Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Οι 3 συχνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να αποφύγουν τη μαστογραφία

Οι 3 συχνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να αποφύγουν τη μαστογραφία

«Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία και οι λόγοι που επικαλούνται είναι συνήθως τρεις»! Αυτό επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού και διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Οι λόγοι αυτοί εστιάζονται στο τρίπτυχο αγωνίας για την τυχόν ανακάλυψη ευρήματος, προβληματισμού για το επίπεδο ακτινοβολίας και φόβου για τον ενδεχόμενο πόνο της εξέτασης.

«Όλα τα ‘’επιχειρήματα’’, παρόλο που τα καταλαβαίνουμε, είναι άνευ αντικρίσματος» λέει ο ειδικός, «και αυτό έχει την εξήγησή του. Πρώτον, αναφορικά με το φόβο κάποιου ευρήματος θα έλεγα ότι όσο πιο έγκαιρα ανακαλύψεις κάτι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης, με δυνατότητα αποφυγής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας».

Η ακτινοβολία

Αναφορικά με τον προβληματισμό για το επίπεδο της ακτινοβολίας μιας μαστογραφίας, ο ιατρός επισημαίνει ότι «υπάρχει όριο από την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία για τα επιτρεπόμενα ποσά ακτινοβολίας και η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία εκπέμπει ακτινοβολία πολύ κάτω από αυτά τα όρια».

Τέλος σε ότι αφορά το φόβο του πόνου, αυτός «καταρρίπτεται εύκολα», συμπληρώνει, δεδομένου «ότι τα σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα δεν προκαλούν καθόλου πόνο, χρησιμοποιούνται ειδικά pad για να μην πιέζεται ο μαστός, ενώ η εξέταση διαρκεί ελάχιστα και ο πόνος είναι αμελητέος. Συγχρόνως επιλέγουμε για τη διενέργεια της μαστογραφίας, η γυναίκα να βρίσκεται μεταξύ 5ης-12ης ημέρας του κύκλου της, οπότε το στήθος είναι ήρεμο, χωρίς το επίπονο του οιδήματος λόγω περιόδου».

Και ο κ. Μαλακάσης καταλήγει: «Δεν υπάρχει άλλη εξέταση προληπτικού ελέγχου πλην της μαστογραφίας, που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει όγκος διηθητικός».

Check Also

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια – Tο Google Doodle τιμά την πρώτη γυναίκα με διδακτορικό

cnn.gr Αφιερωμένο στην Έλενα Κορνάρο Πισκόπια είναι το σημερινό Doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 373 ετών από τη γέννησή της. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize