Οι αγορές “ξεπερνούν” του οίκους – Στην 21η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως με το φθηνότερο κόστος δανεισμού

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μπορεί ο… ωκεανός της ρευστότητας με την οποία έχουν τροφοδοτήσει το σύστημα οι κεντρικές τράπεζες να έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων διεθνώς, με τον όγκο των ομολόγων που έχουν αρνητική απόδοση σε διεθνές επίπεδο να έχει ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα και να αγγίζει τα 14 τρισ. δολάρια, ωστόσο τα ρεκόρ που καταρρίπτουν συνεχώς τα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε σημαντικό βαθμό και στα δικά τους, προσωπικά… ατού.

Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους οίκους, (μετά και την Fitch, που έφερε τη βαθμολογία της Ελλάδας μόλις δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από το investment grade) κάτι που σημαίνει ότι η προοπτική της ένταξης στο QE της ΕΚΤ δεν αποτελεί για πολλούς απλά ένα σενάριο, αλλά θέμα χρόνου.

Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με το 15ετές ομόλογο, οι αισιόδοξες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και η αναβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν για τις φετινές αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στο 2,4%, σε μια χρονιά όπου – κατά την ίδια – η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και να είναι υποτονική, αποτελούν χωρίς αμφιβολία ισχυρά σινιάλα για την αγορά, για την πρόοδο και τις προοπτικές που εμφανίζει η Ελλάδα.

Αυτό, σε συνδυασμό και με το κυνήγι των επενδυτών για αποδόσεις – λόγω του διεθνούς κλίματος – έχουν οδηγήσει σε ένα διαρκές ράλι στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία πλέον λαμβάνουν την 21η θέση στον κόσμο με τις χαμηλότερες αποδόσεις. Η βελτίωσή τους ωστόσο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες το τελευταίο διάστημα, έχοντας μετατραπεί από κίνδυνος των αγορών σε ασφαλές καταφύγιο, ενώ οι επενδυτές τρέχουν να προλάβουν το… τρένο της περαιτέρω βελτίωσης.

Έτσι, με τις Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιαπωνία να αποτελούν τις χώρες που αυτή τη στιγμή δανείζονται με αρνητικά επιτόκια – όπως αποτυπώνεται στην απόδοση των 10ετών ομολόγων –, η Ελλάδα έρχεται μετά τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ταϊβάν, την Κροατία το Ην. Βασίλειο, το Ισραήλ και την Ιταλία,  με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διατηρείται κάτω από το 1%, στο 0,92%, και μία ανάσα μακριά από αυτήν του ιταλικού. Μεταξύ των 62 χωρών η Ελλάδα είναι 21η. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι στην 29η θέση με 1,588%. Θυμίζουμε πως το 2012 οι ελληνικές αποδόσεις ήταν στο 44%, ενώ το καλοκαίρι του 2015 στο 16%…

Οι αγορές "ξεπερνούν" του οίκους - Στην 21η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως με το φθηνότερο κόστος δανεισμού

 

Σε ιστορικά χαμηλά τα CDS

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά CDS βρίσκονται σε χαμηλά ρεκόρ, με το spread στα 5ετή ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας να διαμoρφώνεται στις 98 μονάδες βάσης. Όπως πρόσφατα παρατήρησε και η Moody’s, τα spreads των ελληνικών 5ετών CDS διαμορφώνονται σε τέτοιο επίπεδο που ουσιαστικά τοποθετούν τη βαθμολογία της Ελλάδας στο Ba1 και ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από το investment grade, τη στιγμή που ο οίκος δίνει στη χώρα βαθμολογία κατά τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, στο B1. Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει ότι οι αγορές βαθμολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από ό,τι οι οίκοι και αργά ή γρήγορα (μάλλον το δεύτερο) θα σπρώξουν προς τα πάνω το rating της.

Διπλή αναβάθμιση από Fitch τον Ιούλιο “βλέπει” η Citi

Σύμφωνα με νέο note της Citi, η οποία από τον Δεκέμβριο έχει βάλει στη λίστα με τα κορυφαία trades του 2020 τα ελληνικά ομόλογα, μπορεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων να νίκησε τις προβλέψεις της, ωστόσο εκτιμά πως έχει πολλά περιθώρια ακόμη να συνεχιστεί. Στόχος της για το τέλος του έτους είναι οι 90 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών ομολόγων (από 133 περίπου σήμερα) και επίσης εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι τα ιταλικά

Αυτό, όπως σημειώνει, οφείλεται σε τρεις σημαντικούς παράγοντες: 1) στις προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5% το 2020-2021, λόγω και της δημοσιονομικής ώθησης από την πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25%, 2) στο χαμηλότερο κόστος δανεισμού λόγω της μείωσης των αποδόσεων και της αποπληρωμής των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και 3) στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου “Ηρακλής”.

Όπως τόνισε η αμερικάνικη τράπεζα, η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch μέσω της διπλής αναβάθμισης στις 24 Ιουλίου φέτος, ενώ η Moody’s και η S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της Ελλάδας για ένταξη στους διεθνείς δείκτες ομολόγων.

Ελληνικά ομόλογα 11 δισ. ευρώ θα αγοράσει η ΕΚΤ

Η Citi, έχοντας προβλέψει πως η Ελλάδα θα μπει στο QE φέτος, προχωρά σε εκτιμήσεις για το πόσα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ. Όπως επισημαίνει, με βάση τις σημερινές της θέσεις,  η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισ. ευρώ για να είναι “σύμφωνη” με το capital key (κεφαλαιακή κλείδα). Ωστόσο, αναμένεται να τεθεί πλαφόν 33% για κάθε έκδοση και έτσι η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ προτού “χτυπήσει” το όριο του 33%. Ωστόσο, το περιθώριο  αγορών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς  – μεταξύ άλλων – οι χαμηλότεροι στόχοι πλεονασμάτων θα αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize