Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΛΑΣΙΘΙ / Κρήτη – Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη

Κρήτη – Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη

Στην Παχιά Άμμο Ιεράπετρας, στη θέση Χαλέπα, πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου πραγματοποίησε, το καλοκαίρι του 2018 ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως έναν ακόμα εντυπωσιακό μεγάλο μινωικό οικισμό.

Ο οικισμός αυτός θεωρείται ότι είναι πρωιμότερος των μινωικών οικισμών που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Οι αρχαιολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι στη θέση αυτή υπήρχαν σχεδόν επιφανειακά ευρήματα πιθανής μινωικής εγκατάστασης και έτσι προχώρησαν σε σωστική ανασκαφή καθώς οι αρχαιότητες κινδύνευαν να καταστραφούν από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν αυτήν την έκταση σα χώρο στάθμευσης.

«Η εγκατάσταση είναι πολύ σημαντική»

Επικεφαλής των ανασκαφών ήταν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού.

Απαντώντας σε ερώτησή μας μας ενημέρωσε:

«Η ανασκαφή του χώρου είναι σωστική και θεωρείται σχετικά εύκολη. Προγραμματίζουμε τη συνέχειά της όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Το πρώτο στάδιο της ανασκαφικής έρευνας κράτησε έναν μήνα περίπου και σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις φαίνεται να είναι προανακτορικές εργαστηριακές εγκαταστάσεις του 2000 π.Χ., πριν δηλαδή την ίδρυση των ανακτόρων.

Έχουμε φέρει στο φως διάφορα εργαλεία, όπως τρυπτήρες και σπαστήρες και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια εργαστηριακή εγκατάσταση. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν έχουν μεταφερθεί στο INSTAP, που εδρεύει στην Παχιά Άμμο (Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορίας Αιγαίου Ανατολικής Κρήτης), και θα πρέπει τώρα να συντηρηθούν και να μελετηθούν για να δούμε τί είδους βιοτεχνική εγκατάσταση ήταν. Δεν φαίνεται να είναι κατοικίες.

Δυστυχώς στο χώρο αυτό έγινε μια σοβαρή καταστροφή στην περίοδο της Κατοχής, καθώς οι εισβολείς άνοιγαν ορύγματα και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια οχυρωματική τάφρο. Καταστροφές έγιναν και την σύγχρονη περίοδο, όταν ο χώρος στρώθηκε, μάλλον από μπουλντόζες και οι αρχαιότητες κινδύνευαν να καταστραφούν από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν αυτήν την έκταση σα χώρο στάθμευσης.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι πολύ σημαντική, από τις πιο παλιές, διότι βρίσκεται δίπλα σε λιμάνι. Πολύ κοντά βρίσκεται η Βασιλική και άλλες μινωικές εγκαταστάσεις μέχρι την Ιεράπετρα. Στο χώρο της ανασκαφής βρήκαμε πιθάρι της ίδιας τεχνικής και διακόσμησης με αυτά που βρήκαμε στο ύψωμα Αφροδίτης Κεφάλι, κοντά στην Επισκοπή. Άρα υπήρχαν επαφές».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Check Also

Κρήτη – Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού θα απομακρύνει οβίδες

anatolh.com Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται στην Ιεράπετρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize