Μαθητές του ΣΔΕ Ρεθύμνου συμμετείχαν στην Εκστρατεία Plastic Free Greece

Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο (3-4/5/2018) αφιερωμένο στην πλαστική ρύπανση, όπου το σχολείο συμμετείχε στην παγκόσμια εκστρατεία του #PLASTIC FREE GREECE.

Το διήμερο διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, από την ωρομίσθια εκπαιδευτικό Ευαγγελία Ιατρού, με τη συγκατάθεση και συνεργασία της Διευθύντριας του ΣΔΕ Ειρήνης Αντωνίου.

Αναλυτικότερα την 1η μέρα έγινε παρουσίαση και ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση του προβλήματος με την εκτεταμένη χρήση των πλαστικών στη καθημερινότητα μας και τις επιπτώσεις της στην ρύπανση των ωκεανών, αλλά και στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή δυο εξαιρετικών ντοκιμαντέρ του #PLASTIC FREE GREECE για την πλαστική ρύπανση: 1) A plastic ocean (Ένας πλαστικός ωκεανός) και 2) Straws (Τα καλαμάκια). Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια των παρουσιάσεων, συμμετείχαν ενεργά με πολλαπλές ερωτήσεις και προβληματίστηκαν για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για αυτό.

Την 2η μέρα, μετά από ενημέρωση και συζήτηση για το πώς θα αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και την υπάρχουσα νοοτροπία, οι εκπαιδευόμενοι, αλλά και οι εκπαιδευτές του ΣΔΕ Ρεθύμνου, ανέλαβαν δράση. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της παραλίας στην περιοχή Μισίρια, όπου ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 ώρες περίπου και συγκεντρώθηκαν συνολικά 9 χαρτοσακούλες με πλαστικά σκουπίδια. Βρεθήκαν αρκετά μικροπλαστικά που προβλημάτισαν τους εκπαιδευόμενους, ειδικά μετά την προβολή των ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα, παρόλο που η παραλία είχε προγενέστερα καθαριστεί σε μεγάλο βαθμό από τον δήμο Ρεθύμνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία βρίσκεται μέσα σε περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta. Για την ακρίβεια ο συγκεκριμένος κόλπος του Ρεθύμνου αποτελεί την 3η μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους καθώς και στην εκπαιδευόμενη Ζαμπία Γεωργιουδάκη που προσέφερε τις χαρτοσακούλες για την αποκομιδή των πλαστικών απορριμμάτων.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία
Περιβαλλοντολόγος, MSc, PhD
Ωρομίσθια Εκπαιδευτικός ΣΔΕ Ρεθύμνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize