Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / NASA: Μυστηριώδεις τρύπες στον πάγο της Αρκτικής

NASA: Μυστηριώδεις τρύπες στον πάγο της Αρκτικής

Μπορεί κάποια από τα χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν στους πάγους να είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν, οι εξηγήσεις της NASA όμως στερεύουν όταν στις φωτογραφίες απεικονίζονται κάποιες περίεργες τρύπες.

Μια σειρά από ασυνήθιστα σχήματα στους πάγους της Αρκτικής προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες της NASA, μετά από φωτογραφίες της επιχείρησης IceBridge που έφτασαν στα χέρια τους στις 14 Απριλίου 2018.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία είναι σε λειτουργία εδώ και δέκα χρόνια, αποστέλλονται αεροσκάφη πάνω από τους πόλους για να τραβούν φωτογραφίες και να χαρτογραφούν τους παγετώνες σε θάλασσα και ξηρά.

Μπορεί κάποια από τα χαρακτηριστικά που εντοπίστηκαν στους πάγους να είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθούν, οι εξηγήσεις της NASA όμως στερεύουν όταν στις φωτογραφίες απεικονίζονται κάποιες περίεργες τρύπες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα σχήματα αυτά στους πάγους της θάλασσας, τα οποία προσδιορίζονται 50 μίλια βορειοδυτικά του δέλτα του ποταμού Μακένζι, πάνω από τη Θάλασσα Μπόφορτ, είναι πρωτοφανή και δεν έχουν εντοπιστεί πουθενά αλλού.

«Αυτά τα κυκλικά σχήματα τα είδαμε μόνο για λίγα λεπτά. Δεν θυμάμαι να βλέπω αυτό το πράγμα αλλού», έγραψε ο επιστήμονας της αποστολής, Τζον Σόνταγκ.

Ο γεωφυσικός επιστήμονας θαλάσσιου πάγου στο Dartmouth College, Ντον Πέροβιτς, αναφερόμενος στα «φυσιολογικά» χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι όταν δύο λωρίδες από λεπτό και πρόσφατο πάγο συγκρούονται σχηματίζουν τέτοιους είδους ροές, όπως αυτές που απεικονίζονται στο δεξί μέρος της φωτογραφίας, και φέρουν το όνομα finger rafting που θυμίζει φερμουάρ.

Ο Γουόλτ Μάιερ, επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center, αναφέρει ότι τα κυκλικά χαρακτηριστικά ίσως να οφείλονται σε κύματα νερού που περνούν πάνω από το χιόνι και τον πάγο, όταν αναδύονται οι φώκιες.

Ο ίδιος προσθέτει ότι θα μπορούσε να είναι ένα είδος χαρακτηριστικού απορροής που προκύπτει όταν η τρύπα δημιουργείται στον πάγο.

Check Also

Αυτή ήταν η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα όλων των εποχών – Γιατί προειδοποιούν οι επιστήμονες

www.cnn.gr Θαμμένες κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας ήταν κρυμμένες οι ενδείξεις σχετικά με μία πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα, που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize