Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Travel / ΟΔΙΑΣ: «Δυναμικά συνεχίζεται η προσπάθεια για καράβι στο Ρέθυμνο»

ΟΔΙΑΣ: «Δυναμικά συνεχίζεται η προσπάθεια για καράβι στο Ρέθυμνο»

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 3 μμ συναντηθήκαμε στο ΥΕΝ, με τον Υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας κ. Π.Κουρουμπλή και  το επιτελείο του, επίσης παρόντες ήταν ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Καλαματιανός καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ( ΣΕΕΝ) και Αντιπρόεδρος της Attica Group κ. Μιχάλης Σακέλης.

Από το Ρέθυμνο παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος κος Γ.Μαρινάκης, η Αντιπεριφεριάρχης κα Μ.Λιονή, η Πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Ρεθύμνης κα Ε.Κουτσαλεδάκη και από την Ομάδα Διαχείρησης της Ακτοπλοικής Σύνδεσης ο Κ.Πολοπετράκης.

Η συζήτηση προέκυψε, μετά από την κατάθεση αιτήματος στον Υπουργό Ναυτιλίας από την ΟΔΙΑΣ στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την 17 Ιανουαρίου 2018, κατά την επίσκεψη του υπουργού και κατόπιν υπόσχεσης του, διά μέσου του Δήμου και του Δημάρχου κ. Γ.Μαρινάκη, μας κάλεσε στο υπουργείο μία εβδομάδα αργότερα για να συζητηθεί το θέμα της ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ του Ρεθύμνου με τον Πειραιά επί ημερησίας βάσεως, 12 μήνες τον χρόνο.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Υπουργός ενδιαφέρεται πράγματι για την επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσής μας με τον Πειραιά, που απασχολεί 82.000 Ρεθεμνιώτες και που είναι ο ΑΠΟΚΛΙΣΜΟΣ και η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ του Λιμανιού στο Ρέθυμνο, Μάλιστα εκδήλωσε το ενδιαφέρον του , για την συμμετοχή στην σύσκεψη, του Υπουργού Υγείας κ.Α. Ξανθού ,όμως ο κ. Α. Ξανθός και το Υπουργείο Υγείας έιχε αποκλεισθεί και δεν μπορούσε να παρευρεθεί.

Κατ αρχάς (εκτός θέματος και ανεξάρτητα με το ζητούμενο για εμάς δρομολόγιο Ρέθυμνο-Πειραιάς- Ρέθυμνο ) ετέθη, από εμάς, η πρόταση της Golden Star Ferries που ισχυρίζεται ότι αν εγκριθεί το αίτημά της που επεβλήθη στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, σύμφωνα με τα ωράρια αφίξεων-αναχωρήσεων στο Ηράκλειο, του Ε/Τ.- Ο/Τ.ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ, για το τουριστικό δρομολόγιο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΗΝΟΥ,ΑΝΔΡΟΥ,ΡΑΦΗΝΑΣ, τότε θα ζητηθεί τροποποίηση για προσέγγιση μίας η δύο ημερών την εβδομάδα Ρέθυμνο.(3 προσεγγίσεις στο Ηράκλειο και 2 στο Ρέθυμνο)κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό για το Ρέθυμνο γι αυτό και το αναφέραμε. Οι μικρές κρουαζιέρες για το καλοκαίρι θα προσφέρουν στον τόπο μας.

Η απάντηση του Υπουργείου είναι να υποβληθεί το αίτημα των αλλαγών γραπτά, από τους ενδιαφερομένους προς τακτοποίηση και ενημερώθηκαν  σχετικά.

Ο κ.Υπουργός Ναυτιλίας ενημερώθηκε για τα πραγματικά αίτια που ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ το Ρέθυμνο από ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ και όχι οι ανακρίβειες και οι ανευθυνότητες και τα μεγάλα λόγια, χωρίς ενέργειες χωρίς στοιχεία και αποτέλεσμα, που ακούγονται 10 χρόνια τώρα για ΑΚΑΤΑΛΗΛΟ ΛΙΜΑΝΙ, για την ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ και τα τόσα άλλα τα οποία καθημερινά αναπαράγονται στο Ρέθυμνο.

Ο κ. Υπουργός λοιπόν άκουσε ότι Δύο Ναυτιλιακοί όμιλοι δραστηριοποιούνται δεξιά και αριστερά από το Ρέθυμνο, Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και η κοινοπραξία ΑΝΕΚ με Blu Star που η Blu Star με την Super Fast είναι θυγατρικές της Attica Crup και έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥ σχήματος στις γραμμές Ηρακλείου και Χανίων που ενισχύεται και με την εμπλοκή της Hellenic See Ways, εμφανίζεται δηλαδή εκείνο που λέμε –ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΗΣ – .

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το Ρέθυμνο αποκλείεται ΤΕΧΝΙΚΑ, σαν προορισμός (Επιλογή) ανεξάρτητου Ναυσιπλόου. Η συνεργασία ΜΙΝΩΙΚΩΝ με ΑΝΕΚ θα ήταν επιλογή Βιώσιμη και για αυτό τον λόγο επιδιώξαμε με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης συνάντηση με τις διοικήσεις των παραπάνω εταιρειών χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να εμπλακεί στο συνολικό εξειδικευμένο αυτό θέμα. Στήν συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΑΝΕΚ και ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗΣ (πριν την συγχώνευση ) και που υπέβαλαν οι παραπάνω εταιρείες στην Γραμματεία της Επιτροπής ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ την 26/5/1999.

Σε αυτήν  συμφωνήθηκαν και έγιναν αμοιβαίως αποδεκτά μεταξύ των άλλων ότι τα πλοία της ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΉΣ, μετά την συγχώνευση, θα συνεχίσουν να εκτελούν τα δρομολόγια στις γραμμές Ρέθυμνο-Πειραιάς-Ρέθυμνο, τα συμφωνηθέντα δεν τηρήθηκαν από την ΑΝΕΚ.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας στην ερώτησή του αν έχει συνταχθεί μελέτη βιωσιμότητας της ακτοπλοϊκής γραμμής Ρέθυμνο-Πειραιά, είμαστε έτοιμοι και η απάντησή μας ήταν ότι έχει συνταχθεί μελέτη τον Φεβρουάριο του 2009 με συνεργασία από Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Την ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΕΡΕΥΝΑΣ Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από Την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου Την ΤΕΔΚ Ρεθύμνου Το ΕΒΕ Ρεθύμνου.

Η Ερευνητική ομάδα που συνέταξε την μελέτη αποτελείτο από τους κκ Αθανάσιος Παπαδόπουλος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ως επιστημονικος υπεύθυνος . Γεώργιος Σταθάκης Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών μελετητής ,Κωνσταντίνος Πηγουνάκης Δρ Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός Μελετητής.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι η γραμμή είναι κερδοφόρα και μάλιστα σε απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό διασφαλίζοντας ικανοποιητικό κέρδος της τάξεως του 30% των εσόδων Καταδεικνύεται στην μελέτη ότι το Ρέθυμνο έχει την δυνατότητα να συντηρήσει οικονομικά μία μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά όχι μόνο τους Θερινούς μήνες αλλά καθ όλη την διάρκεια του έτους.

Στην συζήτηση που ακολούθησε έγιναν ορισμένες ερωτήσεις από τον Υπουργό και λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κος Μιχάλης Σακέλης υποστήριξε ότι η παραπάνω μελέτη δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα και ότι η γραμμή ΔΕΝ είναι βιώσιμη. Ο κος υπουργός δήλωσε πως λυπάται που (σήμερα) δεν βρέθηκε λύση και πως θα οργανωθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο, να έλθουν και οι εταιρείες και να επιλυθεί το θέμα, κάτι το οποίο και το επιθυμεί προσωπικά.

Συνεχίζοντας ο κος υπουργός εκφράζει την άποψη να ενισχυθεί, αν είναι δυνατόν ,ο ενδιαφερόμενος πλοιοκτήτης, αν βρεθεί, από το υπουργείο, με μέρος των δαπανών έναρξης των δρομολογίων στην γραμμή Ρέθυμνο-Πειραιάς, σαν κίνητρο και ΟΧΙ όπως ακούγεται να χαρακτηρισθεί Άγονη Γραμμή. και ως εκ τούτου επιδοτούμενη.

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί δυναμικά, είμαστε σε καλό δρόμο .

Γιά την ΟΔΙΑΣ

Κώστας  Πολοπετράκης

Δημοτ.Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνης

 

 

 

 

 

Check Also

Εκλογές 2019 – Ρέθυμνο – Ξεκάθαρα μπροστά ο Γιώργος Μαρινάκης

neakriti.gr Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Δήμο Ρεθύμνου Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον επόμενο Δήμαρχο Ρεθύμνου, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize