Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας

Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας

Πλήρης προστασία για τη φέτα και άλλες 20 γεωγραφικές ενδείξεις της χώρας μας περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και MERCOSUR(Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν είκοσι χρόνια.

Συγκεκριμένα, με την συμφωνία θα προστατευθούν τόσο η φέτα όσο και άλλες είκοσι ΠΟΠ και ΠΓΕ ονομασίες, όπως το ούζο, το τσίπουρο, τα κρασιά Ρετσίνα Αττικής, Αμύνταιο, Νεμέα, Νάουσσα, Σαντορίνη και Σάμος, τα ελαιόλαδα Καλαμάτα, Σητεία, Λυγουριό Ασκληπιείου και Κολυμβάρι Χανίων καθώς και η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, η ελιά Καλαμάτας, η κονσερβολιά Αμφίσσης, η κεφαλογραβιέρα, το μανούρι και η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ θα επωφεληθεί από τη μείωση των υφιστάμενων υψηλών δασμών που επιβάλλει η MERCOSUR. Συγκεκριμένα, στις σοκολάτες θα μειωθούν κατά 20%, στα κρασιά 27%, στα οινοπνευματώδη 20-35% και στα αναψυκτικά 20-35%. Παράλληλα, οι χώρες της MERCOSUR θα θεσπίσουν νομικές εγγυήσεις που θα προστατεύουν από τις απομιμήσεις 357 ευρωπαϊκά προϊόντα ανάμεσα στα οποία είναι και η φέτα.

Γιώργος Σάτρας

Check Also

Σταν Λι – Αυτός είναι ο τελευταίος υπερήρωας που δημιούργησε πριν πεθάνει

news247.gr Ο θρύλος των κόμικς σχεδίασε μαζί με την κόρη του έναν τελευταίο αντισυμβατικό υπερήρωα. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize