Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Πρώτο ιδρύθηκε & ακόμα πρωτοπορεί! – 30 χρόνια τμ. Ψυχολογίας ΠΚ στο Ρέθυμνο – Συγκίνησαν οι απόφοιτοι που διαπρέπουν διεθνώς!

Πρώτο ιδρύθηκε & ακόμα πρωτοπορεί! – 30 χρόνια τμ. Ψυχολογίας ΠΚ στο Ρέθυμνο – Συγκίνησαν οι απόφοιτοι που διαπρέπουν διεθνώς!

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr

Πρώτο στην ίδρυσή του πανελλαδικά και εξακολουθεί να πρωτοπορεί! Ο λόγος για το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο που συνεχώς εμπλουτίζεται στο πρόγραμμά του, αυξάνοντας την ήδη υψηλή ανταγωνιστικότητα του. Στην επετειακή ημερίδα της συμπλήρωσης 30 χρόνων ζωής έδωσαν το «παρών» ακόμη και διακεκριμένοι σήμερα διεθνώς απόφοιτοί του, καθηγητές ψυχολογίας. Το τμήμα περνά σε νέα εποχή με τη συνεργασία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο με το τμήμα Ιατρικής στο Ηράκλειο, ενώ πάντα στηρίζει την κοινωνία του Ρεθύμνου με τη δράση του σε σημαντικά γεγονότα που κλόνισαν τον τόπο.

30 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που για πρώτη φορά λειτούργησε στην Ελλάδα τμήμα ψυχολογίας σε ΑΕΙ και είναι αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Οι απόφοιτοι έφτασαν τους 1.900, κάποιοι εξ αυτών διαπρέπουν διεθνώς, όπως εξηγεί ο Ηλίας Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής στο εν λόγω τμήμα και έδωσαν το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση. Η Ζωή Κουρτζή και ο Ηλίας Τσακανίκος, διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο του Cambridge και του Roehampton, αντίστοιχα, αναπολούν τα φοιτητικά τους χρόνια στο Ρέθυμνο και χαίρονται που πια υποδέχονται στη Βρετανία φοιτητές του τμήματος στο Ρέθυμνο.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέας Ζώρας, υπογράμμισε ότι το τμήμα ψυχολογίας έχει λάβει δεσπόζουσα πανεπιστημιακή θέση με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας να έχουν ζήτηση στο ζενίθ τα χρόνια της κρίσης. Εδώ στο Ρέθυμνο μάλιστα έχει βοηθήσει την κοινωνία έμπρακτα σε υποθέσεις, όπως αυτή του παιδεραστή Νίκου Σειραγάκη και του ΣΑΟΡ, αλλά και συνεχώς ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό ως προς την κατάχρηση αλκοόλ, τσιγάρου και λοιπών εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στόχος για το μέλλον είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των σπουδών που προσφέρει το προπτυχιακό τμήμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, Γιώργο Παναγή. Εξάλλου, οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα είναι αναλυτικότερες και αρκετά εμβριθείς σε σχέση με το εξωτερικό, ενώ ο Θοδωρής Γιοβαζολιάς, αναπληρωτής καθηγητής, ψυχολογίας, εξηγεί ότι, ακόμα όμως και οι μεταπτυχιακές σπουδές που υπολείπονται σε σχέση με το εξωτερικό, πλέον αναβαθμίζονται με τη συνεργασία σχολών του Ρεθύμνου με αυτές του Ηρακλείου, όπως πχ ανάμεσα στην Ιατρική και την Ψυχολογία.

Χαιρετισμός Ανδρέα Ξανθού:

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καταρχάς, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω στην ημερίδα για τα 30 χρόνια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραβρεθώ σε αυτήν την σημαντική επετειακή εκδήλωση.

Όπως είναι γνωστό το Τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε με την συμβολή της αείμνηστης Ρεθεμνιώτισσας καθηγήτριας Ψυχολογίας κας Μ. Χουρδάκη, αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας για τα ακαδημαϊκά πράγματα της χώρας, λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 στο Ρέθυμνο και είναι το παλαιότερο Τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Η λαμπρή πορεία που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια, οι κορυφαίοι επιστήμονες που το έχουν υπηρετήσει, η υψηλή επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών του και οι μεγάλες ερευνητικές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το καθιστούν ένα από τα καλύτερα τμήματα ψυχολογίας στην Ελλάδα και ένα σημαντικό παράγοντα καταξίωσης και αναγνώρισης του Πανεπιστημίου Κρήτης συνολικά.

Καλλιεργώντας και προάγοντας την Ψυχολογία μέσα από την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, το Τμήμα Ψυχολογίας, προσφέρει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ παράλληλα η πρότυπη λειτουργία και η κοινωνική προσφορά του αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και τίτλο τιμής για τον τόπο και τους ανθρώπου του.

Είναι αξιοσημείωτη η επιστημονική συνεργασία του Τμήματος Ψυχολογίας με ένα πολύ σημαντικό φορέα του Υπουργείου Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις εξαρτήσεις. Η συνέργεια ανάμεσα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και στο ΕΣΥ δημιουργεί περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές πιο σύγχρονης και ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πολίτες.

Είμαι σίγουρος ότι και στο μέλλον το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνεχίζει να προσφέρει την ίδια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για την πόλη του Ρεθύμνου.

Ο Υπουργός Υγείας

Ανδρέας Ξανθός

Check Also

Αναζητούσαν καθηγητή για 16 χρόνια – Η φρικτή αλήθεια κρυβόταν στο σχολείο

newsbomb.gr Ξετυλίχθηκε το κουβάρι της ανατριχιαστικής υπόθεσης Τραγική κατάληξη είχε η αναζήτηση ενός καθηγητή στην …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize