Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Πολυεθνικές επιθυμούν ένα ελαιουργείο στην Κρήτη!

Πολυεθνικές επιθυμούν ένα ελαιουργείο στην Κρήτη!

Στα χέρια ξένων εταιρειών και κυρίως Αμερικανικών σχεδιάζεται να περάσουν μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης κυρίως σε Κρήτη και Πελοπόννησο τις οποίες προσπαθούν να αγοράσουν προκειμένου να  προχωρήσουν οι ίδιες στην καλλιέργεια του ελαιολάδου .

Όπως αποκάλυψε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη γίνονται προσπάθειες από πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου.

Στόχος είναι να απορροφήσουν μέσω του ενός μόνο «τεράστιου» ελαιουργείου που θα δημιουργήσουν σε όλο το νησί (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) να απορροφήσουν όλη την παραγωγή ελαιολάδου!!

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να  κινδυνεύσουν με λουκέτο εκατοντάδες μικρότερα ελαιοτριβεία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο  όπου αναμένεται να γίνει κάτι αντίστοιχο ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει και σε μια με δύο ακόμα περιοχές της χώρας .

Όπως ανέφερε στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης τα παραπάνω προβλέπονται και στη περίφημη μελέτη της εταιρείας  Mc.Kinsey που έγινε πριν από λίγα χρόνια  .

Αντί των περίπου 2.500 ελαιοτριβείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα η μελέτη προβλέπει ότι  θα δημιουργηθούν ελάχιστα και συγκεκριμένα  δύο τεράστια ένα στην Κρήτη και ένα στην Πελοπόννησο.

Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι πρόκειται κυρίως για ξένα  Funds που αγοράζουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και μάλιστα όπως επεσήμανε ,έχουν στην κατοχή τους το 17% της αγροτικής  γης παγκοσμίως .

 

Check Also

Ήρθαν και στην Κρήτη τα ξένα funds για πλειστηριασμούς ακινήτων

ekriti.gr Μπορεί στην Κρήτη οι συμβολαιογράφοι να έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize