Κρήτη – Μειωμένη τουριστική κίνηση φέτος

Για πτώση της τουριστικής κίνησης στα Χανιά, στην καρδιά του Καλοκαιριού, μιλούν οι ξενοδόχοι που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλη Γιαννούλη, η πτώση ξεκίνησε από τον Μάιο και εάν συνεχιστεί τότε οι τζίροι θα είναι σημαντικά μειωμένοι στο τέλος της χρονιάς.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιαννούλης ανέφερε, πως « είναι μια χρονιά με αρκετές δυσκολίες. Αυτή την στιγμή εμφανίζεται μια κάμψη σε επίπεδο αφίξεων εξωτερικού- εσωτερικού. Ο Μάιος ήταν κάτω σημαντικά, πάνω από 7,5%, ο Ιούνιος δείχνει να κλείνει σταθεροποιητικά αλλά και τον Ιούλιο επίσης έχουμε αρκετά θέματα. Είναι μία χρονιά δύσκολη. Δεν υπάρχει η ζήτηση που θα έπρεπε».
Το μόνο ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «ο Σεπτέμβριος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δείχνει μια δυναμική. Αλλά αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε όλη την τουριστική αγορά».

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Αναφερόμενος στους λόγους που έχουν επιφέρει αυτή την κατάσταση στη τουριστική αγορά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων επεσήμανε την «οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει πάρα πολλές χώρες και το υπερ-φορολογημένο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Γιατί η υπερφορολόγηση έκανε το τουριστικό μας προϊόν να ακριβύνει χωρίς να υπάρχει λόγος με αποτέλεσμα να στραφούν οι δυνητικοί επισκέπτες σε άλλες χώρες, με πολύ καλύτερους φορολογικούς συντελεστές, κυρίως στον Φ.Π.Α. Δηλαδή, συγκεκριμένα, παρά την τελευταία μικρή μείωση που έγινε στον Φ.Π.Α. ένα τουριστικό πακέτο είναι στο 16% στην Ελλάδα ενώ στην Ισπανία είναι στο 10%. Αυτό από μόνο του λέει πολλά πράγματα. Και φυσικά, στο τέλος θα έβαζα το άνοιγμα των χώρων που επανέρχονται στο τουριστικό προσκήνιο π.χ Αίγυπτος, Τουρκία κτλ».
Σε επίπεδο τζίρου, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι για τον Ιούνιο « ό,τι πτώση καταγραφεί σε αφίξεις θα είναι επί τρία. Αν έχουμε π.χ μια πτώση στο τέλος της χρονιάς 3-4 %, τότε οι τζίροι θα είναι 10% -15% κάτω, το λιγότερο».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩN
Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών, μέχρι στιγμής στα Χανιά,
ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι είναι ξένοι από Σκανδιναβία, Αγγλία, Πολωνία, αρκετές οικογένειες, ζευγάρια κ.α
Σχετικά με τις παρατηρήσεις- παράπονα που διατυπώνουν οι επισκέπτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων , αυτά εστιάζονται στις ελλείψεις δημόσιων υποδομών και όχι τουριστικών- ξενοδοχειακών υπηρεσιών. « Γίνονται παράπονα για δημόσιες υποδομές είτε αφορούν τον Δήμο είτε την Περιφέρεια. Τα προβλήματα εστιάζονται εκεί: συγκεκριμένα, δρόμοι, πεζοδρόμια, καθαριότητα, φωτισμός και διαγραμμίσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «όσον αφορά το κομμάτι των υπηρεσιών μέσα στα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ή στις ταβέρνες, είναι όλα εξαιρετικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize