Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Travel / Κρήτη – Υπάρχουν προοπτικές για την κρουαζιέρα

Κρήτη – Υπάρχουν προοπτικές για την κρουαζιέρα

Βρίσκεται τελικά η κρουαζιέρα στην Ελλάδα σε κρίση ή μπορεί να αναπτυχθεί;

Το ερώτημα έχει τεθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Αιτία υπήρξε το μεταναστευτικό, η πορεία που είχαν τα λιμάνια της Τουρκίας που υπήρξαν τα βασικά λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο και η έλλειψη πραγματικής στρατηγικής στον τομέα. Στοιχείο που ασφαλώς πρέπει να υπολογιστεί τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λανθασμένη στρατηγική ή η έλλειψη της κόστισε και σε τοπικό επίπεδο με τις μειώσεις που καταγράφηκαν και τα γενικότερα προβλήματα. Παρά τη δύσκολη συγκυρία και τα όσα διαβάσαμε κατά καιρούς, περί κρίσης στον τομέα, η κρουαζιέρα εξακολουθεί ν’ αποτελεί ευοίωνη προοπτική για τη χώρα, την Κρήτη και υπό όρους και για τον Άγιο Νικόλαο. Άλλωστε το γεγονός πως η Ελλάδα αναδείχθηκε ως ο «καλύτερος προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως», μαρτυρεί πως υπάρχουν προοπτικές για την χώρα.

Η Ελλάδα λοιπόν, διακρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στα βραβεία κοινού, ως δεύτερος πιο αγαπημένος προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως- «Favourite Cruise Destination» στο Λονδίνο. Η Ελλάδα αναδείχθηκε, στον καταξιωμένο διεθνή θεσμό για τον θαλάσσιο τουρισμό Wave Awards, ως ο «καλύτερος προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως».

 

Βραβεύτηκε κρουαζιερόπλοιο του Αγ. Νικολάου

Το εξαιρετικά σημαντικό δεδομένο είναι πως εκτός από την Ελλάδα που πήρε την κορυφαία διάκριση, είχαμε διακρίσεις και για κρουαζιερόπλοιο που στο παρελθόν έχουμε φιλοξενήσει, πολλές φορές, στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Seabourn που ήταν ο νικητής στην κατηγορία της πολυτέλειας των διακοπών με κρουαζιερόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα.

Πρόκειται για την αναγνώριση των προσφερόμενων υπηρεσιών από ένα πλοίο που πραγματικά ξεχωρίζει για τη συνολική αισθητική του παρουσία αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχει στους επισκέπτες του και βραβεύεται ως κορυφαίο για μια σειρά παραμέτρους που πληροί και αφορούν την πολυτέλεια. Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν ότι ένα πλοίο που διακρίνεται και βραβεύεται για τις ξεχωριστές του υπηρεσίες, σχετίζεται με το λιμάνι της πόλης του Αγίου Νικολάου, ένα καθαρό τουριστικό λιμάνι που δεν καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να κερδίσει όσα θα μπορούσε για να αποτελεί συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα της περιοχής, όταν μάλιστα είναι αποκλειστικά τουριστικό λιμάνι – χωρίς άλλες χρήσεις – και σε μια άκρως τουριστική περιοχή.

Συνεπώς, η βράβευση αυτή αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση που φανερώνει πως η υπόθεση της κρουαζιέρας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, εφόσον υπάρξει στρατηγική και οι κατάλληλες κινήσεις.

 

Ο διαγωνισμός

Τα Wave Awards απονέμονται κάθε χρόνο σε ειδική τελετή στο Λονδίνο κατόπιν ψηφοφορίας επαγγελματιών και εξειδικευμένων συντακτών στον θαλάσσιο τουρισμό. Η Ελλάδα ήταν υποψήφια για πρώτη φορά στην κατηγορία «Best Destination (Port or Country)» και απέσπασε το 1o βραβείο. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι νικητές των βραβείων και οι συμμετέχοντες, φωτογραφήθηκαν με φόντο τη Σαντορίνη στο επίσημο photo booth των Wave Awards, για να τιμήσουν τις νέες διακρίσεις της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως τα «Όσκαρ της κρουαζιέρας», αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν την αριστεία και την καινοτομία σε μια επιχείρηση που εξελίσσεται συνεχώς για να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία, τόσο στο σκάφος όσο και στην ξηρά. Τα βραβεία Wave ξεκίνησαν το 2015 και τώρα στο τέταρτο έτος, τα βραβεία αυτά καθιερώνονται σταθερά ως κορυφαία βραβεία στον κλάδο. Το Wave Awards είναι ανοιχτό σε κρουαζιερόπλοια, ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικά γραφεία, λιμάνια και όσους συμμετέχουν στη βρετανική βιομηχανία κρουαζιερόπλοιων, είτε είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στο εξωτερικό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize