Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Μια νομπελίστρια στο Ρέθυμνο! – Τι δήλωσε για τις ΑΠΕ; – Στο φιλόδοξο πρόγραμμα Compose Πολυτεχνείο Κρήτης και δήμοι

Μια νομπελίστρια στο Ρέθυμνο! – Τι δήλωσε για τις ΑΠΕ; – Στο φιλόδοξο πρόγραμμα Compose Πολυτεχνείο Κρήτης και δήμοι

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη της αναστροφής της κλιματικής αλλαγής έδωσε από το Ρέθυμνο διακεκριμένη επιστήμονας κάτοχος νόμπελ από τη Σλοβενία την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αγνοεί επιδεικτικά τις συμφωνίες για το κλίμα. Η μείωση της εξάρτησης των νησιωτικών και αγροτικών περιοχών από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος Compose που συγκέντρωσε διακεκριμένους ιθύνοντες από την Ευρώπη στο Ρέθυμνο. Στο φιλόδοξο επιστημονικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι δήμοι Ρεθύμνου και Ανωγείων σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης.

Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να τινάζει στον αέρα τις διεθνείς συμβάσεις για το κλίμα, σαφές μήνυμα στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά με οργάνωση και μέτρο, απηύθυνε από το Ρέθυμνο, νομπελίστρια πανεπιστημιακός από τη Σλοβενία. Όπως εξήγησε, η Lučka Kajfež Bogataj, ιδιαίτερα για την Κρήτη και τις νησιωτικές περιοχές το κλειδί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη μικρών μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δε θα οχλούν το ευαίσθητο οικοσύστημα.Την ίδια ώρα και ο Ιταλός εκπρόσωπος της συνθήκης του Κυότο, τονίζει ότι η Ευρώπη θα θέσει ακόμα πιο αυστηρούς στόχους στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πολίτες, πολιτικοί και επιχειρήσεις καλούνται να ενώσουν δυνάμεις σε αυτό το πιλοτικό, επιστημονικό πρόγραμμα για να μειωθεί η κατανάλωση ορυκτών πόρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε επίπεδο Ρεθύμνου, ο μητροπολιτικός δήμος συνεχίζει το πρόγραμμα συλλογής μαγειρικών λιπών με στόχο και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων, ενώ στα Ανώγεια θα τεθεί στο επίκεντρο η βελτίωση της χρήσης του παραδοσιακού τζακιού που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα εντός και εκτός οικίας.

COMPOSE: Δέσμευση αγροτικών και νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου για αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Στο Ρέθυμνο, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση των συνεργατών  της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “COMPOSE – Rural Communities engaged with positive energy”, η οποία στοχεύει στην προώθηση εφαρμογών μικρής κλίμακας ΑΠΕ στις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου. Στην δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG MED, συμμετέχουν ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, δημόσιες αρχές και οργανισμοί από 11 χώρες της Μεσογείου (Σλοβενία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Κροατία, Αλβανία, Ισπανία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Γαλλία).

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (www.resel.tuc.gr) είναι ο συντονιστής των δράσεων του COMPOSE στην Ελλάδα και αρμόδιος φορέας για την διαμόρφωση κοινής μεθοδολογίας και μοντέλου αναπτυξιακού σχεδιασμού καθώς και για την τεχνική καθοδήγηση όλων των πιλοτικών δράσεων  στις 11 χώρες.

Στο COMPOSE, ο Δήμος Ρεθύμνου συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας στις πιλοτικές δράσεις του έργου, και θα ωφεληθεί τόσο από τις καλές πρακτικές, την εμπειρία και τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από την διακρατική συνεργασία, όσο και από την εφαρμογή του συγκεκριμένων δράσεων με στόχο  την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος για την Ανακύκλωση Χρησιμοποιημένων Μαγειρικών Ελαίων για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ, μέσω της αξιολόγησης, αναβάθμισης και επέκτασης του.

Στις δράσεις του COMPOSE προβλέπoνται:

 • Η ανάπτυξη μεθοδολογίας αναπτυξιακού σχεδιασμού έργων ΑΠΕ, που θα επιτρέψει σε πόλεις και περιφέρειες της Μεσογείου να αυξήσουν τις ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα και παράλληλα να ενισχύσουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τις τοπικές αλυσίδες προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας την υφιστάμενη Ευρωπαική εμπειρία και τεχνογνωσία.
 • Υλοποίηση 15 πιλοτικών δράσεων στις 11 Μεσογειακές χώρες, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή καλών πρακτικών και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρή κλίμακα
 • Εργαλεία και οδηγούς για φορείς λήψης αποφάσεων και εμπειρογνώμονες στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
 • Προτάσεις πολιτικής για την στήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού έργων ΑΠΕ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτός από το Δήμο Ρεθύμνης, στο έργο συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι φορείς:

 • η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με δράσεις που αφορούν την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ενέργειας και την προώθηση των ΑΠΕ μικρής κλίμακας στις αγροτικές περιοχές της περιοχής και την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών και κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων με έμφαση την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
 • Ο Δήμος Ανωγείων με δράσεις που αφορούν την ενεργειακή αξιοποίηση του δυναμικού βιομάζας ξυλείας στο Δήμο Ανωγείων, με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας της ευρύτερης περιοχής, την  παροχή κατάλληλων τεχνικών συμβουλών για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και τη διερεύνηση για την δημιουργία μονάδας παραγωγής μικροτεμαχιδίων ξύλου (π.χ. Pellet, wood chips) στην περιοχή των Ανωγείων.

 

Οι πιλοτικές δράσεις αναμένεται να αποτελέσουν παράδειγμα καλής πρακτικής για αναπαραγωγή τους σε άλλες ελληνικές  και μεσογειακές πόλεις πόλεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης,  στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ρεθύμνου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (Insuleur) συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή πολιτική, οι στόχοι και το πλάνο δράσης του έργου, καθώς και οι 11 πιλοτικές δράσεις του έργου.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 • Γεώργιος Μαρινάκης – Δήμαρχος
 • Ms Veronika Valentar – Slovene Chamber of Agriculture and Forestry – Institute of Agriculture and Forestry Maribor, COMPOSE Project’ s Coordinator
 • Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Σχολή Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Συντονιστής δράσεων στην Ελλάδα. Συντονιστής πιλοτικών δράσεων
 • Lučka Kajfež Bogataj – Kαθηγήτρια, Biotechnical Faculty of Ljubljana, Slovenia, Ambassador  of  the COMPOSE project; Awarded a Nobel Peace Prize in 2008.
 • Mr Sergio Andreis, Kyoto Club – Italy, Director, COMPOSE Work package Leader 5 – Capitalising
 • κ. Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuleur).

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Slovene Chamber of Agriculture and Forestry-Institute of Agriculture and Forestry Maribor, project coordinator – Σλοβενία

Συντονιστής έργου

www.kmetijski-zavod.si

Πολυτεχνείο Κρήτης, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων – Ελλάδα

www.resel.tuc.gr

Kyoto Club – Ιταλία

www.kyotoclub.org

Δήμος Λακατάμιας – Κύπρος

www.lakatamia.org.cy

Energy and Environment Agency of Arrabida – Πορτογαλία

www.ena.com.pt

Regional Energy Agency North – Κροατία

www.rea-sjever.hr

Agricultural University of Tirana – Αλβανία

www.ubt.edu.al

Granollers city council – Ισπανία

www.granollers.cat

Srebrenik Municipality – Βοσνία και Ερζεγοβίνη

www.srebrenik.ba

Institute for Strategic Studies and Prognoses – Μαυροβούνιο

www.isspm.org

Group for the Environment, Renewable Energy and Solidarity – Γαλλία, www.geres.eu

Check Also

Συναντήσεις με τις θεσμικές αρχές του Ρεθύμνου πραγματοποίησε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης

Σειρά συναντήσεων με τις θεσμικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς του Ρεθύμνου ξεκίνησε ο υποψήφιος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize