Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / FreeTime / Μια «πορεία για δυο» από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών στο Ρέθυμνο

Μια «πορεία για δυο» από ένα ζευγάρι καλλιτεχνών στο Ρέθυμνο

Μια υπέροχη έκθεση δύο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Ρέθυμνο με τίτλο Πορεία για Δύο. Πρόκειται για τα έργα των Μάρκου Αρμάου και της Σοφίας Πορταλάκη που πορεύονται μαζί στη ζωή, αλλά και στην τέχνη με αποτέλεσμα, τα υπέροχα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που έχουν δημιουργήσει με πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ τους να κοσμούν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Περήφανη αισθάνεται η Μαρία Μαραγκού, Επιμελήτρια της έκθεσης καθώς και Ιστορικός της Τέχνης, που συνεργάστηκε με δύο καλλιτέχνες που έφεραν αυτό το πρωτότυπο αποτέλεσμα. Ωστόσο θεωρεί ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία διότι η καταγωγή της Σοφίας είναι από το Ηράκλειο και προκαλεί συγκίνηση να επιστρέφει στον τόπο της για να παρουσιάσει το έργο της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρία Μαραγκού: «Η Σοφία, θεωρεί τόπο της το Ρέθυμνο καλλιτεχνικά, όχι μόνο λόγω της καταγωγής της, αλλά επειδή υπάρχει εδώ ένας χώρος που παλεύει για την τέχνη και ο κάθε καλλιτέχνης τείνει να το αισθάνεται σπίτι του. Συχνά διοργανώνω εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και όχι μόνο, ώστε να μπορεί να γίνει μια καλή ζύμωση του ρόλου και της συμμετοχής στην κοινωνία της σύγχρονης τέχνης με τους πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα. Ο Μάρκος πάλι είναι από την Τήνο και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι εκθέτουν σαν ζευγάρι, όχι επειδή είναι παντρεμένοι, αλλά επειδή οι δουλειές τους μοιάζουν πάρα πολύ.»

Προκαλεί συγκίνηση η πορεία των δυο αυτών ανθρώπων που αποφάσισαν να εκθέσουν μαζί, αλλά και η ομοιότητα των έργων τους. Η Μαρία Μαραγκού, περιγράφοντας τη δουλειά των δύο αυτών νέων σχολίασε ότι: «Τα έργα τους έχουν μια απόλυτη λιτότητα και γεωμετρία, τόσο εκείνος στη γλυπτική, όσο εκείνη στη ζωγραφική και αυτό έχει σημασία, δηλαδή, το πόσο επηρεάζει ο ένας τον άλλο. Έχουν σπουδάσει και οι δύο στη σχολή Καλών Τεχνών, μάλιστα, είναι μαζί ως ζευγάρι από εκείνη την περίοδο. Συνέχισαν την πορεία τους στο Παρίσι, αλλά και σε διάφορα μέρη του κόσμου που έχουν γυρίσει και κάθε φορά κλείνονταν μετά στο σπίτι τους και δούλευαν τα έργα τέχνης που σήμερα έχουμε τη χαρά, κάποια από αυτά να φιλοξενούμε στο χώρο. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι βλέποντας ότι συνεργαζόμαστε με ένα ζευγάρι καλλιτεχνών που έχει τέτοια χημεία μεταξύ τους, αλλά και με το χώρο, το νησί και εμάς.»

Ο ενθουσιασμός του ζευγαριού από όσα περιγράφει η Μαρία Μαραγκού με την έκθεση που πραγματοποιούν στο Ρέθυμνο, μου κίνησε το ενδιαφέρον να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια σύνδεση συγκεκριμένα την πόλη αυτή, πέρα φυσικά από την καταγωγή τις καλλιτέχνιδος από το Ηράκλειο. Η απάντηση που έλαβα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από την Επιμελήτρια της έκθεσης, διότι επιβεβαιώνει ότι η πόλη των τεχνών φέρει άξια αυτό τον τίτλο. Συγκεκριμένα, η Μαρία Μαραγκού, ανέφερε ότι: «Η έκθεση είναι προορισμένη για το Ρέθυμνο, διότι η Σοφία δεν ήθελε να γίνει πουθενά αλλού. Ξαναβρήκε την Κρήτη πριν 20 περίπου χρόνια που έκανε μια έκθεση που λεγόταν «Με το πλοίο της γραμμής» και αφορούσε τους Κρήτες που μετοίκησαν στην Αθήνα και ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική και την καριέρα τους, αλλά κάθε τόσο επέστρεφαν με το πλοίο της γραμμής γιατί δεν είχαν χρήματα. Έτσι, συνδέθηκε με την Κρήτη ξανά η Σοφία, έπειτα από μια επαναφορά στον τόπο όπου ξεκίνησε η ζωή της και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σχέση της με το Ρέθυμνο.  Βέβαια πέρα από αυτό, θέλω να σας πω ότι μέσα από ένα χώρο που είναι αφοσιωμένος στην τέχνη, όπως είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, οι καλλιτέχνες αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, διότι για αυτούς, τέτοιοι χώροι, είναι το σπίτι τους».

Η έκθεση έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγο διάστημα, όμως θα παραμείνει μέχρι και το μεγαλύτερο διάστημα του Μαΐου, ώστε να την απολαύσουν, όσοι δεν βρήκαν την ευκαιρία. Για το φιλότεχνο κοινό, θα είναι μια εμπειρία, αν και πιστεύω ότι ήδη θα την έχουν επισκεφθεί.

 

Check Also

Η συγκλονιστική ιστορία του Ρεθυμνιώτη παλαιστή, Στέλιου Μυγιάκη – «Έπεφτα στο κρεβάτι, για να μην πονάει η κοιλιά από την πείνα»

fosonline.gr Ο μοναδικός Έλληνας παλαιστής που πήρε χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μιλά στο ΦΩΣ και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize