Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης για την ανεξαρτητοποίηση των Σταύρου Βουρβαχάκη και Γιώργου Σταράκη

Ο Μιχάλης Ανδρουλάκης για την ανεξαρτητοποίηση των Σταύρου Βουρβαχάκη και Γιώργου Σταράκη

Τέσσερα χρόνια μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Βουρβαχάκης και Γ. Σταράκης, εκλεγμένοι με τον συνδυασμό «ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», κατέθεσαν δήλωση αποχώρησης από την παράταξή μας, δυστυχώς με έωλα και (επιεικώς) αστήρικτα επιχειρήματα.

Ως λόγο αποχώρησης, οι εν λόγω κύριοι επικαλούνται «τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές [τους]» από εκείνες του επικεφαλής της παράταξης, δίχως βέβαια να μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν στους κατοίκους του Ρεθύμνου ποιες είναι αυτές οι πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που τους καθοδηγούν.

Με το δεδομένο ότι οι πολιτικές απόψεις και πρακτικές της παράταξης, όπως εκφράζονται από τον επικεφαλής της Μιχάλη Ανδρουλάκη, δεν μεταβλήθηκαν στον χρόνο, οι κύριοι Βουρβαχάκης και Σταράκης θα έπρεπε να ενημερώσουν τους πολίτες, στους οποίους απευθύνονται, πότε μετέστρεψαν τις πολιτικές τους απόψεις και με ποιες από τις πρακτικές του επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο διαφώνησαν κατά τα έτη που παρήλθαν.

Αρχικά αιτιολογούν την αποχώρησή τους επικαλούμενοι την «έλλειψη πολιτικών διαδικασιών στην παράταξη», ως εάν να κατανοούν τη δημοτική μας παράταξη με τους όρους ενός πολιτικού κόμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ταιριάζει και η αναφορά τους «στην ανυπαρξία υποτυπώδους πολιτικής ενημέρωσης και συνεργασίας» από τον επικεφαλής της παράταξης, που όμως αρμόζουν σε πολιτικά καθοδηγούμενους σε κομματικά όργανα.

Να τους θυμίσουμε, λοιπόν, ότι η δημοτική παράταξή μας ιδρύθηκε από λαϊκή συνέλευση, στην οποία όσοι αναγνωρίσθηκαν ως μέλη της δεσμεύτηκαν να υπηρετούν το ψηφισμένο πρόγραμμα της που αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του Δήμου Ρεθύμνου. Ας ξαναδιαβάσουν λοιπόν το εκλογικό πρόγραμμα και ας επισημάνουν επιτέλους ποιες από τις θέσεις του δεν υπηρετήθηκαν από τον επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο. Ας τοποθετηθούν επιπλέον για τη δική τους επιλογή να αποστασιοποιηθούν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές από τον επικεφαλής της παράταξης, πολλές φορές φτάνοντας ακόμη και στη δόλια δημόσια υπονόμευσή του, οδηγώντας την παράταξη σε λειτουργικό αδιέξοδο, δίχως να αποχωρούν από αυτήν, την ίδια στιγμή απολαμβάνοντας την τοποθέτησή τους σε θέσεις που αναλογούσαν στην παράταξη από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αλήθεια, όταν ο επικεφαλής της παράταξης τους όριζε ως εκπροσώπους της στη θέση του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις Επιτροπές του Δήμου οι κύριοι αυτοί βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία και πολιτική σύμπνοια με τον επικεφαλής της, παραμένοντας στους κόλπους της παράταξης; Και αν όχι, γιατί δεν παραιτήθηκαν τότε, αλλά επιλέγουν να το πράξουν σήμερα;

Για να καταστήσουν πειστική την απόφασή τους να παραιτηθούν έξι μήνες πριν τις νέες δημοτικές εκλογές οι Σ. Βουρβαχάκης και Γ. Σταράκης, τεσσεράμισι χρόνια μετά την εκλογή τους ανακάλυψαν «ουσιώδεις διαφωνίες για τη πολιτική (sic) που ασκεί η παράταξη σε σημαντικά δημοτικά και κοινωνικά θέματα, όπως αυτά της καθημερινότητας των δημοτών και της προσβολής της ιστορίας των προγόνων μας (υπόθεση της βράβευσης του Γερμανού ιστορικού Ρίχτερ)». ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ.

Ας κοινοποιήσουν στους κατοίκους της πόλης τις διαφωνίες τους για τις θέσεις που υποστηρίξαμε για τα σημαντικά δημοτικά και κοινωνικά θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των δημοτών. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτοί κύριοι ποτέ δεν διαφοροποιήθηκαν με σαφήνεια, ρητά και κυρίως δημόσια για σχετικά θέματα από τις θέσεις που ανέπτυξε ο επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού.

Σταχυολογώντας, μήπως άραγε τους ενόχλησε η στάση μας για το θέμα της υποδοχής των μεταναστών και τότε ντράπηκαν να δηλώσουν συμπάσχοντες και ομοφρονούντες με τους ακροδεξιούς κύκλους, με τους οποίους έχουν την έξιν να συναγελάζονται εις τους καφενέδες της πόλης μας. Μήπως τους ενόχλησε η στάση μας για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου σε ομάδα νέων για τις εκδηλώσεις φεστιβάλ κατά του σεξισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Μήπως τους ενόχλησε η σταθερή εκ μέρους μας υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και η στάση μας για το θέμα της διευθέτησης της λειτουργίας των καταστημάτων στο παλιό λιμάνι της πόλης;

Εφόσον διαφωνούσαν με πάγιες θέσεις του συνδυασμού για την υπεράσπιση των κοινωνικών και των πολιτικών δικαιωμάτων, την υπεράσπιση των μεταναστών, τις θέσεις μας κατά της ξενοφοβίας, του μισαλλόδοξου εθνικισμού, του ρατσισμού και την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων γιατί άραγε δεν παραιτήθηκαν όταν εγέρθηκαν τα σχετικά ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρέμεναν τύποις μέλη του συνδυασμού μας, μέχρι πρόσφατα, πάντα αποφεύγοντας να πάρουν σαφή και ευκρινή δημόσια θέση για τα ζητήματα αυτά;

Τα ίδια ισχύουν και για την αναφορά τους στην υπόθεση Ρίχτερ. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους επανακαταθέτουμε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου την πρόταση ψηφίσματος που τοΡΕΘΥΜΝΟΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗκατέθεσε την 29η Δεκεμβρίου 2014.

Στο κείμενο αυτό δηλώναμε ότι καταδικάζουμε «ανεπιφύλακτα τον απροκάλυπτο ή/και συγκαλυμμένο ιστορικό αναθεωρητισμό που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αμβλύνει τις μνήμες της μεσοπολεμικής περιόδου, τις βάρβαρες ιδέες και πρακτικές των δολοφόνων ναζιστών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Και συνεχίζαμε: «Ιστορικές αφηγήσεις που αρνούνται το Ολοκαύτωμα ή αιτιολογούν την άνοδο των ναζί ως αντίδραση στη νικηφόρα ρωσική επανάσταση είναι απαράδεκτες. Εξίσου απαράδεκτες είναι οι ερμηνείες που εντοπίζουν στην ένοπλη αντίσταση του ελληνικού λαού την αιτία για τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά οδηγούν στην αθώωση των ναζί και των δωσίλογων ντόπιων συνεργατών τους». Τέλος, υπερασπιζόμενοι την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και την Ελευθερία του Λόγου, καλούσαμε το Πανεπιστήμιο, μέσα από αδιαμφισβήτητες ακαδημαϊκές διαδικασίες «να αποφασίσει τεκμηριωμένα και τελεσίδικα για την επιβεβαίωση ή την αναίρεση του τιμητικού τίτλου που αποδόθηκε», όπερ και εγένετο.

Πραγματικά, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε να δηλώσουν, έστω μετά την πάροδο τεσσάρων ετών, με ποιες από τις παραπάνω θέσεις μας για την υπόθεση Ρίχτερ διαφώνησαν και διαφωνούν οι καταφανώς ψευδόμενοι και στο ζήτημα αυτό Γ. Σταράκης και Σ. Βουρβαχάκης.

Οι διευκρινήσεις αυτές θα είναι χρήσιμες και στους ίδιους, ενόψει της διεκδίκησης θώκων στις προσεχείς εκλογές, δημοτικές και άλλες, υπό τον αστερισμό της εθνολαϊκιστικής πλειοδοσίας, μέσω της οποίας ορισμένοι μάταια επιχειρούν να καλύψουν το έλλειμμα αναγνώρισής τους στην τοπική κοινωνία, χτίζοντας ως αντιστάθμισμα εφήμερες και προδήλως ιδιοτελείς πολιτικές καριέρες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize