Μαυροβούνιο – Διαδηλωτές αντιδρούν στον νόμο για την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν για έναν νέο νόμο περί θρησκευτικών κοινοτήτων.

Διαδηλωτές στη Ζέτα, έξω από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, έριξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις εξ αυτών, ενώ χρησιμοποίησαν τον κορμό ενός δένδρου για να κλείσουν για λίγο τον δρόμο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.

Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν αφού το Συμβούλιο Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εκκλησίας στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι από τους 620.000 κατοίκους του Μαυροβουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς να «συγκεντρωθούν σε ναούς για να προσευχηθούν και να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουμε στο καθεστώς του Μαυροβουνίου».

Σε δήλωσή της, η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υποκινεί βιαιότητες. «Δηλώσεις εκκλησιαστικών αξιωματούχων οδηγούν σε διασάλευση της δημόσιας τάξης και τραυματισμούς αστυνομικών» αναφέρεται στη δήλωση.

Βάσει του νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε την Παρασκευή, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν πως κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας, η οποία έχει πλέον διαλυθεί.

Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται.

Η κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου, το φιλοσερβικό Δημοκρατικό Μέτωπο, υποστηρίζει πως ο νόμος ευνοεί τη μικρή Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από άλλες μείζονες εκκλησίες, σε βάρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει περίπου 12 εκατομμύρια πιστούς, κυρίως στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει κατηγορήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως προωθεί φιλοσερβικές πολιτικές για να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαυροβούνιο αποσπάσθηκε από τη Σερβία το 2006.

Η Σερβία θέλει επίσης να ενταχθεί στην Ε.Ε., όμως αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και έχει επιδιώξει να αναπτύξει σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι περισσότεροι Μαυροβούνιοι και οι Σέρβοι έχουν κοινή γλώσσα και εθνοτική προέλευση. Πολλοί Σέρβοι έχουν ρίζες στο Μαυροβούνιο και οικογένειες εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize