Breaking News

Η Ονιθέ Γουλεδιανών τίθεται στο επίκεντρο στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της

Στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην Ονιθέ Γουλεδιανών, με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, προχωρά η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Εφορίας κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στεγάστρου της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής και θα αποσταλεί για έγκριση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. Το προτεινόμενο στέγαστρο είναι περίπου της ίδιας μορφής με αντίστοιχο στέγαστρο της Βασιλικής στην Ελεύθερνα.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η σχεδιαστική αποτύπωση του ψηφιδωτού της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής από την σχεδιάστρια της Εφορείας κ. Κλεονίκη Μαραγκάκη, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από 30ετία που ήταν καλυμμένο, έγιναν εργασίες καθαρισμού και κατεπείγουσες εργασίες συντήρησης και καλύφθηκε εκ νέου μετά από φωτογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση, έως την συντήρησή του. Όπως τόνισε η κ. Τζιγκουνάκη, « Άμεσα θα προχωρήσουμε στην σύνταξη της μελέτης συντήρησης του ψηφιδωτού, η οποία θα αποσταλεί επίσης για έγκριση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ.»

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης η μελέτη πεζοπορικών διαδρομών, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Η Ονιθέ» σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, που εκπονήθηκε από τον Φοίβο Τσαραβόπουλο και την ομάδα «Μονοπάτια της Ελλάδας» και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης με επόμενο άμεσο στόχο την υλοποίησή της. Επίσης, εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το αίτημα συστηματικής αρχαιολογικής και γεωφυσικής έρευνας στη θέση Ονιθέ Γουλεδιανών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, υπό την διεύθυνση του αρχαιολόγου Ψαρουδάκη Κυριάκου και αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Κοιν.Σ.Επ. «Μονοπάτια της Ελλάδας» (Paths of Greece), η οποία έχει εμπλακεί δημιουργικά στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του αρχαιολογικού χώρου της Ονιθέ Γουλεδιανών, αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν θέσει ως στόχο τους την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πεζοπορικό τουρισμό.

ΠαρέχουΝ υπηρεσίες ανάδειξης και προβολής πεζοπορικών προορισμών. Με διεθνή τεχνογνωσία (μέλος ΔΣ World Trails Network, σεμινάρια στη Γαλλία και διεθνή συνέδρια σε Αμερική, Κορέα και Ιαπωνία), εξειδικεύονται στο σχεδιασμό δικτύων πεζοπορικών διαδρομών που να είναι ικανά να προσελκύσουν πεζοπόρους από την Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό. Τα μονοπάτια αυτά, στην πλειοψηφία τους παλιά ή και αρχαία, περιέχουν στοιχεία φύσης αλλά και πολιτισμού κατά μήκος τους. Τα καθαρίζουν, τα σηματοδοτούν και αναλαμβάνουν δράσεις προβολής όπως κατασκευή ιστοσελίδων, εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, χαρτών και φυλλαδίων, ή τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις θεματικού τουρισμού, την «αδελφοποίηση» μονοπατιών, κ.ά.

Οι εργασίες που κάνουν τα μέλη της ομάδας ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και προδιαγραφές αλλά συχνά καινοτομούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, έχουν σηματοδοτήσει πάνω από 350 χιλιόμετρα μονοπατιών σε όλη την Ελλάδα όπως Κύθηρα, Σίφνος, Σέριφος, Κεφαλονιά, Πρέσπες, Δράμα, Πελοπόννησος και αλλού ενώ τον Αύγουστο του 2015, προσκλήθηκαν ως σύμβουλοι στο Κανάς της Κίνας, για το σχεδιασμό πεζοπορικού δικτύου στην περιοχή. Έχουν επίσης αναπτύξει διμερείς συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις πεζοπορίας του εξωτερικού, όπως η Fédération Française de Randonnée Pédestre (Γαλλία), το Jeju Olle Foundation (Ν. Κορέα) το American Trails (Αμερική) και το Culture Routes Society (Τουρκία).

Τις υπηρεσίες της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας έχουν αναζητήσει και αναζητούν Δήμοι, Εταιρείες στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ιδρύματα και άλλοι φορείς που επιθυμούν να αναπτύξουν δίκτυα μονοπατιών στον τόπο τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize