Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΛΑΣΙΘΙ / Κρήτη – Το πρόβλημα των λαγοκέφαλων μεγεθύνεται – Εφιστάται η προσοχή των λουόμενων να μην τους πλησιάζουν

Κρήτη – Το πρόβλημα των λαγοκέφαλων μεγεθύνεται – Εφιστάται η προσοχή των λουόμενων να μην τους πλησιάζουν

«Καταγράφηκε με κάμερα και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και μερικές ημέρες, δάγκωμα σε δάκτυλο λουόμενου, ο οποίος «έπαιζε» με μεγάλο άτομο λαγοκέφαλου σε νησί των Δωδεκανήσων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Πρόκειται για ένα επεισόδιο ανθρώπινης αβλεψίας που έφερε και πάλι στην επιφάνεια τον κίνδυνο των λεσεψιανών μεταναστών και του λαγοκέφαλου. Όπως αποτυπώθηκε σε σχετικό βίντεο από παραλία της Καρπάθου λαγοκέφαλος δάγκωσε το χέρι που τον τάιζε, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος γύρω από την επικινδυνότητα.

Όταν δεν σέβεσαι την άγρια ζωή αυτά συμβαίνουν, δήλωσε ο Διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ Κώστας Τούντας έχοντας απόλυτο δίκιο στην έμμεση διατύπωση της ευθύνης των ανθρώπων που παίζουν με ζώα που δεν γνωρίζουν. Το ψάρι έφτασε στην ακτή και το χάιδευαν τα παιδιά!

Πάντως στην ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνεται το πρόβλημα και αναφέρεται: «Εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές και ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή μας. Οι ψαροντουφεκάδες να έχουν τα ψάρια τους δεμένα στη σημαδούρα τους και όχι κοντά στο σώμα τους. Επίσης, ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν αφίσες, φυλλάδια με οδηγίες και σε ξένες γλώσσες, για την ενημέρωση των λουομένων, ερασιτεχνών ψαράδων, τουριστών, ειδικά στις περιοχές των νοτίων Δωδεκανήσων και της Κρήτης».

 

Το πρόβλημα μεγεθύνεται

Από την πλευρά της η ιχθυολόγος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Ελένη Ψόχιου, από τα πρώτα επιστημονικά στελέχη που ασχολήθηκε με το είδος και τα προβλήματα που φέρει, υπενθυμίζει πως «είχαμε προειδοποιήσει αρκετό καιρό πριν ότι η μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου, λόγω έλλειψης των θηρευτών του στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση της συμπεριφοράς του είδους».

Η ίδια, από τους συντάκτες της ανακοίνωσης, σημειώνει πως το πρόβλημα μεγεθύνεται διαρκώς όσο δεν δίνεται λύση στο επίπεδο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Όπως εξηγεί η κα Ψόχιου το είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως το συγκεκριμένο είδος δεν είναι βρώσιμο. Συνεπώς δεν υπάρχει επιλογή κατανάλωσης σε καμία περίπτωση. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας και έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές καμπάνιες με δελτία τύπου, ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού, όπως έχει συμβεί και σε τοπικό επίπεδο, αφού έχει αναδειχθεί το πρόβλημα. Να σημειωθεί επίσης πως επανειλημμένα το ΕΛΚΕΘΕ έχει υποβάλλει ερευνητικές προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την μελέτη τρόπων περιορισμού των πληθυσμών του και αντιμετώπισης των αρνητικών του επιπτώσεων στην αλιεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς  όμως  καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί.

Ο λαγοκέφαλος που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και την Κρήτη. Το ψάρι  αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση  βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize