Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη – Κεραυνοβολήθηκε το νησί!

Κρήτη – Κεραυνοβολήθηκε το νησί!

Χιλιάδες αστραπές και κεραυνοί στον ουρανό της Κρήτης

Εντυπωσιακό θέαμα επιφύλαξε ο καιρός το τελευταίο 24ωρο στο νησί

Στο μάτι του κυκλώνα κυριολεκτικά φαίνεται πως βρέθηκε η Κρήτη το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο πλήττει τη χώρα και κυρίως τη νότια Ελλάδα ένα ισχυρό για την εποχή κύμα κακοκαιρίας.

Μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώνονται στην Κρήτη αλλά και στην Εύβοια το πρωί της Πέμπτης 13/09. Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που έχουν καταγράψει οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι τις 8 το πρωί της Πέμπτης.

Η παρακάτω εικόνα δίνει τα νέφη (κόκκινες αποχρώσεις) όπως αποτυπώνονται από το δορυφόρο ΜΕΤΕΟSAT και τους κεραυνούς που καταγράφει το σύστημα ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr το πρωί της Πέμπτης. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Παρατηρητήριο Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο παίρνει εικόνα από τον Δορυφόρο meteosat, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της νύχτας, αλλά κυρίως κατά τις 8 το πρωί εκδηλώθηκε ισχυρή καταιγίδα πάνω από το νησί μας, με τα ηλεκτρικά φαινόμενα, δηλαδή αστραπές και κεραυνοί να έχουν ιδιαίτερη έξαρση.

Τα φαινόμενα είχαν διασπορά σε όλο το νησί, υπήρχε όμως ιδιαίτερη συγκέντρωση στη βόρεια ακτή και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της πόλης των Χανίων και ανατολικότερα και στην περιοχή της πόλης του Ηρακλείου και ανατολικότερα.

Καθώς και στο τμήμα του νησιού ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα. Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη συχνότητα των φαινομένων για την εποχή, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη που δημοσιεύει το meteo.gr.

Το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης αποτελεί πιλοτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με σκοπό την πληρέστερη καταγραφή των μετεωρολογικών και υδρολογικών συνθηκών του νησιού.

Στις αρχές του 2018, το Παρατηρητήριο αποτελείται από:

    • 42 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι είναι μέρος του πανελληνίου Δικτύου σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr
    • 11 αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς ιδιοκτησίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

 

  • 2 σταθμήμετρα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr τα οποία είναι εγκατεστημένα σε δύο ποταμοχειμάρρους του νησιού, σε συνεργασία και υποστήριξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
  • 2 πρότυπους χιονομετρικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι μοναδικοί στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο στα Λευκά Όρη και στον Ψηλορείτη.

 

Το σύνολο των σταθμών αυτών στέλνουν ζωντανά τις μετρήσεις τους στο Παρατηρητήριο και προβάλλονται μέσω της παρούσης σελίδας.

Στόχος μας είναι η ακόμα καλύτερη κάλυψη του νησιού με μετεωρολογικούς/υδρολογικούς σταθμούς και στην προσπάθεια αυτή η βοήθεια όλων των τοπικών φορέων είναι ευπρόσδεκτη.

 

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

«Η φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη»

efsyn.gr «Σήμερα συνάντησα τον Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, που έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα νεοναζί στο Πέραμα. …

Σχόλια

Font Resize