Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΛΑΣΙΘΙ / Κρήτη – Τα όμορφα φαράγγια της ΠΕ Λασιθίου

Κρήτη – Τα όμορφα φαράγγια της ΠΕ Λασιθίου

Τις τελευταίες 10 ημέρες είχα τη χαρά -αλλά και την τύχη, αφού μπορώ ακόμα- να επισκεφτώ 3 από τα πιο όμορφα φαράγγια της Κρήτης: της Κριτσάς, της Σαρακίνας και του Ρίχτη. Το πόσο όμορφα είναι δεν χρειάζεται να το γράψω ξανά. Καλύτερα να συνοψίσω τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτά:

Στο φαράγγι της Κριτσάς θα πρέπει να βελτιωθεί η είσοδος που οδηγεί στην κοίτη του ποταμού. Επίσης να γίνει σηματοδότηση που θα οδηγεί τους επισκέπτες της Κριτσάς, από την Πλατεία και τις Κουκίστρες, μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα στο φαράγγι.

Στο φαράγγι της Σαρακίνας θα πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να προχωρούν στην εξερεύνησή του. Η δυνατή βροχή έχει αλλάξει τα βράχια και η προσπέλαση, από την πλευρά των Μύθων, είναι αδύνατη μετά από λίγα μόνο λεπτά πορείας.

Το φαράγγι του Ρίχτη είναι σε καλύτερη κατάσταση. Βελτίωση χρειάζεται η ξύλινη σκάλα που οδηγεί, από ψηλά, κάτω στον εντυπωσιακό καταρράκτη.

– Είναι κρίμα να έχουμε τέτοιες καταπληκτικές ομορφιές στο Λασίθι και να μην μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει. Αυτό αφορά ιδίως το φαράγγι της Κριτσάς, που με την κατάλληλη προβολή θα μπορούσε να έχει εκατοντάδες επισκέπτες κάθε μέρα. Σίγουρα το χωριό έχει έμμεσα έσοδα λόγω του φαραγγιού, αλλά θα μπορούσε να έχει και άμεσα έσοδα με την καθιερωμένη ενός συμβολικού εισιτήριου. Πιο καλοί, δηλαδή, είναι οι Χανιώτες; Ποιός άλλος τόπος έχει ένα τέτοιο εντυπωσιακό φαράγγι 10 μόλις λεπτά από τα ξενοδοχεία του;

– Άλλα φαράγγια που ελπίζω ότι θα επισκεφτώ σύντομα είναι του Χαυγά (του Καθαρού και της Φουρνής), του Αδριανού Μεραμπέλλου, των Νεκρών στη Ζάκρο, των Πεύκων Σητείας, του Μέσονα στο Καβούσι, της Σκοτεινής στο Φινοκαλιά και των Περβολακίων κοντά στη Μονή Καψά Σητείας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Check Also

Κρήτη – Τα ελαιόδεντρα έχουν υποστεί σοκ από τη λειψυδρία

anatolh.com Ερωτώμενος σχετικά με την επικείμενη ελαιοκομική περίοδο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς κ. Νίκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize