Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη – Προσοχή στο πρωτόκολλο ευζωίας των ζώων

Κρήτη – Προσοχή στο πρωτόκολλο ευζωίας των ζώων

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο νομό Λασιθίου, εξαιτίας των ελέγχων της Αστυνομίας για την ευζωία των ζώων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως απλώς εφαρμόζει το νόμο που είναι αυστηρός.

Το πρωτόκολλο προστασίας της ευζωίας των ζώων συνίσταται στο σύνολο των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, ώστε να μην πονούν και υποφέρουν και γενικά αφορά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Αρκούν μόνο οι αναφορές για την τροφή και την στέγη για να κατανοήσει κάποιος την διάσταση της προσοχής που πρέπει να δίνει. Αλλά και η φροντίδα για ιατρική περίθαλψη, δεν είναι ασήμαντη.

Προβλέπονται: Υποχρεωτικός εμβολιασμός των ζώων και εφοδιασμός του κηδεμόνα με βιβλιάριο υγείας, όπου να αναγράφονται οι τελευταίοι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις με αναφορά στον ειδικό κωδικό της ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου σήμανσης (μικροτσίπ) επαρκώς υπογεγραμμένα από τον κτηνίατρο. Επίσης, τα ζώα πρέπει να είναι χωρίς δερματοπάθειες (ψώρα, πληγές, φλεγμονές κλπ) και χωρίς εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι).

 

Τα βαρελόσκυλα

Η παραμονή των ζώων πρέπει να είναι σε χώρο στεγνό, καθαρό, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και χωρίς να διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα. Απαγορεύεται η διαβίωση ζώων σε βαρέλια, ντεπόζιτα ή άλλες πρόχειρες και ανεπαρκείς κατασκευές που δεν παρέχουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες στα ζώα πάσης φύσεως.

Απαγορεύεται η παντελής έλλειψη καταλύματος και η έκθεση των ζώων στο έλεος των καιρικών συνθηκών καθώς και η ύπαρξη ζώων χωμένων στα χιόνια, να κτυπιούνται αλύπητα από τις βροχές και καταιγίδες, ζώων μέσα στον καύσωνα.

Το ίδιο το κατάλυμα πρέπει να προστατεύεται από τον καύσωνα, το κρύο, τον παγετό και τις βροχές. Πρέπει να είναι άνετο, υγιεινό, προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Το κατάλυμα πρέπει να επιτρέπει στο ζώο να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις, ώστε το ζώο να μπορεί να εκγυμνάζεται και να τρέχει. Τέλος, απαγορεύεται η μόνιμη αλυσόδεση και η μόνιμη διαβίωση των ζώων σε κλουβιά.

Check Also

Ρέθυμνο – «Τα ζώα κρυώνουν, πονούν και πεινούν όπως κι εμείς»

rethemnosnews.gr Διανύουμε μέρες με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια, φαινόμενα τα οποία θέτουν ακόμα περισσότερο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize