Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / Πρωτοπόρα συνεργασία Bayer – ΙΤΕ για την καταπολέμηση των εντόμων

Πρωτοπόρα συνεργασία Bayer – ΙΤΕ για την καταπολέμηση των εντόμων

Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησής τους.

Η Bayer και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη ενός μεγάλου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή θα επιδιώξει να αποκαλύψει κρίσιμες πτυχές της φυσιολογίας του πεπτικού συστήματος των εντόμων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών καινοτόμων λύσεων καταπολέμησής τους.

Ο Καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του Εργ. Γ. Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Μοριακής Εντομολογίας στο ΙΜΒΒ και η ομάδα του, θα εφαρμόσουν μια σύγχρονη ολιστική βιοτεχνολογική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση και τον χαρακτηρισμό δυνητικών μοριακών στόχων στο πεπτικό σύστημα των επιβλαβών εντόμων. Η γνώση και τα συστήματα ελέγχου που θα προκύψουν από το έργο αυτό, θα υποστηρίξουν τη Bayer στην έρευνά της για την ανάπτυξη αειφόρων αγρονομικών λύσεων για μια ποικιλία διαφορετικών καλλιεργειών παγκοσμίως.

“Τα επιβλαβή έντομα αποτελούν μια μεγάλη απειλή για τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως” ανέφερε ο Adrian Percy, επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα Γεωργικής Επιστήμης (Crop Science) της Bayer. “Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με ένα υψηλού κύρους ερευνητικό Ινστιτούτο όπως είναι το ΙΜΒΒ. Πιστεύουμε ότι αυτή η σύμπραξη θα μας βοηθήσει να διερευνήσουμε αναξιοποίητες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων λύσεων για την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων, κομίζοντας οφέλη στους αγρότες σε όλο τον κόσμο.”

“Η έρευνα που σχετίζεται με την καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων καθώς και εντόμων-φορέων ασθενειών είναι στρατηγική προτεραιότητα για το ΙΤΕ για περισσότερο από δύο δεκαετίες”, ανέφερε ο Διευθυντής του ΙΜΒΒ Καθηγητής Γιάννης Ταλιανίδης. “Αυτό το πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία μας και θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη νέων μέσων και γνώσης στη μάχη ενάντια στα επιβλαβή έντομα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Περισσότερα από 10.000 επιβλαβή έντομα απειλούν τα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και ζωοτροφών. Λόγω της ποικιλομορφίας και της προσαρμοστικότητάς τους, τα έντομα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γεωργία. Η προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, που εξετάζει συμπληρωματικές χημικές, βιολογικές, φυσικές και πολιτισμικές μεθόδους ελέγχου, έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμησή τους, μακροπρόθεσμα. Η συνεχής αναζήτηση νέων τρόπων δράσης των χημικών και φυσικής προέλευσης προϊόντων θα διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων στρατηγικών και πρακτικών για τη διαχείριση των παρασίτων με βιώσιμο τρόπο.

Bayer: Επιστήμη για μια Καλύτερη Ζωή
Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης. Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και δρα ως ένας κοινωνικά και ηθικά υπεύθυνος εταιρικός πολίτης. Κατά το οικονομικό έτος 2016, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 115.200 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 46,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε € 2,6 δις ενώ οι  δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη σε € 4,7 δις. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του Τομέα Πολυμερών, ο οποίος εισήλθε στο χρηματιστήριο στις 6 Οκτωβρίου 2015, ως ανεξάρτητη εταιρεία με την επωνυμία Covestro. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Bayer Ελλάς, επισκεφθείτε το www.bayer.gr.

Σχετικά με το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) είναι ένα από τα έξι Ινστιτούτα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το ΙΜΒΒ έχει έδρα το Ηράκλειο (Κρήτη), με το Τμήμα Βιοϊατρικής Έρευνας στα Ιωάννινα (Ήπειρος).  Διαρκής επιδίωξη του ΙΜΒΒ είναι η έρευνα αιχμής στις Επιστήμες της Ζωής και τη Βιοϊατρική. Το ΙΜΒΒ έρχεται πρώτο στην Ελλάδα στην περιοχή των Επιστημών Ζωής, με περισσότερες από 3.600 δημοσιεύσεις και 160.000 αναφορές σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Στα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου συμπεριλαμβάνονται αρκετά διεθνή και εθνικά βραβεία, 10 Βραβεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), την πρώτη ελληνική ακαδημαϊκή έδρα της AXA, αρκετά Βραβεία Αριστείας Marie Curie, 10 εκλεγμένους ερευνητές του ΙΜΒΒ ως μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), 5 Βραβεία Νέων Ερευνητών από τον ΕΜΒΟ, και 15 Βραβεία Αριστείας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, το ΙΜΒΒ έχει επιλεγεί ως Ευρωπαϊκό κέντρο εκπαίδευσης στη μοριακή απεικόνιση και στις μεθόδους σίγασης γονιδίων RNA και έχει ιδρύσει το πρώτο Εργαστήριο Ανάλυσης Αρχαίου DNA στην Ελλάδα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.imbb.forth.gr.

Check Also

Ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια – Εντός του Μαΐου ξεκινούν οι ψεκασμοί

  Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:   Τα κουνούπια, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize