Αρχική / NEWS VIDEOS / «Η μεγαλύτερή μου στεναχώρια μετά την πρώτη εκτέλεση αμάχων και άοπλων στην παραλία Μισιρίων στο Ρέθυμνο ήταν…»

«Η μεγαλύτερή μου στεναχώρια μετά την πρώτη εκτέλεση αμάχων και άοπλων στην παραλία Μισιρίων στο Ρέθυμνο ήταν…»

77 χρόνια μετά, ακόμη τον στοιχειώνουν οι σπαρακτικές στιγμές που έζησε στην παραλία των Μισιρίων ο 7χρονος τότε Βασίλης Παπαδόπουλος που είναι ένας εκ των 2 τελευταίων διασωθέντων. Στις 23 Μαΐου του 1941 εκτελέστηκαν σε αυτό το προάστιο ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου οι πρώτοι άμαχοι και άοπλοι της Μάχης της Κρήτης. Έκτοτε, ο 84χρονος σήμερα κύριος Βασίλης, ζει με αυτούς τους εφιάλτες, ενώ έμελλε να δεχθεί ακόμα μία τεράστια στενοχώρια, με την αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

«Να κοιτάξεις τα παιδιά» ήταν μία από τις τελευταίες φράσεις που ψέλλισε η μητέρα του 7χρονου τότε Βασίλη Παπαδόπουλου. Από τις 20 Μαΐου του 1941 οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές βομβάρδιζαν τα Μισίρια για να εκκενωθεί η περιοχή και να πέσουν οι αλεξιπτωτιστές. 2 μέρες αργότερα οδήγησαν γυναικόπαιδα και άοπλους για εκτέλεση στο σημείο της παραλίας όπου σήμερα υπάρχει το μνημείο των 110 μαρτύρων. Ήταν οι πρώτοι νεκροί της Μάχης της Κρήτης.

Ο κύριος Βασίλης θυμάται τη ναζιστική θηριωδία που τη βίωσε στο πετσί του. Ζευγάρι ηλικιωμένων που δεν μπορούσε να μεταβεί στην παραλία, εκτελέσθηκε επιτόπου, άνδρες, κάποιοι εκ των οποίων ζωντανοί, ρίχθηκαν σε πηγάδι και θάφτηκαν, άλλους του περιέλουσαν με βενζίνη και τους έκαψαν ζωντανούς.

Φυσούσε δυνατή νοτιά όλη τη νύχτα στην παραλία στα Μισίρια. Ανά λίγα λεπτά πέθαινε και κάποιος που ψυχορραγούσε. Το πρωί καθάρισαν τα πρόσωπα των νεκρών από την άμμο, τους νεκροφίλησαν και έφυγαν να κρυφτούν. Από εκείνες τις σπαρακτικές στιγμές και μετά, η μεγαλύτερη στεναχώρια που έχει ζήσει ο κύριος Βασίλης, ήταν η αναγόρευση του Γερμανού ιστορικού Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αντίθεση με την ευχαριστήρια επιστολή από πανεπιστήμιο στο Βερολίνο που τόν ευχαριστεί για τη μαρτυρία του…

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ρέθυμνο – Επισκευάζεται ο ξύλινος διάδρομος που βρίσκεται στο αμμώδες τμήμα της παραλίας – Διερχόμενοι προσοχή!

«Ανακοίνωση για τον ξύλινο διάδρομο που βρίσκεται στο αμμώδες τμήμα της παραλίας» Το Δημοτικό Λιμενικό …

Σχόλια

Font Resize