Breaking News

ΜΑΣ Ρεθύμνου – «ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ»

Λέμε ΟΧΙ στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ

Να κλείσει η Βάση της Σούδας / Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Να Συμμετέχεις και εσύ στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του Συλλόγου Ψυχολογίας!

Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη μπήκαμε στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές, για πτυχία με αξία, κόντρα στην υποχρηματοδότηση, στα εμπόδια που μας βάζουν παλιές και νέες κυβερνήσεις, κόντρα στα σχέδιά τους να μας κάνουν φθηνούς εργαζόμενους αύριο. Την ίδια ώρα που διεκδικούσαμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για τις σπουδές μας, οι υπεύθυνοι μας έλεγαν πως δεν έχουμε λεφτά. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν 4 δις τον χρόνο που πηγαίνουν σε ανάγκες του ΝΑΤΟ, λεφτά του εργαζόμενου λαού, με τα οποία θα μπορούσαν να χτιστούν 1500 σχολεία, να ικανοποιηθούν πολλά από τα αιτήματά μας.

Την ίδια περίοδο που με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ , αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει η πιο έντονη εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που τσακίζουν το αύριο της νεολαίας για να έρθει η ανάπτυξη για τους λίγους, εντείνονται και τα δημοσιεύματα στον τύπο και στο internet, τα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προσπάθεια που κάνει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να διδάξουν την νεολαία της χώρας μας για το οφέλη που έχουμε από την συμμαχία αυτή. Για το ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας «διεθνής οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο», όπως λένε σε μαθητές δημοτικών σχολείων που στέλνουν επίσκεψη στην Βάση του ΝΑΤΟ στην Νάπολη (όπως πρόσφατα σε Δημοτικό στην Θεσσαλονίκη, και πριν λίγα χρόνια σε Γυμνάσιο του Ηρακλείου). Προχωράνε προγράμματα όπως το FLEX που πηγαίνουν μαθητές στις ΗΠΑ για να γνωρίσουν από κοντά τις «αξίες» τους.

Την ειρήνη και την ασφάλεια την γνώρισαν οι λαοί: της Γιουγκοσλαβίας το 1999, του Ιράκ το 2001, του Αφγανιστάν το 2003, της Λιβύης του 2011, της Συρίας μέχρι και σήμερα, ο λαός της Παλαιστίνης…και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, ξεκινώντας από τον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ που οι Αμερικανοί έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι.

Ο σύλλογός μας δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τις έντονες εξελίξεις στην περιοχή, για το ότι μέσα σε σφοδρούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας για τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας η χώρα μας διαδραματίζει κομβικό ρόλο, αναβαθμίζεται η παρουσία της.

Ως σύλλογος Ιδρύματος που βρίσκεται στην Κρήτη ανησυχούμε πολύ παραπάνω γιατί είμαστε δίπλα στην Βάση της Σούδας, που αναβαθμίστηκε και πλέον φιλοξενεί και υποβρύχια που είναι σχεδιασμένα για να κουβαλάνε πυρηνικές κεφαλές!

Η ευθύνη που έχουμε είναι τριπλή. Απέναντι στους συμφοιτητές μας , ώστε να τους ενημερώσουμε για τους κινδύνους που διατρέχουμε όσο παίζουμε ρόλο τσομπανόσκυλου του ΝΑΤΟ και οι Βάσεις του έχουν κατακλύσει το νησί μας. Απέναντι στους λαούς που χτυπάει το ΝΑΤΟ, που τους κάνει πρόσφυγες, τους πνίγει στις θάλασσές μας, η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ τους εγκλωβίζει στα νησιά μας. Απέναντι στον εαυτό μας ως επιστήμονες αλλά και στον ελληνικό λαό.

Δεν ανεχόμαστε από την μία να υπάρχουν τόσες λαϊκές ανάγκες που δεν καλύπτονται, όπως: αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα (πέρσι μόνο στην Κρήτη είχαμε θανάτους , καταστροφή γεωργικών εκτάσεων και περιουσιών από τις πλημμύρες), στελέχωση σχολείων με δασκάλους και καθηγητές και νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές, μείωση του κόστους ενέργειας με καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Και αντί η επιστήμη μας να ανακουφίζει τον λαό τελικά να αξιοποιείται είτε ως άμεση επένδυση για να πλουτίζουν κάποιοι, είτε έμμεσα για να περιφρουρούν τις επενδύσεις τους, όπως έγινε με την έρευνα εργαστηρίου Φυσικής του ΙΤΕ για τα ΝΑΤΟϊκά υποβρύχια, ή η πρακτική που προσφέρθηκε από υπηρεσία του ΝΑΤΟ σε σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είμαστε σε επαγρύπνηση! Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε ανάλογη κίνηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ιδρυμάτων της Κρήτης προκύψει στο μέλλον!

Δεν ανεχόμαστε η επιστήμη μας να αξιοποιείται για τον βομβαρδισμό γειτονικών χωρών και λαών, να ξεκληρίζονται οικογένειες, να πνίγονται στις θάλασσες μας, να καίγονται στα κολαστήρια της Μόρια, να έρχονται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και να μην παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα ζωής, διατροφής, υγιεινής και εκπαίδευσης.

Προβληματιζόμενοι από όλα αυτά ο Σύλλογος Ψυχολογίας προχώρησε στην δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες , η οποία πήρε απόφαση να προχωρήσει σε δράσεις άμεσης και έμπρακτης αλληλεγγύης με δύο βασικούς τρόπους :

  • Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης ( τρόφιμα , φάρμακα , είδη υγιεινής, ρούχα κ.α. ) στο γραφειάκι του Συλλόγου ( Δίπλα από την γραμματεία Ψυχολογίας )

  • Διοργάνωση Συναυλίας αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με άλλους Φ.Σ. και Σωματεία εργαζομένων ( Αν παίζεις μουσική κι θες να συμμετέχεις απευθύνσου στην Επιτροπή! )

Φυσικά, εκτός από την άμεση βοήθειά μας βάζουμε μπροστά και συγκεκριμένες διεκδικήσεις που έχουμε , έτσι ώστε μακροπρόθεσμα η διαβίωση των προσφύγων να βελτιωθεί προς το καλύτερο :

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο και να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο κατ αρχάς στην ηπειρωτική χώρα , σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα και στην συνέχεια στις χώρες προορισμού τους

  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες , απροστάτευτος , άστεγος ή φυλακισμένος. Ειδική μέριμνα και δημιουργία κρατικών δομών φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

  • Να εξασφαλιστούν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου, που θα εξετάζονται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Ασύλου με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού

  • Να εξασφαλιστεί πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμοί σε όλους τους πρόσφυγες , αιτούντας άσυλο και μετανάστες , χωρίς όρους και προϋποθέσεις

  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ

Καλούμε κάθε Φοιτητικό Σύλλογο της Κρήτης, κάθε Σωματείο Εργαζομένων , κάθε μαθητικό Συμβούλιο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να πάρει πρωτοβουλίες για αντίστοιχες δράσεις!

Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού!

Όχι στην υπηρεσία των κερδών και του ΝΑΤΟ!

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες

Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize