Breaking News

“Αθόρυβο” το εβδομαδιαίο +1,1% του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη έκλεισε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία όμως προστέθηκαν στην εβδομαδιαία άνοδο του 1,1%, η οποία αν και “αθόρυβη” έδωσε το μήνυμα της αντοχής της αγοράς σε μεγάλες αλλαγές θέσεων που πραγματοποιήθηκαν, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 934,22 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 927,03 μονάδων (-0,55%) και 934,22 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια.

"Αθόρυβο" το εβδομαδιαίο +1,1% του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,33%, στις 2.335,39 μονάδες, ενώ στο +0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.255,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,08% στις 879,62 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,15% όπως και του FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 2,51%.

Η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε στάση “θετικής” αναμονής, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, καθώς δεν έχει το δυναμισμό να κατακτήσει νέα επίπεδα και οι εμπλεκόμενοι κάνουν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων μέχρι το επόμενο “μεγάλο” νέο.

Επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται γεμάτες με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η επενδυτική κοινότητα να επιθυμούσε ένα τσεκάρισμα των προσδοκιών με την πραγματικότητα. Αυτό θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου (13/2 Coca Cola HBC).

Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών τα νέα επίσης δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη. Η αγορά παίρνει δυνάμεις κυρίως από το εξωτερικό και από ένα περιορισμένο αλλά σταθερά επιλεκτικό ενδιαφέρον που εστιάζει μερίσματα και τις πρώτες ενδείξεις από το τζίρο της χρονιάς που πέρασε (Aegean, ΟΛΠ, Παπουτσάνης κλπ). Έως το τέλος Ιανουαρίου πάντως μια σειρά από ενέργειες και αποφάσεις που σχετίζονται είτε με τις αποκρατικοποιήσεις είτε με τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητρα για μια πιο δυναμική κίνηση.

Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 14 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες και δείχνει να έχει δέσει τις τιμές των υψηλών 5ετίας με την αργή μεν, αλλά πλαγιοανοδική δε κίνηση που είναι σε εξέλιξη. Οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα) και παρέχουν την απαραίτητη μάζα για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός. Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, Μυτιληναίος, Aegean και Jumbo έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Εθνική και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Titan έκλεισαν με απώλειες 1,45% και 1,24% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και Eurobank. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Alpha Bank, με την τελευταία μάλιστα να επιβιώνει από τις αναταράξεις που δέχτηκε εντός της συνεδρίασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize