Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΥΖΙΝΑ / Κρήτη – Τυροκόμησαν, μάζεψαν χόρτα κι έφτιαξαν πίτες σε μοναστήρι

Κρήτη – Τυροκόμησαν, μάζεψαν χόρτα κι έφτιαξαν πίτες σε μοναστήρι

Μια μοναδική γαστρονομική και όχι μόνο εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι συμμετείχαν σε μοναδική διοργάνωση στο Μονή Αγίου Γεωργίου στον Αποκόρωνα.

Σε μια δράση του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και το Δήμο Αποκορώνου, μάζεψαν χόρτα, τυροκόμησαν και είχαν έφτιαξαν πολλών ειδών πίτες .

Περιγράφοντας την εμπειρία η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη σημειώνει: “Στις 24 Μαρτίου στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου (Καρύδι Αποκορώνου) μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, των Συλλόγων του Δήμου Αποκορώνου και του Αγίου Γεωργίου Σητείας »Οι Τουρτούλοι» , ξύπνησαν μνήμες και έζησαν μια ξεχωριστή, γευστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, με θέμα «Η δευτερογενής παραγωγή αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή».

Την Κυριακή το πρωί μετά τη λειτουργία, μαζέψαμε χόρτα, ζυμώσαμε, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε, σφακιανή πίτα, αγκιναρόπιτα, πασχαλινά καλιτσούνια, μηζυθρένια και ανάμικτα τηγανιτά καλιτσούνια, χορτόπιτα, μανιταρόπιτα, μαραθόπιτα, νεράτη μυζηθρόπιτα.

Όλη μέρα τα τραπέζια ήταν στρωμένα στην όμορφη αυλή της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Η παραστιά έτοιμη και το μαυροτσίκαλο γεμάτο γάλα, για να κάνουμε το πηχτόγαλο, σκάφες με ζύμη, σοφράδες, ξυλίκια μικρά και μεγάλα, ξυλίκια με καλάμι, μοσόρες με χόρτα, μάραθο και μυρωδικά, αρώματα ξεχωριστά και μοσχοβολιστές εικόνες. Οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, με αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα”.

 

Ζωντανή παράδοση

Μιλώντας εξάλλου για τη δράση αυτή ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε πως ο γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης αποτελεί τη ζωντανή παράδοση του τόπου μας. Δήλωσε ευτυχής για τη δράση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του και τόνισε πως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η παραδοσιακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες που θα ήθελαν να γευτούν τα Κρητικά προϊόντα.

Είναι όπως μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας η δράση του Φεστιβάλ και τόνισε ότι δώρισε ένα Οδηγό Μαγειρικής στην πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας η οποία δήλωσε ότι θα το χαρίσει στο Μπακικγαχμ για να έχει την ευκαιρία να γεύεται τις μοναδικές νοστιμιές της Κρήτης.

 

Το Φεστιβάλ ευχαριστεί

Καταλήγοντας η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη αναφέρει:

“Οι Σύλλογοι ενωμένοι με αγάπη, μοιράστηκαν το γευστικό πολιτισμό του τόπου τους, σε μια κοινή δράση ανάδειξης και προβολής της αυθεντικής κρητικής κουζίνας.

Σας ευχαριστούμε για τα υπέροχα που μοιραστήκαμε και νοιώσαμε μαζί σας. Ευχαριστούμε από καρδιάς, τους φίλους μας, τους φίλους του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, το Σύλλογο Βρυσών, Βάμου, Εμπροσνέρου, Τσιβαρά, Βατουδιάρη, Κάινα, Γεωργιούπολης και Αγίου Γεωργίου Σητείας ”Οι Τουρτούλοι”.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε, στον Ηγούμενο της Μονής, π. Ιερεμία, στον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, στην Αντιδήμαρχο Αργυρώ Μπενάκη και στην Πρόεδρο του Π.Σ. Βρυσών Βαγγελιώ Κελαϊδακη, για τη φιλοξενία που μας πρόσφεραν απλόχερα και φρόντισαν να κάνουν το αντάμωμα μας ξεχωριστό και μοναδικό”.

Check Also

Κρήτη – Μπήκε στο σπίτι και βρήκε τον θείο της νεκρό

neakriti.gr Μπήκε στο σπίτι του θείου της και τον αντίκρισε νεκρό Νεκρός βρέθηκε ένας 77χρονος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize