Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πώς θα «διαβαστούν» οι ανακοινώσεις Ντράγκι

Πώς θα «διαβαστούν» οι ανακοινώσεις Ντράγκι

του Γ. Αγγέλη

Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου της ΕΚΤ οι διευκρινίσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα των νέων δανείων τύπου TLTRO’s είναι ένα στοιχείο για το οποίο δεν αναμένονται εκπλήξεις, αλλά σε κάθε περίπτωση οι «παροχές” της ΕΚΤ στο τραπεζικό σύστημα θα αντανακλούν τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωοικονομίας.

Κάποιοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες έχουν ζητήσει – δημόσια – τα νέα δάνεια να μην συνοδεύονται από τόσο ευνοϊκούς όρους όσο τα προηγούμενα προγράμματα TLTRO’s και τα LTRO’S στα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η ΕΚΤ «πλήρωνε” τις τράπεζες για να πάρουν δάνεια από τα προγράμματα αυτά.

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες την άποψη αυτή, καθώς τα σημάδια της ευρωζώνης δεν δείχνουν καθησυχαστικά. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες έχει αυξήσει την προσοχή που δίνει στα θέματα των γεωπολιτικών αναταραχών και των συνεπειών που αυτές έχουν σε ένα πλαίσιο ισχυρών εμπορικών συγκρούσεων.

Όπως παρατηρούν στελέχη της ΕΚΤ, που είναι εξοικειωμένα με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στον όροφο της διοίκησης του μεγάρου/ουρανοξύστη στην Φρανκφούρτη, ο συνδυασμός των εξωτερικών πιέσεων με το ανολοκλήρωτο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αφήνει σημαντικά παράθυρα «αιφνιδιασμών” τα οποία προς το παρόν και με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, «μόνο η ΕΚΤ μπορεί να αντιμετωπίσει…”.

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, ότι η ΕΚΤ, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με την FED η οποία έχει ανακτήσει εν μέρει τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής όσον αφορά στα επιτόκια (είναι ήδη στο 2,5%), είναι υποχρεωμένη να αφήσει ανοικτά όλα τα μέσα που έχει ήδη χρησιμοποιήσει – και να προειδοποιήσει τις αγορές για αυτό – αλλά και να ετοιμασθεί για το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι εντελώς ρηξικέλευθες «λύσεις” αν και εφ’ όσον χρειασθεί…

Το πρώτο σκέλος της απάντησης αφορά βέβαια στα προγράμματα χρηματοδότησης των τραπεζών (με νέα προγράμματα τύπου LTRO’s και TLTRO’s ), αλλά πιθανώς και αναφορές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη «τεχνικά” ακόμα και για την επαναφορά προγραμμάτων «τύπου QE”…

Στην σημερινή συνάντηση είναι εξαιρετικά απίθανη μία τέτοια αναφορά (δηλαδή τεχνική ετοιμότητα για νέο QE), αλλά «είναι ήδη στην συζήτηση ένα τέτοιο θέμα” παρά το γεγονός ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν δείχνει διατεθειμένος να κατηγορηθεί για δέσμευση του διαδόχου του με τόσο επιθετικές αναφορές για τις προθέσεις της ΕΚΤ.

«Οι διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν αυτή την φορά για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν αύριο από τον Μάριο Ντράγκι, θα επιχειρηθεί να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι η επιλογή διαδόχου για την θέση του προέδρου είναι πλέον το σημαντικότερο ζήτημα για την Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές…”, όπως παρατηρούν αναλυτές στην Φρανκφούρτη.

Check Also

ΕΚΤ – Κέρδη 126 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα το 2018

iefimerida.gr Στα 127 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2018 τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize