Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Πέντε μηνύματα από Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

Πέντε μηνύματα από Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

Τα συμπεράσματα από το Greek Conference στο οποίο φιλοξένησε στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μεταφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον κλάδο.

1. Η συγχώνευση της Eurobank και το χρονοδιάγραμμα επιτάχυνσης στη μείωση των NPEs

Η διοίκηση του ομίλου υπέδειξε ότι περιμένει πρόοδο και στα δύο μέτωπα, με βάση το παρακάτω ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

Πρώτο τρίμηνο 2019: Αναμένεται να γίνει η τιμολόγηση της τιτλοποίησης και η υποβολή του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στον SSM.

Δεύτερο τρίμηνο 2019: Η συγχώνευση με την Grivalia αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλιο του 2019. Σχεδιάζεται η διάθεση τουλάχιστον του 50% της Financial Planning Services (FPS).

Τέταρτο τρίμηνο του 2019: Η διανομή του ομολόγου mezzanine αναμένεται να γίνει το τέταρτο τρίμηνο. Η διοίκηση διευκρίνισε ότι ενώ αυτό το τμήμα της συναλλαγής δεν εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών της FPS, αμφότερες οι συναλλαγές μπορεί να αφορούν τον ίδιο αγοραστή.

Σε ό,τι αφορά το SPV, η διοίκηση περιμένει NAV 1,35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,05 δισ. ευρώ θα αντιστοιχεί στο senior ομόλογο και 300 εκατ. ευρώ στο mezzanine. Η Eurobank δήλωσε επίσης ότι η μείωση των μετρητών έχει ήδη οριστεί και συμφωνηθεί με τον SSM.

2. Alpha Βank

Η τράπεζα υπέδειξε ότι η σχετιζόμενη με την αναβαλλόμενη φορολογία αραίωση (dilution) είναι ο κύριος περιοριστικός παράγοντας στην επιτάχυνση της διάθεσης των NPEs και υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί, αν είναι επιτυχημένο, να αναπαράξει το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank, προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης. Η τράπεζα έδωσε επίσης σήμα για Cost of Risk (COR) το 2019 μεταξύ 1,6-,17% και διευκρίνισε ότι δάνεια λιανικής ύψους 3 δισ. ευρώ είναι ενταγμένα στο νόμο Κατσέλη.

3. Εθνική Τράπεζα

Η διοίκηση έδωσε σήμα ότι σχεδιάζει να μειώσει τα NPEs περισσότερο σταδιακά έναντι της Eurobank και προέβλεψε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 2% για το 2019-20. Η τράπεζα υπέδειξε ότι περιμένει πως θα χρειαστεί να εκδώσει τίτλους Tier 2, για να συμμορφώνεται στο μέλλον με τους κανόνες (P2G).

4. Πειραιώς

Η διοίκηση υποστήριξε ότι δεν έχει επανέλθει σε ό,τι αφορά το σχέδιο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο. Δήλωσε ότι περιμένει το P2R (σ.σ. πυλώνας 2) το 2019 να υποχωρήσει στο 3% από το 3,75% σήμερα. Σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και «επιπλέον εργαλεία» το 2020.

5. Η πρόταση της ΤτΕ ΕΛΛ -0,39%

Και οι τέσσερις τράπεζες συναίνεσαν στο ότι το σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και κάποιες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ). Κάποιες τράπεζες επίσης σημείωσαν ότι η μεταφορά των απαιτήσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

Τιμές-στόχοι

Αlpha Βank (Buy): 2,45 ευρώ.

Eurobank: (ουδέτερη): 1,03 ευρώ.

Εθνική (ουδέτερη): 2,76 ευρώ.

Πειραιώς (ουδέτερη): 3,25 ευρώ.

Check Also

Ποιες τραπεζικές μετοχές «βάζουν» πλώρη για MSCI

euro2day.gr H Société Générale αλλά και η Bernstein, η οποία διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση στις αναθεωρήσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize