Μαρία Σπυράκη – Πήγαινα για καφέ και… τζα έπεσα πάνω στον Ζάεφ

Την εκδοχή ότι είχε βγει για καφέ έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και… έπεσε πάνω στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, παρουσίασε η Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Τα ίδια ωστόσο τα πρακτικά την διαψεύδουν, όπως και η αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσει!

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας που πιάστηκε με τον… Ζάεφ στην πλάτη -η οποία παρεμπιπτόντως κατηγορούσε την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία»-  υποστήριξε ότι τυχαίως έπεσε πάνω στον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας και ένοιωσε την ανάγκη να του εκθέσει τη θέση του κόμματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε επίσης ότι συναντήθηκε μια και όχι δυο φορές με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2017.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά του δημοσιογράφου της FAZ, υποστηρίζοντας ότι και άλλη φορά έχει δώσει ρεπορτάζ που χτυπούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενη σε ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο άλλα λέει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλα στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερη εντύπωση από τη συνέντευξη της κ. Σπυράκη κάνουν δυο πράγματα. Πρώτον η προσπάθειά της να παρουσιάσει ως τυχαία τη συνάντησή της με τον κ. Ζάεφ προκειμένου να απαντήσει γιατί δεν γνωστοποιήθηκε από το κόμμα της. Και δεύτερον ότι προσπάθησε να πείσει πως η συνάντηση δεν ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πως ο Ζάεφ διαψεύδει τη Σπυράκη: Μου έστειλε χαιρετίσματα ο Μητσοτάκης

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία και η ίδια η Μαρία Σπυράκη να επιθυμούν διακαώς να υποβαθμίσουν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδες FAZ για τις δύο συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αλλά τα ίδια πρακτικά τους διαψεύδουν.

Μετά τις δηλώσεις της κυρίας Σπυράκη πως… πήγαινε να πάρει καφέ στις Βρυξέλλες και όλως τυχαίως έπεσε πάνω στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, διαβάζουμε επί λέξει στα πρακτικά των συνομιλιών των ηγετών της πΓΔΜ (Καθημερινή 02/10/2018) όπου ο Ζόραν Ζάεφ περιγράφει:

«Στις Βρυξέλλες είχα μια συνάντηση με μια σημαντική εκπρόσωπο της Ν.Δ., τη Μαρία Σπυράκη, η οποία μου έστειλε χαιρετισμούς από τον Μητσοτάκη. Μου είπε πως έχει σημασία πως θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στη Μακεδονία (σ.σ. ελληνική) και αυτό εξαρτάται από τον Καμμένο. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα».

Από αυτές τις γραμμές μπορεί να συμπεράνει κανείς πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, εκτός και αν η κυρία Σπυράκη έχει στην τσέπη της «χαιρετίσματα» από τον πρόεδρο ανά πάσα στιγμή.

Επίσης σημαίνει πως η θέση της Νέας Δημοκρατίας εξηρτάτο από τους ψηφοφόρους και από την στάση του Πάνου Καμμένου και όχι από τις θέσεις και αρχές του κόμματος, όπως είχαν διατυπωθεί υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας.

Τι λέει το δημοσίευμα της FAZ – Διγλωσσία και υποκρισία της ΝΔ

Πρόκειται για την ανταπόκριση του Michael Martens από τα Σκόπια με τίτλο: «Μυστικά έγγραφα από τη ‘Μακεδόνια’ (sic)» και υπότιτλο: «Με το φόβο της Ρωσίας στην πλάτη», «Αυστηρά εμπιστευτικά έγγραφα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και ‘Μακεδονία’ (sic) προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαφορά για το ονοματολογικό. Ο φόβος για ρωσικές παρεμβάσεις έπαιξε ρόλο».

  • Σύσκεψη στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου 2018

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας. Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο». Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Zaev, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

  • Στις 19 Μαϊου 2018 λαμβάνει χώρα μία ακόμα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ

Αναφορικά με αυτήν, η FAZ αποκαλύπτει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς της ΝΔ, σημειώνοντας τα εξής: (…) Ο Ζάεφ παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μαρία Σπυράκη, την έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε χαιρετίσματα από τον Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize