Πέφτουν οι υπογραφές για έρευνες υδρογονανθράκων σε Κρήτη

Δημήτρης Αβαρλής – Σήμερα αναμένεται να υπογραφούν οι  συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές, η μία στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και η άλλη στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία στο Ιόνιο.

Σήμερα αναμένεται να μονογραφηθούν από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών οι συμβάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη και τη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό. Επιλεγείς αιτών για την Κρήτη είναι το κοινοπρακτικό σχήμα που περιλαμβάνει τις εταιρείες Total(40%) ExxonMobil(40%) και ΕΛ.ΠΕ.(20%), ενώ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο επιλεγείς αιτών είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι δύο συμφωνίες, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται στη συνέχεια να προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό Έλεγχο.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, όπου επιλεγείς αιτών είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Repsol 50% και ΕΛ.ΠΕ. 50%. Επιπλέον, αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για ακόμα 17 περιοχές. Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής συμβάσεις παραχώρησης έχουν υπογραφεί για τον Πατραϊκό κόλπο, για τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας, για τις χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει πως από το θεσμικό πλαίσιο προβλέπονται σημαντικά οφέλη για την κοινωνία τόσο στη φάση της έρευνας, όσο και στη φάση της εκμετάλλευσης. Επιπλέον ξεκαθαρίζει πως είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης η προστασία της υγείας του ανθρώπινου δυναμικού και του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize