Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / Κρήτη – Πρόγραμμα… ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δάκου!

Κρήτη – Πρόγραμμα… ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δάκου!

Τη χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση του δάκου «επιστρατεύει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την τεχνολογία «επιστρατεύει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην μάχη για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, όπως γνωστοποίησε σήμερα από τα Χανιά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του τοπικού Ινστιτούτου Ελιάς

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αναπτύσσονται πιλοτικά στα Χανιά και σε άλλες περιοχές, με την παρακολούθηση της εξέλιξης του δάκου να γίνεται με ηλεκτρονικά συστήματα και την χρήση κινητών.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται επί της ουσίας ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση των πληθυσμών του δάκου στις ελαιοκαλλιέργειες και τον προσδιορισμό του κατάλληλου χρόνου ψεκασμού. Ταυτόχρονα με την δράση αυτή δρομολογούνται αλλαγές σε επίπεδο συντονισμού του προγράμματος δακοκτονίας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς.

«Εμείς προγραμματίζουμε αλλαγές όσον αφορά την διαδικασία εφαρμογής του εθνικού συστήματος δακοπροστασίας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε από του χρόνου να είναι όλα πιο σωστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνογλου επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προετοιμάζονται κατάλληλα, προκειμένου την 1η Μαΐου του 2019 να είναι όλα έτοιμα.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης του δάκου είναι διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων ως συντονιστής, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης οκτώ περιοχών της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία).

Check Also

Ρέθυμνο – Ενημέρωσαν εθελοντικά δεκάδες νέους για την σεξουαλική υγεία

daynight.gr Eκπαιδευμένοι εθελοντές, φοιτητές επιστημών υγείας, πρόνοιας και αγωγής, συζήτησαν με νέους έξω από το …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize