Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη: Έξυπνοι αισθητήρες για… χαζά παρκαρίσματα

Κρήτη: Έξυπνοι αισθητήρες για… χαζά παρκαρίσματα

Νέα εποχή στη διαχείριση της παράνομης στάθμευσης σηματοδοτεί μια σύγχρονη τεχνολογία που αξιοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου που αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών αισθητήρων. Δεκαεπτά μαύρα κουτιά που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, διαβάσεις πεζών και ράμπες ΑμΕΑ εντοπίζουν τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα, και ειδοποιούν αυτόματα τη Δημοτική Αστυνομία.

Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας θα λαμβάνουν αμέσως το μήνυμα στο ηλεκτρονικό σύστημα που τους έχει παραχωρηθεί για να καταγράφουν τις κλήσεις  και θα έχουν συγκεκριμένη εικόνα για το παράνομα σταθμευμένο όχημα, χωρίς να αναλώνονται σε περιπολίες για να εντοπίσουν τα οχήματα που παρκάρουν στους πεζόδρομους και κλείνουν ράμπες ΑμΕΑ. Την ίδια στιγμή ο Δήμος σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης, οι οποίες συχνά καταλαμβάνονται χωρίς οι οδηγοί να έχουν πληρώσει το αντίτιμο που τους αναλογεί.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Όλα αυτά στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Προγραμμα- τισμού και Περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα που έρχεται να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη και αφορά στην παράνομη στάθμευση.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών αισθητήρων θα επεκταθεί στην πόλη, αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο το πρώτο βήμα γίνεται με την πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος, το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων της παράνομης στάθμευσης.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες  τοποθετούνται σε σημεία στα οποία απαγορεύεται η παράνομη στάθμευση και μετά την ενεργοποίηση τους έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το όχημα που σταθμεύει στο συγκεκριμένο σημείο. Αμέσως θα μεταφέρουν το σχετικό σήμα στη Δημοτική Αστυνομία και από εκεί η πληροφορία διαχέεται στους δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι περιπολούν την πόλη. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα εγκαίρως να παρεμβαίνουν και να απομακρύνουν τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση των ΑμΕΑ και όλων των συμπολιτών μας.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Πρόκειται για μία ακόμα εφαρμογή στο πλαίσιο του προγραμματικού σχεδιασμού της «έξυπνης πόλης», που δρα πολυεπίπεδα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο κ. Ινιωτάκης τονίζει ότι την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και η μελέτη που αφορά στον ηλεκτρονικό έλεγχο των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Υπηρεσίας στα συγκεκριμένα σημεία όπου βρίσκονται θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα τοποθετηθούν ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα  τα οποία θα δίνουν το σήμα ότι έχει καταληφθεί η θέση, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από πληρωμή.

Τα στοιχεία αυτά θα μεταφέρονται στη Δημοτική Αστυνομία και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία οι οποίοι περιπολούν στους δρόμους της πόλης θα έχουν ανά πάσα στιγμή εικόνα σε σχέση με το αν έχει καταληφθεί παράνομα μια ή περισσότερες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και θα μπορεί να χρεώνει την κλήση της παράβασης.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Από την πλευρά του ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας  κ. Μαρίνος Παττακός τονίζει ότι η συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή έχει πολύ σοβαρά οφέλη στη φανερά αποδυναμωμένη σε προσωπικό υπηρεσία, την ώρα που καλείται να καλύψει τις γιγαντωμένες ανάγκες της πόλης. “Υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση τη  νέα εφαρμογή αυτή με τη χρήση της οποίας οι υπάλληλοι της υπηρεσίας  κερδίζουν κόπο και χρόνο.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Ήρθαν οι... έξυπνοι αισθητήρες

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοματοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου της παράνομης στάθμευσης στις διαβάσεις πεζών που πρέπει να περιφρουρούνται λόγω της επισκεψιμότητας στο κέντρο της πόλης. Είναι βέβαιο ότι  το μέτρο έστω και πιλοτικά θα ανακουφίσει τη Δημοτική Αστυνομία από την περιφρούρηση  και των ραμπών μέσω των οποίων διέρχονται και τα ΑμΕΑ που συχνά καταλαμβάνονται από την παράνομη στάθμευση”.

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Κρήτη: Η “επέλαση” συνεχίζεται – Οι “μουσαφίρηδες” καβαλάνε και τα πεζοδρόμια

zarpanews.gr Δε φτάνει που μας… “κάθονται στο σβέρκο”, τώρα καβαλάνε και τα πεζοδρόμια! Η γαϊδουριά …

Σχόλια

Font Resize