Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη – Φόβοι ότι θα υπάρξουν απολύσεις στον χώρο του Τουρισμού

Κρήτη – Φόβοι ότι θα υπάρξουν απολύσεις στον χώρο του Τουρισμού

Με τη λήξη της τουριστικής σεζόν ξεκίνησε ήδη να απλώνεται η συζήτηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την υποχρεωτική εφαρμογή τους. Το πρόβλημα μοιάζει να είναι έντονο για τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία που δεν μπορούν, όπως τονίζουν εκπρόσωποι τους, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που εγείρονται.

Σε όλες τις συζητήσεις που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στην Κρήτη για τον τομέα του τουρισμού, το θέμα μπαίνει ως πρώτο στην ατζέντα της συζήτησης. Επίσημα, κανείς δεν το θέτει ως πρόβλημα, διότι προσκρούει σε μια πολιτική που σχετίζεται άμεσα με τους εργαζόμενους. Ανεπίσημα, ωστόσο, τίθεται μετ’ επιτάσεως.

«Η εικόνα που σχηματίζουμε είναι πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές απολύσεις. Η μείωση προσωπικού είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί μια εταιρεία που έχει ν’ αντιμετωπίσει την αστάθεια του ελληνικού φορολογικού περιβάλλοντος», τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος μεγάλου τουριστικού Οργανισμού. Το πρόβλημα όπως εξηγεί δεν είναι το πραγματικό εργασιακό κόστος, αλλά όσα απαιτεί επιπλέον το κράτος και καθιστούν απαγορευτικό το τελικό κόστος που προκύπτει. Ο ίδιος, μετά την πρώτη ανάλυση των οικονομικών που έγινε από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις τη νέα χρονιά για να είναι βιώσιμη η εταιρεία.

 

Η επιμήκυνση

Το ζήτημα αποδεικνύεται αρκετά σοβαρό κι έχει τεθεί από πέρυσι και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη. Το γεγονός πως πέρυσι ήρθαν τουρίστες στο νησί τη χειμερινή περίοδο με τιμές από 17-18 ευρώ το άτομο, συνεπάγεται πως δεν υπήρξε κέρδος για τα ξενοδοχεία που έμειναν ανοικτά. «Επιδοτούμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου διότι κάνουμε μια προσπάθεια για να πάμε σε τουρισμό όλο το έτος», είχαν τονίσει οι ξενοδόχοι φέτος το Φεβρουάριο στο Ρέθυμνο στη συνάντηση που είχαν για να συζητηθεί για πρώτη φορά οργανωμένα, το ενδεχόμενο επέκτασης της τουριστικής περιόδου τη φετινή χειμερινή περίοδο. Φτάσαμε πλέον στο Νοέμβριο και επίκειται το «άνοιγμα του χειμώνα» στην Κρήτη έτσι όπως το έχει αναγγείλει η TUI αλλά και άλλοι πράκτορες όπως το τουρκικών συμφερόντων γερμανικό πρακτορείο με τους ηλικιωμένους που κάνουν αγορές στο νησί από τρία καταστήματα που δημιούργησε το ίδιο στην Κρήτη.

Συνολικά, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για επισκέπτες που μπορεί να ξεπεράσουν τις 400 χιλιάδες το φετινό χειμώνα. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει πώς θα στηριχθούν τα ξενοδοχεία με τις χαμηλές τιμές για να δουλέψουν και να μείνουν ανοικτά. Θα δοθούν κίνητρα; Θα εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή θα υπάρξει ειδική μέριμνα για πριμοδότηση των ξενοδόχων; «Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν μετέωρα», όπως μας έλεγαν ξενοδόχος και τουριστικός πράκτορας που ενδιαφέρονται να μετέχουν στην διαδικασία.

 

Η επόμενη χρονιά

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα εστιάζεται στην επόμενη τουριστική χρονιά. Όμως σε τοπικό επίπεδο, τόσο στο Λασίθι όσο και στην Κρήτη, το τοπίο είναι πιο καθαρό, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Διότι εδώ υπάρχουν οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν στο Λασίθι και τα Χανιά και οι οποίες είναι ισχυρές σε σχέση και με τις γενικότερες συλλογικές συμβάσεις. Το θέμα απασχολεί το Ρέθυμνο όπου ισχύει η γενική συλλογική και θα έχει αλλαγές, όπως φαίνεται. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί βέβαια το Ηράκλειο, διότι στην περίπτωση αυτή η απουσία Συλλόγου Ξενοδόχων είχε προκαλέσει μεγάλη αναρχία στο χώρο και συνεπώς στα εργασιακά. Ωστόσο και στο μεγαλύτερο νομό της Κρήτης φαίνεται πως διαμορφώνεται κλίμα για να βρεθεί λύση με τη συνεργασία των δύο πλευρών και να ισχύσει η ΣΣΕ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Check Also

Κρήτη – Αξιοποιούν το αεροδρόμιο της Σητείας για την στήριξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής

anatolh.com Με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Σητείας κ. Δημήτρη Βερίγο συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize