Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη: Κάθε μέρα κατασχέσεις – Προσεχώς με ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες

Κρήτη: Κάθε μέρα κατασχέσεις – Προσεχώς με ακόμα πιο γρήγορες διαδικασίες

Κάθε μέρα κατασχέσεις, κάθε μέρα και μία ιστορία Ηρακλειώτη μισθωτού, επιχειρηματία, ανέργου, συνταξιούχου που φανερώνει τις διαστάσεις του τεράστιου προβλήματος στην Κρήτη, με χιλιάδες φορολογούμενους να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.

Συχνά μάλιστα οι πολίτες γίνονται μάρτυρες μιας απίστευτης μεταχείρισης από τους ελεγκτές του δημοσίου, με τα νεύρα όλων να δοκιμάζονται και να μη λείπουν οι τριβές και οι εντάσεις.

Ακόμη και για μικρά ποσά, έως 500 ευρώ… Πάρα τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, όπως λέει στο ekriti.gr, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

Κατασχέσεις με μια… ανάσα, όμως, φαίνεται όμως πως βρίσκεται προ των πυλών με αφορμή τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ενοποίηση των βάσεων δεδομένων της ΑΑΔΕ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που ουσιαστικά αποτελεί ένα από 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης κι εκκρεμεί από τον Ιούνιο, ως προς το τεχνικό σκέλος.

Το θέμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «κλειδί» για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μνημονιακοί στόχοι εισπράξεων από χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Επί της ουσίας, με το που θα «στηθεί» το νέο σύστημα, όπου η ΑΑΔΕ θα εισπράττει και φόρους και ασφαλιστικές οφειλές, τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή οι κατασχέσεις – θα μπορούν να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα.

Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες που χρωστάνε στην εφορία είναι κάτι λιγότερο από 4.000.000, ενώ όσοι έχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 300.000.

Επομένως, αυτό που προκύπτει είναι ότι χιλιάδες από τους οφειλέτες περιλαμβάνονται και στις δύο λίστες, οπότε όταν η λίστα γίνει ενιαία, οι εισπρακτικές διαδικασίες θα είναι απλούστερες και ταχύτερες. Και φυσικά θα επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά ο ένας και μοναδικός στόχος που είναι … η είσπραξη χρημάτων.

Γιατί «πώς αλλιώς θα πληρώσουμε για τα εξοπλιστικά που συμφωνήσαμε και για τα χρέη μας στους δανειστές;» τονίζουν με νόημα επιχειρηματίες της πόλης με πολυετή παρουσία στην αγορά!

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το σύνολο των οφειλών σε εφορίες και ταμεία αγγίζει τα 120 δις ευρώ!

Πέρα από τη μνημονιακή υποχρέωση για κοινή είσπραξη φόρων- ασφαλιστικών οφειλών από την ΑΑΔΕ, στο οπλοστάσιο της Αρχής θα ενταχθεί και η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, απ’ όπου σε πρώτη φάση θα αντλούνται στοιχεία για το προφίλ των οφειλετών και σε δεύτερη φάση θα μπορούν να εγγράφονται κατασχέσεις και βάρη στα ακίνητα των οφειλετών.

Ελένη Μπουρμά

Check Also

Ποιοι αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ

newsbeast.gr Έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ κερδίζουν υπό προϋποθέσεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize