Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΥΖΙΝΑ / Πώς συνδέεται η Κρητική διατροφή με την Κυκλαδίτικη!

Πώς συνδέεται η Κρητική διατροφή με την Κυκλαδίτικη!

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η συγγένεια της κρητικής με την κυκλαδίτικη κουζίνα θα παρουσιαστεί αύριο στο πλαίσιο της 6ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής που πραγματοποιείται στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, με ειδική θεματική με τίτλο «Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω».

Η συγγένεια αυτή, οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Στην εν πολλοίς κοινή χλωρίδα και πανίδα, στις ομοιότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης και χρήσης όλων των πρώτων υλών που παράγει ο κάθε τόπος, αλλά και στην ανάπτυξη αστικών κέντρων με επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς. Επίσης, η συγγένεια αυτή οφείλεται και στην ύπαρξη ισχυρών κρητικών κοινοτήτων σε αρκετά από τα νησιά, όπως η Σύρος, η Μήλος και η Νάξος, με αποτέλεσμα την καθημερινή αλληλεπίδραση των γευστικών συνηθειών των ντόπιων και των Κρητικών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μπορούμε να χωρίσουμε τις μαγειρικές παραδόσεις του κάθε τόπου σε τρεις μεγάλες ομάδες, για να γίνουν πιο εύκολα κατανοητές οι ομοιότητες, η συγγένεια και οι αλληλεπιδράσεις στο πέρασμα των χρόνων.

Αφενός υπήρχε η κουζίνα του πλούτου – όπου υπήρξε αστική τάξη και οικονομική ευμάρεια, η κουζίνα εξελίχθηκε, η πρόσβαση σε πιο δύσκολα και ακριβά υλικά ήταν ευκολότερη, η χρήση των μπαχαρικών πιο διαδεδομένη. Παράλληλα, σε αυτές τις πόλεις ήταν έντονη η παρουσία επιδράσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Στο πλαίσιο της αυριανής θεματικής σεφ, Κυκλαδίτες θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους επισκέπτες μια αστική συνταγή της Σύρου και μια αντίστοιχη της Κρήτης.

Επίσης, υπάρχει η κουζίνα της ανάγκης… Στις αγροτικές περιοχές, η κουζίνα ακολουθούσε αυστηρά την εποχικότητα. Οι νοικοκυρές γίνονταν εφευρετικές για να ετοιμάσουν γεύματα θρεπτικά για την οικογένεια με τα υλικά της κάθε μέρας. Αυτό θα διαφανεί και από το μαγείρεμα μιας συνταγής από την αγροτική Μήλο και μια από την ενδοχώρα της Κρήτης, που θα πραγματοποιήσουν σεφ της εκδήλωσης.

Και τέλος υπάρχει και η κουζίνα της γιορτής… Τις ημέρες της χαράς, στις μεγάλες γιορτές, αλλά και στους γάμους και τις βαφτίσεις, το κρέας έχει την τιμητική του. Υλικό που δεν έβρισκες στην καθημερινή κουζίνα, λόγω κόστους, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαγειρευόταν για να τιμήσουν την ημέρα ή τους καλεσμένους.

Οι γεύσεις και οι μαγειρικές από την ανάδειξη της συγγένειας Κρήτης και Κυκλάδων θα συνοδευτεί από μουσική, αλλά και την ιστορία των συνταγών, την ανάγκη που τις δημιούργησε, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, όπως και τον τρόπο χρήσης των υλικών.

Check Also

Μιχάλης Τρούλης – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:30.   …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize