Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κρήτη: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017»

Κρήτη: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017»

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-Day) στο πλαίσιο της Άσκησης «ΝΗΡΗΙΣ 2017», στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων, ν. Κρήτης.

Τις δραστηριότητες της DV-Day παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣΑντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, η Πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδακα KateSmith, Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα των συμμετεχουσών κρατών καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί.

Το πρόγραμμα της DV Day περιελάμβανε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Η πολυεθνική άσκηση Άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, διεξήχθη σε τρεις φάσεις.

α.      Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής – ΚΕΝΑΠ (NATOMaritimeInterdictionOperationalTrainingCentre – NMIOTC), και στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Μάλεμε Χανίων καθώς και τη διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.

β.      Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικώναντικειμένων και τη διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω,στη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.

γ.       Η τρίτη φάση τον επανάπλου στο Ναύσταθμο Κρήτης, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 και την απενημέρωση (HWU) στο ΚΕΝΑΠ.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες ΑΔΡΙΑΣ (όπου επέβαινε ο Διοικητής 1ης Μοίρας Φρεγατών με καθήκοντα Διοικητού της Ναυτικής Δύναμης), ΛΗΜΝΟΣ,ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ και ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ με οργανικά ελικόπτερα, τα υποβρύχια ΜΑΤΡΩΖΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ, τις πυραυλακάτους ΡΙΤΣΟΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, το αρματαγωγό ΧΙΟΣ, τα πλοία γενικής υποστήριξης ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ καιΑΛΙΑΚΜΩΝ, καθώςκαι με υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχε η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών ,η 5η Μεραρχία Κρητώντου Στρατού Ξηράς και ελικόπτερα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπρόσθετα, συμμετείχαν:

α.      Η ΣυμμαχικήΝαυτική Δύναμη StandingNΑΤΟ MaritimeGroup 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMSOCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα τριακοσίων πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

β.      Η ΣυμμαχικήΑντιναρκική Δύναμη StandingNΑΤΟ MineCountermeasuresGroup 2 (SNMCMG-2) με τοαγγλικό πλοίο πολλαπλών ρόλωνHMSENTERPRISE, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMCMG-2, και τα ναρκοθηρευτικά ΕΥΡΩΠΗ, BGSSHKVAL (Βουλγαρία),ITSCROTONE (Ιταλία), και TCGALANYA (Τουρκία).

γ.       Το Ναυτικό του Ισραήλ με τη κορβέτα INSEILAT,με οργανικό ελικόπτερο, όπου επέβαινε ο Διοικητής Ναυτικής Βάσης Χάιφας, ηπυραυλάκατοςINSHETZκαι ηπυραυλάκατοςINSTARSHISH.

δ.      Το Ναυτικό της Αιγύπτου με δύο (2) Αξιωματικούς παρατηρητές.

ε.       Το Ναυτικό του Μαυροβούνιου με έναν (1) Αξιωματικό παρατηρητή.

Η Άσκηση εστιάστηκε στην εξάσκηση των συμμετεχόντων τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών,καθώς και σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφαλείας και εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού.

Διαπιστώθηκε δε, η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize