Κρήτη – Συγχαίρουν την 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη που έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμονή!

Ένα δεκατριάχρονο κορίτσι στη Σητεία, σώζει ηλικιωμένο από πνιγμονή τροφής όπως περιγράφει ο Γιάννης Δασκαλάκης των Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης.

Αναφέρει:
Η ώρα ήταν περίπου 13:30 την Παρασκευή όταν η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη είχε σχολάσει από το σχολείο της και επέστρεφε στο σπίτι όταν ξαφνικά βλέπει σε πεζόδρομο της Σητείας έναν ηλικιωμένο άνδρα σχεδόν γονατιστό να κρατά το λαιμό του με τα δυο του χέρια και με κατακόκκινο χρώμα προσώπου να προσπαθεί να αναπνεύσει (σημάδι πνιγμονής από τροφή η ξένο σώμα).
Το μικρό κορίτσι αντέδρασε άμεσα γιατί αναγνώρισε τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχε ο ηλικιωμένος και αποφάσισε να τον βοηθήσει κάνοντας μια τεχνική που απελευθερώνει τον αεραγωγό από ξένο σώμα, με αποτέλεσμα μετά από 5 χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις, το κομμάτι της τροφής που ήταν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας από σουβλάκι, να πεταχτεί στην 5 κοιλιακή ώθηση και να απελευθερωθεί ο αεραγωγός του ηλικιωμένου.. Ο άνθρωπος φανερά σοκαρισμένος και με τρεμάμενη φωνή, αφού έκατσε και ηρέμησε, ευχαρίστησε θερμά τη μικρή και έφυγε για το σπίτι του.
Το φοβερό σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι η μικρή είχε παρακολουθήσει πριν 2 χρόνια, σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο της από την ΕΔΕΑΚ και θυμόταν όλες τις ενέργειες που κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον που έχει υποστεί πνιγμονή.
Να τονίσουμε επίσης ότι η μικρή Καλλιόπη είναι κόρη μέλους της ΕΔΕΑΚ Σητείας, που σύμφωνα με την ίδια, είχε διαβάσει σχεδόν όλα τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια της μαμάς της, ενώ συχνά τις έλυνε απορίες που είχε γύρω από τις πρώτες βοήθειες και από ότι φάνηκε γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει.
Συγχαρητήρια πολλά στη μικρή Καλλιόπη αλλά και στη μαμά της Μαριάννα Λελεκάκη !!
Γιάννης Δασκαλάκης
ΕΔΕΑΚ

Αποκλειστικά στο ethnos.gr η 13χρονη ηρωίδα που έσωσε ηλικιωμένο (pics)

Κώστας Ασημακόπουλος
«Έπρεπε να δράσω άμεσα. Ο παππούς έπιανε το λαιμό του και είχε σχεδόν γονατίσει», λέει η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη

Είναι η ηρωίδα της Σητείας και η αφορμή για να αναδειχτεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών γύρω από τις πρώτες βοήθειες μόλις ενάμιση μήνα μετά και τον άδικο χαμό του 12χρονου στη Θεσσαλονίκη που πνίγηκε από ένα κομμάτι λουκάνικο.

Η 13χρονη Καλλιόπη Πασχαλάκη την περασμένη Παρασκευή, 12 Απριλίου, έσωσε από βέβαιο θάνατο έναν ηλικιωμένο που πνίγονταν στη μέση του δρόμου από ένα μεγάλο κομμάτι σουβλάκι που μόλις είχε καταπιεί. Το περιστατικό δημοσίευσε η ομάδα Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) και η μικρή Καλλιόπη έγινε η ηρωίδα της Σητείας.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τη μικρή και τη μητέρα της και μίλησαν για το περιστατικό ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΑΚ Γιάννης Δασκαλάκης αναδεικνύει το σοβαρό θέμα της επιμόρφωσης των παιδιών γύρω από την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η ΕΔΕΑΚ διοργάνωσε ένα πολύ καλό σεμινάριο επιμόρφωσης των παιδιών αλλά η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή, ωστόσο μετά την δημοσιότητα που πήρε η περίπτωση της μικρής Καλλιόπης επικοινωνούν μαζί του εκπαιδευτικοί και γονείς και ζητούν την επανάληψη του σεμιναρίου και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων.

«Πήγε να αλλάξει τα ρούχα της νονάς»

«Ήταν την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12 Απριλίου. Ήμουν στο γραφείο, όπου εργάζομαι και περίμενα να έρθει η Καλλιόπη όπως συνηθίζει κάθε μέρα μετά το σχολείο. Μόλις τελείωσε το μάθημα, με ειδοποίησε πως θα πήγαινε να αλλάξει κάτι ρούχα που της έκανε δώρο η νονά της για το Πάσχα. Έπειτα από λίγη ώρα ήρθε αναστατωμένη αλλά γεμάτη χαρά και ικανοποίηση και μου είπε το περιστατικό.

13χρονη ηρωίδα στην Σητεία κόρη διασώστριας, γλίτωσε ηλικιωμένο από πνιγμό!

Την αγκάλιασα και την φίλησα. Αισθάνθηκα περήφανη αλλά ένιωσα και μία μελαγχολία γιατί την εκπαίδευση της Καλλιόπης δεν την έχουν όλα τα παιδιά», είπε στο ethnos.gr η μητέρα της, Μαριάννα Λελεκάκη, που είναι και η ίδια διασώστρια και μέλος της ΕΔΕΑΚ.

Οπως είπε, η μικρή Καλλιόπη, έχει παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια διάσωσης και είναι ευαισθητοποιημένη λόγω της δράσης της μητέρας της.

edeak.jpg

«Δεν είχα χρόνο»

Το κορίτσι βρισκόταν στην οδό Βιτσέντσου Κορνάρου κοντά στο εμπορικό κέντρο της Σητείας και διηγήθηκε: «Αντιλήφθηκα τον παππού να έχει πρόβλημα. Κατάλαβα πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Έπιανε το λαιμό του και είχε σχεδόν γονατίσει. Είδα ένα σουβλάκι πεσμένο και κατάλαβα πως πνίγονταν από τροφή. Δεν είχα χρόνο. Δεν πλησίαζε κανείς να βοηθήσει. Είδα το πρόσωπο του παππού να έχει κοκκινίσει και η έκφρασή του είχε απελπισία. Κατάλαβα ότι πνίγονταν. Έπρεπε να πάρω απόφαση ζωής».

«Έπρεπε να δράσω άμεσα»

Μετά από δευτερόλεπτα όπου εκτίμησε την κατάσταση, η μικρή αποφάσισε να δράσει: «Ρώτησα τον παππού αν θέλει βοήθεια. Δεν μου απάντησε. Δεν μπορούσε να μου μιλήσει και τα μάτια του είχαν μεγαλώσει από την απόγνωση. Ένιωσα πως χάνεται…

διασώστες,

Έπρεπε να δράσω άμεσα. Του είπα να χαλαρώσει όσο μπορεί και του έκανα τις ασκήσεις που είχα μάθει στην εκπαίδευση μου. Είναι κάτι που το συζητάμε πολλές φορές και με τη μαμά».

«Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση»

Μετά από 5 χτυπήματα ανάμεσα στην ωμοπλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις το κομμάτι της τροφής που ήταν ένα μεγάλο κομμάτι κρέας από σουβλάκι, πετάχτηκε και απελευθερώθηκε ο αεραγωγός του ηλικιωμένου γεμίζοντας ανακούφιση και ικανοποίηση την 13χρονη Καλλιόπη: «Ηταν φοβερό το συναίσθημα που ένιωσα. Μεγάλη ικανοποίηση. Ο παππούς ήταν σε σοκ αλλά σιγά, σιγά συνήλθε. Με ευχαρίστησε, με αγκάλιασε και μετά από λίγη ώρα που ξεπέρασε το σοκ έφυγε για το σπίτι του».

«Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν»

Η μητέρα της Καλλιόπης είναι μέλος του ΕΔΕΑΚ που τον τελευταίο καιρό χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που χτύπησε την Κρήτη αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπαίδευσης των νέων γύρω από τα θέματα πρώτων βοηθειών: «Η χαρά μου είναι διπλή όχι μόνο γιατί το παιδί μου έσωσε μια ζωή αλλά γιατί δικαιωνόμαστε με το να επιμένουμε πως τα παιδιά πρέπει να έχουν γνώσεις για τις πρώτες βοήθειες. Κάθε άνθρωπος για παραπάνω από μία φορά στη ζωή του γίνεται μάρτυρας τέτοιων επεισοδίων. Πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν στη λιποθυμία, στην πνιγμονή και στην καρδιακή αναζωογόνηση. Κανονικά θα έπρεπε όλα αυτά να είναι στη βασική εκπαίδευση των παιδιών».

«Η χαρά μου είναι διπλή όχι μόνο γιατί το παιδί μου έσωσε μια ζωή αλλά γιατί δικαιωνόμαστε», λέει η μητέρα της 13χρονης

«Δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ζωής»

Ο πρόεδρος της ομάδας Εθελοντών Διασωστών Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ) συνεχάρει δημόσια τη μικρή Καλλιόπη για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της αλλά και τη μητέρα της που είναι μέλος της ΕΔΕΑΚ.

Παράλληλα ανέδειξε το πρόβλημα της ενημέρωσης των παιδιών στην σχολική ηλικία και αναφέρθηκε σε μία «πικρή» εμπειρία που βίωσε πρόσφατα: «Πριν λίγες ημέρες είχαμε προγραμματίσει ένα πολύ καλό και οργανωμένο σεμινάριο γύρω από τις πρώτες βοήθειες. Στείλαμε ενημερωτικά στα σχολεία, σε φορείς αλλά η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη. Τώρα που έγινε αυτό το περιστατικό με την Καλλιόπη και πήρε δημοσιότητα, παρότι είναι σαββατοκύριακο μου τηλεφωνούν εκπαιδευτικοί και γονείς και ζητούν επειγόντως να ξανακάνουμε το σεμινάριο ή να επισκεφθούμε τα σχολεία. Θα πάμε όπου μας ζητήσουν, αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως αυτά είναι βασικές γνώσεις για τα παιδιά μας και για όλους μας. Δυστυχώς τα παιδιά μας δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Μία φορά θα μας χρειαστούν αυτές οι γνώσεις και θα σώσουμε είτε τη ζωή μας είτε την ζωή των δικών μας ανθρώπων».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize