Ο πολιτιστικός τουρισμός ενισχύει το κλίμα ειρήνης!

Σε ειρήνη και ευημερία των κοινοτήτων οδηγεί ο πολιτιστικός τουρισμός που προάγει την πολιτιστική κλήρονομία, το ιδεώδες και την ανώτερη μόρφωση σύμφωνα με Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Unesco.

Ο πολιτιστικός τουρισμός ανέκαθε υπήρξε εργαλείο προστασίας της ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς, καταλύτη δημιουργίας στις πόλεις και παράγοντα διάχυσης των κοινωνικοοικονομικών ωφελειών του τουρισμού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από το τρίτο συνέδριο πολιτιστικού τουρισμού που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η UNESCO, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Η ξεκάθαρη και ισχυρή σύνδεση του τουρισμού, του πολιτισμού, η κατεύθυνση των τουριστικών εσόδων στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάπτυξη των κοινωνιών αναγνωρίστηκε ως κορυφαία πρόκληση και βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πέντε κορυφαίες τουριστικές εταιρίες της Τουρκίας υπέγραψαν το Δεσμευτικό Συμφωνητικό Ιδιωτικού Τομέα του Παγκόσμιου Κώδικα Ηθικήςγια τον Τουρισμού του ΠΟΤ, ενισχύοντας τις προσπάθειες των ηγετών της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας στη διασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης του κλάδου.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, Xing Qu η αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και η διαφύλαξη της κληρονομιάς αποτελούν απαραίτητα συστατικά στην προώθηση του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili τονισε την σημασία του πολιτισμού στην τόνωση του τουρισμού λέγοντας ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η πρώθηση του τουρισμού για αειφόρα ανάπτυξη ενισχύουν την οικονομία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Ersoy, υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού παρέχει το πλαίσιο συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαίδευσης, επενδύσεων και αειφορίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize