Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος

Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος

Μουσακάς με λαχανικά, νηστίσιμος! Μια συνταγή για μια παραλλαγή του αγαπημένου μας μουσακά, για να μην τον στερηθούμε ούτε στη νηστεία! 

Υλικά

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 κουτί ντοματάκια κονκασέ

2 καρότα μέτρια, τριμμένα

2 συσκευασίες των 500 γρ. το ένα, λευκά φρέσκα μανιτάρια, σε λεπτές φέτες

1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί

1/2 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες

2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες

αλάτι πιπέρι

ηλιέλαιο για τηγάνισμα

για τη μπεσαμελ

6 κουταλιές σούπας μαργαρίνη νηστίσιμη (π.χ. Χωριό Soft Βιολογικό με Ελαιόλαδο ή άλλο επιλογής σας)

12 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών, διαλυμένο σε 1 λίτρο ζεστό νερό

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά Προσθέτετε τη ζάχαρη και μόλις καραμελώσουν τα κρεμμύδια ρίχνετε τα καρότα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε.

Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τα λαχανικά έως ότου μείνουν με τη σάλτσα τους.

Τηγανίζετε ελαφρώς τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο ηλιέλαιο και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους.

Αλείφετε ένα μέτριο πυρέξ με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε στη βάση του μια στρώση πατάτας και από πάνω απλώνετε μια στρώση από το μείγμα λαχανικών. Σκεπάζετε με τις φέτες μελιτζάνας και συνεχίζετε, εναλάσσοντας τα υλικά μέχρι να τελειώσουν.

για την μπεσαμέλ 

Ζεσταίνετε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι ανακατεύετε και προσθέτετε σταδιακά, σιγά σιγά, το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια παχύρευστη μπεσαμέλ. Περιχύνετε το περιεχόμενο του πυρέξ με τη μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λεπτά.

Απόφοιτη Ψηφιακών Μέσων – Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Έχει τίτλους γνώσεων στη διακόσμηση και στη γραφιστική
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπά τις τέχνες – από το τραγούδι μέχρι τη ζωγραφική

Check Also

Κοτόπουλο αλά κρεμ στον φούρνο

akispetretzikis.com Λαχταριστό και πλούσιο σε γεύση κοτόπουλο αλά κρεμ στον φούρνο. Μια ξεχωριστή συνταγή και …

Σχόλια

Font Resize