Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη διατροφή

Νέα δεδομένα για τις αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη διατροφή

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο επιστημονικών οργανισμών που ασχολούνται με τη μελέτη του ύπνου, δείχνει πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για «ανθυγιεινά» σνακ, οδηγώντας σε «τσιμπολόγημα» κατά τη διάρκεια της νύχτας και υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα μέσα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 3.105 ενήλικες. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι συμμετέχοντες έδωσαν -μεταξύ άλλων- πληροφορίες αναφορικά με την κατανάλωση σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ποιότητα ύπνου και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Συνολικά, περίπου το 60% των εθελοντών ανέφερε πως καταναλώνει συστηματικά σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, η στέρηση ύπνου βρέθηκε να αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα για την επιθυμία κατανάλωσης «ανθυγιεινών» σνακ, τα οποία με τη σειρά τους συσχετίσθηκαν με υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Ωστόσο, η σύνδεση της στέρησης ύπνου με την επιθυμία κατανάλωσης «ανθυγιεινών» σνακ κατά τη διάρκεια της νύχτας, δείχνει ότι ο ύπνος ενδεχομένως παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Check Also

Διατροφικές συμβουλές για τους πολιτικούς μας και όχι μόνο

www.mednutrition.gr Λίγες ημέρες έχουν απομείνει από τις Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Το άγχος και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize