Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΠΝΕΥΜΑ / «Oι κρητικοί θα ήταν κάτι διαφορετικό χωρίς την ύπαρξη της ελιάς στο νησί» – Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

«Oι κρητικοί θα ήταν κάτι διαφορετικό χωρίς την ύπαρξη της ελιάς στο νησί» – Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ο μεγαλύτερος ανά τον κόσμο οργανισμός για την ελαιοκομία και που στον οποίο συμμετέχουν όλα τα ελαιοπαραγωγικά και καταναλωτικά κράτη του κόσμου, όρισε για το 2017 το διάστημα 15-30 Νοεμβρίου ως χρονικό διάστημα τέλεσης εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα προκρίθηκε για φέτος και τέθηκε υπό την αιγίδα του, η πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς.

«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία, Οικονομία» είναι το θέμα πλούσιων εκδηλώσεων που αποθεώνουν το πρωταρχικό στοιχείο στην ύπαρξη του κρητικού, ένα διαχρονικό και ουσιαστικό στοιχείο της ταυτότητάς του, με εκδηλώσεις στο Σπίτι Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου στις 24 Νοεμβρίου.

 

Οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις από επιστήμονες, θεατρικές παραστάσεις μαθητών και βραβεύσεις ξενοδοχείων που θα αφορούν την συμβολή τους στην ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου.

Το ακόμη πιο ουσιαστικό και ελπιδοφόρο, είναι η συμμετοχή των μαθητών που μέσα από το θέατρο και πολιτισμικές – διατροφικές δράσεις, θα μάθουν με βιωματικό τρόπο την πλούσια παρακαταθήκη της Κρήτης στην ελιά και το λάδι, διεθνώς.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο δημαρχείο Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε τη σημασία της από κοινού με πλήθος φορέων, διοργάνωση των δράσεων αυτών. Η γεωπόνος του δήμου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, ενώ η Ασπασία Σταυρουλάκη, υπεύθυνη του κέντρου κρητικής γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, υπογράμμισε ότι οι κρητικοί θα ήταν κάτι διαφορετικό χωρίς την ύπαρξη της ελιάς στο νησί, με τον δάσκαλο και διευθυντή του 10ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου να υπερθεματίζει για τα οφέλη της ανάπτυξης της παιδείας γύρω από το ελαιόλαδο στη νέα γενιά.

Check Also

Κρήτη – Σήμα κινδύνου για καταναλωτές – Τι πρέπει να προσέχουν στα τρόφιμα

neakriti.gr Κουβέντα» δεν αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης για την καταστρατήγηση του νόμου σχετικά με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize