τον γνωστό επιχειρηματία κο Νικο Δασκαλαντωνάκη τον Mr Grecotel , την Αντιπρόεδρο Αρείου Παγου κα Ειρήνη Πετρουλακη, τον φάρμακο βιομήχανο Διονύση Φιλιώτη , τον καθηγ. κ. Νικο Σταμπολίδη η ψυχή της αρχαίας Ελευθερνας ,τον  αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον τ. δήμαρχο Ρεθυμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, την κα Φαλη Βογιατζάκη, τον ομοτ. Καθηγ. Παν. Αθ. Χριστοφορο Χαραλαμπάκη, τη καθηγ. πιανου κα Φωφω Λυρουδια κά.

-5-

Ο  σύλλογος μας εκτός από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις που εορτάζει πανηγυρικά όπως οι Αγ. Τέσσερις μάρτυρες , το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου , την Αγ. Βαρβάρα, έχει προβεί σε περαιτέρω εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις

Καθιέρωσα ανά έτος την έκδοση λευκώματος ημερολογίου με θεματικά αφιερώματα  όπως το Αρκάδι ο μπουρλοτιέρης των ψυχών,  την πρωτότυπη και ανεπανάληπτη έκδοση με προσωπικότητες ενδεδυμένες την κρητική φορεσιά, όπου έκανε πανελληνίως το γύρω διαφημιστικής καμπάνιας στα μέσα δικτύωσης , και φέτος το αφιέρωμα στον Ερωτοκριτο και την κρητική διάλεκτο.

Συνεργάστηκα με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πανεπιστήμιο Κρήτης, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Μητρόπολη Ρεθύμνου, το  ΓΕΝ , το ΓΕΕΘΑ,το Οικουμενικό Πατριαρχείο  , συμμετείχα τιμητικά στην επιτροπή για τις εκδηλώσεις των 150 ετών από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου,την Περιφέρεια Αθηνών και Κρήτης ,με ομοσπονδίες, σωματεία , όπως του ηρωικού Μεσολογγίου , των Ηπειρωτών  και άλλους φορείς.

Πρωτοτύπησα στην επιλογή των χώρων και  αιθουσών όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης, την αίθουσα τελετών του Παν/ μιου Αθηνών,  την αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών ,την αίθουσα Κωνσταντινοπολιτων Αθηνών, τον πολυχώρο Αθηναίδα ,  την αίθουσα του πιλοποιείου Αθηνών την αίθουσα Κωστή Παλαμά του Παν. Αθ.  τον αύλειο χώρο της Μονής Αρκαδίου και αλλού

Πραγματοποίησα αφιερώματα όπως σχετικά με , τον τόμο ευγνωμοσύνης κανίσκιον της Ι. Μητρόπολης Ρεθύμνου , το βιβλίο με τα Ρεθεμνιώτικα καφενεία του Χάρη Καλαιτζακη, το βιβλίο ένα πιάνο στην παράγκα της Άννας Φιλιώτη , ως και το βιβλιο  «Σπύρος & Δανάη Φιλιώτη . Δύο θάλασσες που σμίγουν» και άλλων. Ξεχωριστή η εκδήλωση στην μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη με μνημόσυνο και ομιλία σχετικά με την ψυχολογική βία .

 • Ακολούθησα πορεία εκδρομική κυρίως με ιστορικό περιεχόμενο όπως στην Αρκαδία , στην Φωκίδα, στη Λακωνία, , στην λίμνη Τριχωνίδα , Θέρμος και Καρπενήσι ,.

-6-

Έκανα περιζήτητα τα απογευματινά σε χαιρετισμούς της Παναγίας , όπου η σπάνια επιλογή των Ιερών Μονών έχει μείνει σε όλους  αξέχαστη και μοναδική , η δε φιλοξενία και τα κεράσματα μας  αξιοζήλευτα. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο κυκλαδικής τέχνης με ξενάγηση από τον ίδιο τον κ. Σταμπο-λιδη στην έκθεση Απτερα, Ελεύθερνα , Κνωσός αναδυόμενες πόλεις της Κρητης.

 

 • Μοναδικό ιστορικό γεγονός θα παραμείνει η πραγματο-ποίηση μουσικής εκδήλωσης στον αυλειο χώρο της Ι. Μονής Αρκαδίου με την συμμετοχή 105 παιδιών δηλ. της συμφω-νικής ορχήστρας νέων και χορωδών της Κρήτης , για να τιμήσουμε τα 150 έτη της μνήμης των ηρώων που ολοκαυ-τωθηκαν, υπό την διεύθυνση του διευθ. του μεγάρου μουσικής Αθ. κου Μίλτου Λογιαδη και σκηνοθεσία Γιάννη Μαρακη, ενώ η ηθοποιός Δανάη Φιλιώτη ως ιέρεια μοιρολόγησε μοναδικά  τους ήρωες .  Γκραν φινάλε τα 500 στεφανάκια από ελιά που καθ ένα έφερε το όνομα κάθε ήρωα που ολοκαυτώθηκε και τα οποία κατασκεύασε ο σύλλογος και εναπόθεσαν άπαντες οι παριστάμενοι  στο μαυσωλείο της μονής  μετά το πέρας της εκδήλωσης.
 • Εξαιρετικά τα χαρακτικά έργα εμπνευσμένα από το Αρκάδι που εκτέθηκαν στο μουσείο τζαμί Καρα μουσα ,μια ιδέα του ομιλούντος που φιλοτέχνησε η κα Τζιφακη  και που μεταφέρ-θηκε σε συνεργασία με την Ρώσικη πρεσβεία και στις κατά-κόμβες της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία .
 • Πέτυχα να εορταστεί η επέτειος των 150 ετών ολοκαυτώ-ματος του Αρκαδίου ως εθνική εορτή από την Σύγκλητο του Παν. Αθηνών, με επίσημη εκδήλωση στην κεντρική του αίθουσα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθ. κου Ιερωνύμου του πρύτανη καθηγητών παν/μιου αρχηγού ΓΕΕΘΑ,ΓΕΝ ΓΕΣ ιεραρχών,  της εριτίμου κας Μ. Βαρδινογιάννη και πλήθος κόσμου.
 • Κατάφερα την κυριώνυμη ημέρα της επετείου στην Μητρό-πολη Αθηνών, σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ , με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Κρητης Ειρηναίο, τον Αρχ.

-7-

Αθ. Ιερώνυμο, τους Μητρ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Μαντι-νείας  Αλέξανδρο, Βελεστίνου Δαμασκηνό, Ηλιουπόλεως Θεόδωρο, καθώς και με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου εκατοντάδων επισήμων και πάνω από 35 κρητικών σωματείων να πραγματοποιηθεί λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση. Έδωσε αίγλη και υπερηφάνεια στους Κρητικούς . Ενώ εν πομπή με λάβαρα και σημαίες ντυμένοι κρητικές και κρητικοί διέσχισαν  την οδό Μητροπόλεως τραγουδώντας το αγρίμια κι αγριμάκια μου κατευθύνθηκαν στον άγνωστο στρατιώτη όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

 • Για πρώτη φορά με γραπτό αίτημα μου η προεδρική φρουρά έντυσε δύο κρητικούς και στάθηκαν πλάι στους εύζωνες στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη , αποδίδοντας τιμές.
 • Με ενέργειες μου οι μοναχές της Ι. Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου , ύφαναν στον αργαλειό την σημαία του Αρκαδίου εκ του πρωτοτύπου αυτής σε συνεργασία με την αρχόντισσα κα Μαρία Τσιριμονάκη, η οποία επιμελήθηκε τις χρωματικές βαφές..
 • Κατάφερα να πραγματοποιήσω  συνάντηση  των μελών του  ΔΣ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο ώστε να μας δώσει ευλογία για τις εκδηλώσεις των 150 ετών Αρκαδίου αλλά και να συζητήσουμε θέματα του συλλόγου μας
 • Εγκαινίασα σειρά εκδηλώσεων εν είδη ημερίδας με τίτλο ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ, όπου Ρεθεμνιώτες ιατροί ήρθαν σε επαφή με τα  μέλη του συλλόγου μας και έμαθαν ανταλλάσσοντας  απόψεις επι πολλών θεμάτων της  υγείας.
 • Πρωτοποριακή και μοναδική η κίνηση μου κατάθεσης ψηφίσματος για την καθιέρωση της  διδαχής  της κρητικής  διαλέκτου  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , μέσα από την τιμητική  εκδήλωση στον Μιχάλη Καυκαλά που έλαβε χώρα στο Παν/ Αθ, αφήνοντας προβληματισμένη την πανεπιστημιακή κοινότητα , αφιερωμένη στην επέτειο των 180 ετών από ίδρυσης του Παν. Αθηνών και 40 ετών του Παν. Κρητης.,
 • Εξαιρετικά υψηλού επιπέδου η εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών για να τιμήσουμε το ιδρυτικό μας μέλος γλωσσολόγο Γεώργιο Χατζιδακη, με αφιέρωμα στην κρητική διάλεκτο.

-8-

 • Τροποποίησα το απαρχαιωμένο καταστατικό του συλλόγου με σύγχρονα άρθρα για τις σημερινές απαιτήσεις .
 • Δημιούργησα βιβλιοθήκη στον σύλλογο  περίπου 250 βιβλίων κυρίως με την κρητική ιστορία , παράδοση , λογο-τεχνία και ποίηση στο χώρο του συλλόγου μας
 • Κατόρθωσα για πρώτη φορά στα χρονικά του πολιτιστικού γίγνεσθαι να ενώσω όχι μονον όλα τα Ρεθεμνιωτικα σωματεία στην Αττική εν ομονοία και αγάπη,αλλά και τα απόδημα κρητικά σωματεία της Αττικής πάνω από 36 συνολικά  τόσο για τα 150 έτη του Αρκαδίου  με το τίτλο « ΑΡΚΑΔΙ Ρεθυμνιων ψυχής καταφυγιον και Ηρώων θησαύρισμα»  κάνοντας το δεύτερο ρεθυμνιακο συναπάντημα όσο και με το ψήφισμα για την κρητική διάλεκτο ,πετυχαίνοντας  το τρίτο ρεθυμνιακο συναπάντημα .
 • Δωρίσαμε πέρσι στο μουσείο της Ι.Μ.Αρκαδίου έναν χαρακτικό πίνακα της Ελένης Τζιφάκη που είχε ιστορήσει η ίδια μετά από δική μου εμπνευσμένη ιδέα ενοψει των 150 ετών .
 • Ενδεικτικές όλες οι αναφορές μου γιατί δεν θα χωρούσαν αν επεκταθώ σε περαιτέρω αναλύσεις. Εν κατακλείδι θέλω να επισημάνω ότι κάθε μήνα υπάρχουν δυο και τρεις εκδηλώ-σεις απαιτήσεων, που σίγουρα καταξιώνουν τον σύλλογο μέσα στο σύνολο των πολλών σωματείων και σίγουρα σπανίζουν στο είδος του.
 • Την τετραετία που μας πέρασε ο τύπος του Ρεθύμνου φιλοξένησε πλειάδα εκτεταμένων  άρθρων  μου  αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν με πολύ ευνοϊκά σχόλια  προς το σύλλογο μας  όπως το τελευταίο άρθρο γνωστής δημοσιογράφου υπο τον τίτλο «ανυπολόγιστης αξίαςη δράση του συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».
 • Πολλές από τις εκδηλώσεις μας τελούσαν υπο την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
 • ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΑ ΑΚΟΥΤΕ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΕΧΩ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ

-9-

 • ΦΟΒΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΧΡΟΝΟ ,ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
 • Θα ήθελα από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω τον κο Ελευθέριο Δρανδάκη για την ηρωική οικονομική του ενίσχυση. Είναι βέβαιον ότι χωρίς την συμβολή του και την ευεργεσία του τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Όπως και τον εκλεκτό επιχειρηματία κο Νίκο Δασκαλάντωνάκη για όσα προσφέρει απλόχερα στις εκδηλώσεις του συλ-λόγου μας αλλά και για τις χορηγίες των εκδόσεων του συλλόγου. Αυτοί οι συμπατριώτες μας είναι παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν απλόχερα την αγάπη τους για το σύλλογο αναγνωρίζοντας τους κόπους και το έργο που επιτελεί , σε αντίθεση με κάποιους άλλους που ενώ μπορούν ,γυρνούν την πλάτη τους, έχοντας την απαίτηση από το σύλλογο μας να τους υποστηρίζει ή να τους αναγγέλλει στις εκδηλώσεις του .

 

ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

=====================================================

 1. ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ Η ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ ΟΙΚΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ .
 2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΕΤΟΣ 2019 ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ . ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
 3. ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ
 4. ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.

 

-10-

 1. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 90 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ (1930-2020).
 2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
 3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ στις 12-14/2019
 4. Έκδοση βιβλίου για την ιστορία των 90 ετών του συλλόγου, συνέχιση των συλλεκτικών ημερολογίων – λευκωμάτων
 5. Ενίσχυση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού προσώπου του συλλόγου
 6. Μεγαλύτερη προσπάθεια προσέλκυσης νέων και ιδίως φοιτητών που συμμετέχοντας και γνωρίζοντας μας διαπιστώνουμε ότι τους κερδίζουμε χρόνο με το χρόνο.
 7. Τελειοποίηση της ιστοσελίδας που θα παίξει και το ρόλο ενημέρωσης – εφημερίδας

Περαίνοντας με τη σκιαγραφική δειγματοληπτική αυτή ανασκόπηση θέλησα απλώς να υπενθυμίσω ότι ενοποιούμενος ο απόδημος Ρεθεμνιωτικος κόσμος μας, μέσα στον οποίο συνεχίζεται σήμερα το καθήκον του το σωματείο μας ,σίγουρα θα πάει ακόμα πιο ψηλά αποδεικνύ-οντας ότι πράγματι  το Ρέθυμνο αξίζει και είναι δικαίως  φημισμένο ως τόπος των γραμμάτων και των τεχνών.

Εκείνο που μας λείπει είναι η ζεστή αγκαλιά από το ίδιο το Ρέθυμνο , το οποίο δεν εννοεί να  αποδεχτεί ότι στην Αθήνα χτυπάει η καρδιά ενός  άλλου Ρεθεμνου. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize