Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΛΑΣΙΘΙ / Ο δάκος «καίει» τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη

Ο δάκος «καίει» τους ελαιοπαραγωγούς στην Κρήτη

Καταστροφές από το δάκο στην ελαιοπαραγωγή καταγράφεται κυρίως στην Ιεράπετρα και λιγότερο στο νομό Χανίων. Αιτία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών νομού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλεντζάκη, η υπερπρώιμη χρονιά που δεν κινητοποίησε τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ώστε να ενεργοποιηθούν νωρίτερα οι παγιδοθέτες και να γίνουν νωρίτερα οι πρώτοι ψεκασμοί. 

Στην υπόλοιπη Κρήτη, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου, με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται προβλήματα στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί το αν οι βροχοπτώσεις του τελευταίου 15ημέρου θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της «δεύτερης γενιάς» του δάκου.

Όσο για την πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, ο κ.Χιλεντζάκης επισημαίνει ότι «σε όλη την Κρήτη έχουμε μεσοβεντέμα, ωστόσο ο καιρός είναι που θα διαμορφώσει την παραγωγή»«Είχαμε 100 χρόνια να δούμε τέτοιες καιρικές συνθήκες» – είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι βροχοπτώσεις από Οκτώβρη ως και Δεκέμβρη θα καθορίσουν την τελική εικόνα. Με βάση τα σημερινά δείγματα δεν αποκλείεται, η παραγωγή σε επίπεδο Κρήτη να αγγίζει τις 100.000 τόνους ελαιολάδου.

Στα 2,70 ευρώ η τιμή

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ ανέφερε πως «την ώρα που η τιμή στη Μεσσηνία είναι στα 3,15 ευρώ, στην Κρήτη ξεκολλήσαμε από τα 2,50 ευρώ με τις τιμές να φθάνουν τα 2,70 ευρώ«.

Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε δυσχερή θέση καθώς έχουν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες περυσινού ελαιολάδου ευελπιστώντας σε άνοδο της τιμής, ωστόσο η αποθήκευση δεν έγινε υπό τις ενδεδειγμένες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται αλλοιώσεις. «Δε γίνεται να αποθηκεύεται το ελαιόλαδο σε πλαστικά δοχεία ως και τώρα, μήνα Ιούλιο» – λέει ο κ.Χιλεντζάκης, κάνοντας λόγο για αναπόφευκτη υποβάθμιση της ποιότητας.

Check Also

Ρέθυμνο – Στα 2,40 ευρώ έπεσε η τιμή του ελαιολάδου – «Έρχεται» βεντέμα φέτος

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Την πλήρη απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών που βλέπουν το προϊόν τους να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize